Gasztroharc: Burger King vagy McDonald's?

Gasztroharc című sorozatunkban az emberiséget megosztó nagy kérdéseket tesszük fel önnek. Nemrég megtudtuk, hogy Coca-cola vagy a Pepsi-e a jobb, most itt az ideje, hogy állást foglaljon a Burger King-McDonald's küzdelemben.

Gasztrokérdőívünk óta tudjuk, hogy amerikai gyorsétteremben enni ciki, hisz a Velvet-olvasók 45 százaléka azt állítja, hogy épp csak 2-3 havonta, ha beesik egybe, és csupán 5 százalékuk vallja be, hogy rendszeres heti látogató. Bárhová is tartozik, arról bizonyára van véleménye, hogy a Burger King vagy a McDonald's-e a jobb. Vagy rosszabb. Erre egyébként maguk a cégek is kíváncsiak, és ahogy a kólagyártóknál, úgy közöttük is évtizedek óta folyik a rivalizálás. Egészen pontosan 1954 óta, amikor James McLamore és David Edgerton megnyitották az első Burger Kinget Miamiban. Az ötletet a McDonald's-tól lopták, ami már tizennégy évvel korábban megszületett a kaliforniai San Bernardinóban Dick és Mac McDonald jóvoltából.

Jelenleg a McDonald's a világ vezető hamburgerezője, 119 országban 31 ezer étterme van és közel 47 millió vendéget szolgál ki naponta. A Burger King versenytársa éves bevételének csupán 10 százalékát produkálja, 71 országban 11 ezer 550 étteremmel van jelen és körülbelül 11,4 millió ember fordul meg naponta éttermeiben. A nagyságnak persze ára van.

Melyik a jobb?

Míg a Burger King nyugodtan megetethet naponta egy magyarországnyi vendéget, addig a a globalizáció jelképévé vált McDonald's-ot rengeteg támadás éri. Vegetáriánus szervezetek tiltakoztak az állati zsiradékban sült krumpli ellen, a Super Size Me című filmben az amerikai társadalom elhízásáért teszik felelőssé és Douglas Coupland X generáció című könyvnek köszönhetően a McJob kifejezés mindenkinek az alul fizetett, képzetlen munkaerőt juttatja az eszébe. Ráadásul a McDonald's anyagi fölénye nem jelenti feltétlenül azt, hogy a termékei is finomabbak a versenytársáénál. Miközben szavaz, mérlegelje azt is, hogy a Burger King Whoppere valamivel nagyobb a Big Mac-nél.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek