Csak elsőre bizarr

Imádom a spárgát, végre megjelentek az első kötegek a piacon, hetek óta várok erre az eseményre.

Mint mindent, ezt se szoktam hülyére variálni, megpárolom, vagy még azt se, hollandi mártás, vagy még az se, esetleg laza krémlevest főzök belőle. De az idei első spárgát valahogy meg akartam ünnepelni. Mondjuk egy tortával, múltkor a kocsimnak sütöttem, most 2009 első spárgájának.

.

Nézegettem recepteket, de egyik se lepett meg túlságosan, kivéve egy Bíró Lajos kreációt, spárga édességnek odavetve, fagyival és fehér csokival.

Hm ez már valami, pedig nemigen érdekelnek az édességek, aztán eszembe jutott a répatorta és megvolt. Sütöttem egy csokitortát durvára vágott spárgával kibélelve. Ez még elég karcsú lenne, de hogy közeledjen a cukor és a spárga, fogtam a nem túl nagy fantáziára, de igen találékony természetre utaló csípőset, ami a csoki nagy barátja és azt is beleraktam.
Vasárnap délben kérdezi az uram, mit ebédelünk.
-Spárgalevest és ööö csokitortát, spárgával.
-Spárgával???Neee, nem akarom, fúj, de fura...
-Na, most miért a répatortát szereted
-De az répa...
A gasztroblogger, pláne ahúsblogger közvetlen családtagja az élet legnagyobb császára, de neki sem mindig könnyű.

Azok a barátok is szenvedhetnek a recepttől, akik a spárgát az egyik érinthetetlen szent tehénnek tartják (néhány szent tehén: rukola, pesto, zöldborsóleves, cseresznyeparadicsom, focaccia al formaggio, camogliese, töltött káposzta) nézzék csak:
[14:32:44] Dóri Kaszás: neee
[14:33:12] Péter Anna: de, tanulságok: 1.kuaó sachert tudok sütni
[14:33:22] Péter Anna: 2.nem biztos, hogy kell bele egy teáskanál bors
[14:33:31] Péter Anna: 3. marha finom, de érződhetne jobban a spárga, tehát több kell bele
[14:33:36] Dóri Kaszás: bocs de most a gondolatától is hányok

Kedves bevállalós olvasók, íme a recept:

Hat tojásfehérjét habosra keverek öt deka cukorral. Húsz deka vajat szintén habosra keverek tizenöt deka cukorral és húsz deka kakaóporral, a tojássárgákkal. A két masszát összeforgatom, adok hozzá tíz deka lisztet, tíz deka apróra vágott nyers spárgát, egy teáskanál őrölt cayenne borsot és egy csipet sót. Kivajazott, kicsi tortaformába öntöm és 120 fokon egy órát sütöm. Elkészíthető reszelt répával is, bors nélkül, az a répatorta. Elkészíthető mindenféle zöldség nélkül, a kész tortát félbevágva és megkenve jófajta baracklekvárral, majd az egész tortát belekvározva és étcsokival bevonva kész a Sacher.

Jövő héten hamburgerezünk, akkor megint megcsinálom, meglátjuk mit szólnak a haverok. Egy darált felsálból, vesefaggyúból, házi zsemlébe rakott hamburger rontja a legkonzervatívabb elme ítélőképességét is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek