Elvileg nem tilos kalap nélkül lóversenyre menni

A szigorú öltözködési szabályok betartása mellett is lehet hülyén kinézni az angol királyi futamon. Férfi-női elegancia előírásokban és galériában.

Már lezajlott a hagyományos Royal Ascot lóverseny, ami mindig sokkal inkább foglalkoztatja a divat- és celebsajtót, mint a sportújságírókat. Ennek miértje meglehetősen nyilvánvaló az alábbi galériából: a brit királyi család tagjai, barátjai és üzletfelei gyakorlatilag divatbemutatót tartanak, miközben úgy csinálnak, mintha fogadnának és szurkolnának és vagyonokat veszítenének.

Ezen a lóversenyen a legizgalmasabb futam a női kalapoké - valamiért mindenki bizarr fejfedőben érkezik lovakat nézni. Galériánkban a szokásos tollakon és virágokon kívül láthatnak például fagyistállal, férfi nyakkendőre emlékeztető izével és kék szőrrel díszített kalapokat. A rendezvény website-ja egyébként meglehetősen egyértelműen előírja, hogyan kell felöltöznie a rendezvényen részt venni kívánóknak. Eszerint "sokan kalapban jelennek meg, de ez nem kötelező". Továbbá: "fejdíszek és spagettipántok elfogadhatók, és a ruhának nem muszáj térd alá érnie". Természetesen a királyi család részére fenntartott részlegre ennél szigorúbb szabályok vonatkoznak.

A férfieleganciára irányadó előírásokról külön pdf-et közöl a site, ezt is érdemes áttanulmányozni. Olyanok derülnek ki belőle ugyanis, hogy a mellényzsebbe tilos begyűrni a zsebkendőt, mert az csakis formára hajtogatva illeszthető bele, és természetesen kizárólag selyem jöhet szóba, a pamutzsebkendő tilos.

Rengeteg egyéb dolog tiltott még a férfiak számára: a zakó alatt viselt mellény legalsó gombját tilos begombolni, a cilindert pedig nem szabad bedönteni, hanem egyenesen kell állnia, viszont a fülekhez tilos hozzáérnie. Magától értetődő, hogy a feketén és szürkén kívül egyéb színű zokni és a bármilyen csokornyakkendő szintén tilos. Nem szabad továbbá az ing mandzsettájának eltűnni a zakó ujja alatt, hanem legalább fél inch-nyit, azaz egy bő centiméternyit kell kilógnia.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek