Paradicsommal védekezzünk az infarktus ellen

A paradicsom héjának piros színét adó likopin egészségügyi hatását vizsgálták olasz kutatók. Kiderült, a paradicsomszósz még egészségesebb, mint a nyers paradicsom.

A paradicsom héjának piros színét adó likopin pozitív egészségügyi hatását vizsgálták olasz kutatók, akik szerint végleg bebizonyosult, hogy a likopin hatékony a szívinfarktus és a stroke megelőzésében is - írta az MTI. A közlemény szerint a szicíliai Taorminában rendezett mediterrán kardiológiai konferencián ismertetett kutatások szerint a piros színű, antioxidatív hatású zöldség képes a zsírok elégetését megakadályozni, ezzel pedig csökkenti a vérerekben lerakódó „plakkok” kialakulásának esélyét. Ez nem új felfedezés egyébként, körülbelül évente kihoznak egy hasonló eredményt. Az olaszok szerint a védelemhez napi egy kilogramm nyers paradicsomot kellene ennünk, ám a főzéssel koncentrált zöldségből ennek a mennyiségnek az tizede is elegendő. Mivel a likopin vízben nem jól oldódik, sokak szerint az a legjobb, ha olivaolajas paradicsomszósz formájában fogyasztjuk. A likopin hő hatására könnyebben hasznosítható elemekké alakul át, tehát a paradicsomnak nem árt, ha feldolgozzák.

1247217

Ha abból indulunk ki, hogy az olasz kutatók nemcsak a paradicsomot kedvelő olasz konyhát szeretnék népszerűsíteni kutatási eredményeikkel, akkor kicsit bővebben is foglalkoznunk a likopinnal. Ez a vörös színű karotinoid nemcsak a paradicsomban, hanem a vörös színű bogyós gyümölcsökben is bőven megtalálható. Mivel erős antioxidáns, vagyis képes semlegesíteni a kártékony szabadgyököket - gátolja az öregedést, és már régóta halljuk, hogy alkalmas arra, hogy védje a szervezetet a rák kialakulásától. 1998-ban közzé tettek egy kutatást, amelyik szerint a paradicsom napi szintű fogyasztása az érelmeszesedés és a szívkoszorúér betegségének a megelőzésére is remek. És azt sem Taorminában mondták ki először olasz kutatók, hogy a statisztikák szerint majd’ 40 százalékkal kevesebb eséllyel kapnak szívrohamot a paradicsomimádók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra