A tejet nem higítják vízzel

Tejfogyasztás hazánkban:

Naponta: 41,5 %
Hetente többször: 33,5 %
Hetente egyszer: 10 %
Havonta egy alkalommal: 8%
Ennél ritkábban: 5%
Egyáltalán nem: 4 %

„A táplálkozástudomány egyértelmű álláspontja, hogy a tejre egyértelműen mindenkinek szüksége van. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, mivel a tej proteint, kalciumot, D vitamint és más, az egészségre jótékony anyagokat tartalmaz. Ezért a tejet csak azok nem fogyaszthatják, akik allergiásak a tejfehérjére vagy érzékenyek a tejcukorra“ – mondta Miháldy Kinga dietetikus, miután a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérte, hogy milyen tévhitek élnek a lakosság körében a tejről. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa szerint a téves információk is közrejátszanak abban, hogy az országos tejfogyasztás az utóbbi évben 3 százalékkal csökkent.

tej

Tények és tévhitek:

A tej túl sok kalóriát tartalmaz a lakosság 37 százaléka szerint, míg 30 százalék bizonytalan. A tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma (132 kcal) 2 nagyobb alma (40 dkg) energiatartalmának felel meg.

A pasztőrözés és UHT kezelés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (a lakosság 47%-a szerint). A tejet fehérje és ásványi anyag, valamint D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk. A tej vitamin és ásványianyag tartalma a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, annak hatására a tejből legfeljebb 10% tápanyag vész el.

A boltban kapható tejet vízzel hígítják (a lakosság 61%-a szerint). A tejet nem hígítják vízzel. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej“, ami kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz. A tej egyes alkotóelemeinek mennyiségét élelmiszernormák írják elő a különböző lefölözési fokozatokra (zsíros 3,5%, félzsíros 1,5 %, zsírszegény 0,5 %).

A házi, kimért tej a legegészségesebb (a lakosság 82%-a szerint). A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat (pl: mycobacterium tuberculosis, campilobacter) tartalmazhat, melyek jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik. A bizonytalan háttér miatt igen nagy a fertőzés veszélye, ezért a csomagolt tej biztonságosabb, mint a házi, kimért tej, amelynek hőkezelése szintén javasolt. A tejet az érvényes szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az teljesen biztonságos, nem tartalmazhat semmilyen veszélyes mikroorganizmust és vegyi anyagot sem.

Az UHT tej tejpor és víz keveréke (a lakosság 55%-a szerint). Az UHT tej kizárólag friss tejből készül. A friss tej csak UHT hőkezelésen megy át, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

tej00

Az UHT tej kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss tej (a lakosság 70%-a szerint). Az UHT módszerű hőkezelés során a tej vitamin-, és ásványi anyag tartalma jóformán változatlan marad. Hőkezeléssel a tejből legfeljebb a hőre érzékeny vitamin tartalom kb.10%-a vész el. A tej makro és mikro tápanyagtartalma majdnem ugyanaz marad, a proteinek, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége pedig majdnem változatlan.

Az UHT tejben több az „E”, azaz a nem természetes anyag (a lakosság 68%-a szerint). Az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagokat. Az aszeptikus kartondobozaba csomagolt UHT tej semmilyen tartósító szert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelésnek (Ultra High Temperature Treated) és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez minden baktériumot kiöl a tejből, és megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (a lakosság 75%-a szerint). Az UHT tej semmilyen tartósító szert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. Ez a tévhit nagyban köszönhető a „tartós tej“ elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók, és nem a tej hosszú ideig való eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.

Oszd meg másokkal is!
Mustra