Időskori eleganciával az anorexiás modellek ellen

Korábban már többször is szó volt a Sartorialist utcai divat blog nagyszerűségéről, legutóbb akkor, amikor Scott Schuman egy jól öltözött New York-i hajléktalant fotózott le. Most azért kell megint megemlékezni róla, mert a divatot követő emberek olyan rétegéről lesz szó, akiket Schumanon kívül nagyon kevesen mutatnak be: az idősekről. A Sartorialiston időről időre találhatunk jöl öltözött idős emberekről képeket, de azért mégsem ez a blog fő profilja.

Az Advanced Style nevű street fashion blog viszont kifejezetten az időseket célozza meg. Egész pontosan idős emberekről készít képeket, de a műfajból fakadóan inkább a fiataloknak azzal a céllal, hogy megmutassák: az ízlés és a kor nem zárják ki egymást, sőt a korral csak finomodik az ízlés. "Az idős emberek divatját személyes stílusként értelmezem. Az idősebb emberek inkább a maguk örömére öltöznek, mint azért, hogy másoknak megfeleljenek" - nyilatkozta a Velvetnek Ari Cohen, a blog egyik szerkesztője.

A Style Listen azt írják, hogy a divat és az idős kor még mindig tabuszerűen zárják ki egymást, annak ellenére, hogy az utóbbi időkben már azért találkozhattunk 40-50 éves divatikonokkal. Ilyen például Madonna, és ha nem is feltétlenül divat, de mindenképpen ikon Sharon Stone is. Arról nem is beszélve, hogy Pamela Anderson meg útjára indította a "Negyven az új húsz" szlogent.

Forrás: Advanced style
Forrás: Advanced style

Az ötvenesek ikonizálása "úgy tűnt, nagy ugrás, de nem kéne annak lennie. Nem kéne kortól függetlenül elfogadnunk a stílust? Talán még beletelik néhány évbe, mire elérjük ezt, egyelőre élvezzük ezeket a képeket, és emlékeztessük magunkat arra, hogy mindegy milyen idősek vagyunk, élvezhetjük azt, mit veszünk fel" - írják az oldalon a blogról. A blog szerkesztője szerint csak azért gondolják az emberek, hogy az idős kor és a divat kizárják egymást, mert nem figyelünk oda az idősekre.
"Az emberek talán azért gondolják, hogy az idős kor és a divat kizárják egymást, mert nincs idejük arra, hogy megnézzék, hogyan öltözködnek az idősek" - vélekedett Cohen.

A Vine arról ír, hogy az idős embereknek szinte bármi jól áll, bármilyen korszak divatját hordhatják, vegyíthetik, egyedi és általában esztétikus lesz az összhatás. "Az idős embereknek megvan az az előnyük, hogy azokat a stílusos, régi dolgokat hordják, mint a karkötők, kendők, zsebkendők, kalapok vagy háromrészes öltönyök, anélkül, hogy úgy néznének, mint azok az iszonyú kúl szerencsétlenek. Mi a helyzet az idős úrral kék kabátban és a 3/4-es nadrágban? Rajtad póz lenne ez a ruha, de rajta abszolút telitalálat. A hölgyek a bridge-klubban biztosan elalélnak tőle" - fogalmaznak a Vine-on.

Forrás: Advanced style
Forrás: Advanced style

Hasonlóan vélekedik erről Ari Cohen is, akinek a maga részéről a kedvencei a régi kiegészítők, a kalapok, a kesztyűk. A blog szerkesztése közben egyébként sikerült megfigyelniük néhány olyan trendet, ami akarva, akaratlanul, de jellemző az idősek divatjára. "Léteznek trendek az idős emberek divatjában is, annak ellenére, hogy ők valószínűleg nem gondolják magukat trendkövetőknek. Az idős emberek ragaszkodnak a kedvenc, régi ruhadarabjaikhoz. Imádom azt, ahogy a régi darabjaikat keverik az újabbakkal. Eddig azt figyeltem meg, hogy a térdzokni, a vörös rúzs a nőknél, a kalapok és kesztyűk - férfiakon és nőkön egyaránt - és a túlméretezett napszemüvegek alkotják az idős emberek divatját. Ezek mind olyan régebbi trendek, amelyek az évek alatt eljutottak a fiatalok divatjába is" - foglalta össze tapasztalatait Ari Cohen.

Ön szerint javul a stílusérzék ahogy öregszünk, vagy egy idő után tényleg minden jól áll?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek