Irdatlan melegben igyunk sósat!

Télen nagy levesbarát vagyok, minden hétvégén főzők egy húslevest a legnagyobb lábosomban és forrón, szárított piros paprikát belemártogatva esszük és izzadunk mellé.

Nyáron nem vágyom erre. A folyadékra viszont igen, ezért szoktam hideg leveseket turmixolni, amiket sűrű üdítőital állagig higítok és jégkockára töltve iszogatjuk uzsonnára.

zoldseges italok

A legismertebb hideg és nyers zöldségleves a gazpacho. Ennek első lépése nem elég instant, ezért néha elhagyom, de ezt mégse tanácsolhatom. A paradicsomot, paprikát és az uborkát elkeverem egy kis olívaolajjal, sherryecettel, sózom (mintha csak salátát készítenék) és egy éjszakára elteszem a hűtőbe. Így nem lesz olyan nyers, zöld ízű.

A zöldségek arányai: 1 egység uborka, 1 egység vöröshagyma, 10 egység paradicsom, 2 egység paprika, sok olívaolaj, 1 kg paradicsomra 3-4 dl. Só-bors és egy kis fokhagyma. A pihentetett zöldségeket turmixban krémesítem és fokozatosan felengedem a maradék olívaolajjal, majd ízlés szerint vízzel. Ha nem levesnek, csak üdítőnek készítem, elhagyom az olajjal felengedést.

Ha levesnek használjuk, a tányér aljába egy kis pirított kenyérkocka, vagy darabolt zöldség is mehet.

A másik népszerű spanyol hideg leves a fehér fokhagymaleves, erről már itt írtunk. Tömény, mandulás, nem könnyű fogás, hámozott mandula, szárított kenyér, sok olaj és fokhagyma keveréke. Egy nyáresti vacsora előételének viszont el tudom képzelni, gyors és egyszerű. Egy pontos recept itt.

A legnagyobb nyári kedvencem a felhigított tzatziki. Joghurtban uborkát és kaprot turmixolok, sózom, ha úgy van kedvem beletörök egy kis fokhagymát és vízzel hígítom, majd félliteres pohárból szürcsölgetem a napon.

Bátran lehet kisérletezni, főleg a gazpachóval, belerakni zöldfűszereket, elhagyni alkotóelemeket, a cukros üdítőknél mindenképpen jobb és értékesebb italt kapunk. Ön mit iszik ebben az irdatlan melegben?

Oszd meg másokkal is!
Mustra