Cindy Crawfordnak az anyajegyei miatt van kevés ránca

A londoni King's College munkatársai 1200 nőnemű ikerpáron végeztek felmérést, és azt az eredményt kapták, hogy kevésbé látszódik az öregedés azokon a nőkön, akiken sok az anyajegy. A kutatók a Royal Society of Medicine folyóirat novemberi számában publikálták a megállapításaikat, amelyek között olyanok szerepelnek, hogy az anyajegyes nők akár hét évvel fiatalabbnak tűnnek, mint az anyajegy nélküliek.

A legismertebb anyajegyes nő talán az egykori szupermodell, Cindy Crawford, na és persze Marilyn Monroe mellett, aki viszont nem élte meg, hogy elkezdjen örgedeni. A kutatók szerint azonban Cindy Crawford többek között védjegyének számító anyajegyének is köszönheti, hogy 44 évesen is meglehetősen fiatalos.

Cindy Crawford 44 évesen idén októberben
Cindy Crawford 44 évesen idén októberben

Az anyajegyek nagyjából négyéves korig alakulnak ki gyorsan osztódó, sötét pigmentet termelő sejtekből, és nagyjából az ember negyvenéves korára eltűnnek. Néhány embernél viszont nem tűnnek el. Nekik idősebb korukban kevesebb a ráncuk.

A felmérést 18 és 79 éves kor közötti nőkön végezték el. Azt találták a simább bőr mellett, hogy azoknak, akiknek több mint száz anyajegyük volt, erősebbek voltak a csontjaik, és 50 %-kal kisebb volt az esélye a csontritkulás kialakulására, mint azoknak, akiknek kevesebb mint 25 anyajegyük volt. Emellett azt is megállapították, hogy a sok anyajeggyel rendelkezőknek feszesebbek az izmaik.

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy az öregedés más tüneteit is csökkenti-e a sok anyajegy, mint például a romló látást vagy esetleg a szívbetegségek esélyét.

Cindy Crawford 31 évesen, 1997-ben
Cindy Crawford 31 évesen, 1997-ben

A mostani kutatási eredmények egyelőre ellentmondani látszanak annak a korábbi feltételezésnek, hogy az anyajegyek megnövelik a rákos betegségek kialakulásának az esélyét.

Egy átlagos ember testén általában 30-40 apró anyajegy, de az is előfordulhat, hogy valakin akár 400 anyajegy legyen. Azok, akiknek több mint száz anyajegyük van, a fehér bőrű emberek 10-15 %-os csoportjába tartoznak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra