A nők nem hordják a ruhákat, amiket vesznek

Önnek van olyan ruhája, amit még sosem viselt?

Egy internetes szavazás alapján elkészített tanulmány szerint a nők mindössze ruhatáruk 10 százalékát hordják. A több mint 1600 nő által kitöltött tesztből kiderült, 91 százalékuknak van a szekrényében olyan ruha, amin még rajta van az árcédula, és 5-ből négy nőnek biztos, hogy van legalább egy olyan darabja, melyet még sosem viselt. A Mycelebrityfashion.co.uk felmérése szerint a 18 és 30 év közötti nőknek mindössze nyolc százaléka használja ki teljes mértékben a ruhatárát, ugyanakkor ötből három nőnek van kettő ugyanabból a ruhából, legyen szó akár egy farmerről, vagy ruháról.

Ennek ellenére – vagy éppen ezért – a nők 67 százalékának tetszett az az ötlet, melyet a brit stylist, Gok Wan népszerűsít. Véleménye szerint elég lenne a nőknek 20 klasszikus, egymással kombinálható ruhadarab, melyeket tetszés szerint tudnának variálni. Ugyanakkor a felmérést elkészítő honlap egyik munkatársa, Andy Barr szerint attól még nagyon messze vagyunk, hogy képesek legyünk leredukálni ruhánk számát mindössze húszra. „Azt hiszem ez az új tanulmány is azt bizonyítja, hogy számtalan nő vásárolt egész életén keresztül, és még így is úgy érzik, nincs mit felvenniük” – mondta Barr, aki szerint az mindenképpen meglepő, a nők mennyire kevés részét használják ruhatáruknak.

Ön kibírná csupán 20 klasszikus ruhadarabbal?

Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk annyira nem meglepő ez a végeredmény, hiszen egy a nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint a nők életében kiemelkedően fontos helyet foglal el a vásárlás. Ha más nem azért, mert a felmérés szerint a nők közül többen emlékeznek az első cipőjük megvásárlására, mint az első csókpartnerük nevére. Ráadásul a leadott válaszokból az derült ki, a megkérdezettek 96 százaléka rosszul érzi magát, ha ki kell dobnia egy cipőt – valószínűleg ruhák esetében ugyanez a helyzet -, míg csupán 15 százalékuknak jelentene komolyabb problémát a pasija kidobása.

ruha450

Hazánkban mindenesetre már létezik megoldás a nem használt ruhakupacok eltüntetésére. A ruhatár kihasználtságának növelésére az egyik legjobb és a legtöbb szempontból hasznos megoldás az Ökoteregetés lehet. A Föld napján megrendezett esemény lényege egyszerű: a leadott használt ruhákat el lehet cserélni a mások által megunt darabokra. Az Ökoteregetés, ahogy azt a neve is sugallja, a környezettudatos életmódra is próbálja felhívni a figyelmet, de az el nem kapkodott ruhadarabok is jó helyre kerülnek, rászoruló családoknak adják őket a szervezők.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek