Rabszolgaként kezelték a munkásokat a Zara beszállítójánál

A hazánkban is kedvelt márka, a Zara egyik brazíliai alvállalkozójánál komoly gondok adódtak, ugyanis kiderült, hogy borzasztó körülmények között, éhbérért dolgoztatják az embereket. A brazil munkaügyi minisztérium munkatársai még júniusban vonultak két négy Sao Pauló-i varrodába, és mindegyik ruhán, amit ott találtak, a Zara címkéje díszelgett. Mint kiderült, az illegálisan foglalkoztatott munkások többsége bolíviai bevándorló volt.

tk3s mc0057690caro

A BBC információi szerint az emberek ruhadarabonként 13-23 forintnak megfelelő összeget kaptak, ami döbbenetesen kevés. Ami a környezetet illeti, elektromos vezetékek lógtak lefelé a plafonról, ami egy anyagokkal teli helyiségben meglehetősen veszélyes, és a szűkös helyeken persze a higiéniával sem igazán törődtek.

A Zara anyacége, az Inditex elismerte, hogy a hatóságok valóban találtak 16 illegálisan foglalkoztatott munkást, és a vállalati szabályzat természetesen tiltja a rabszolgamunkát. Hozzátették, a beszállító vállalta a felelősséget, kártérítést is fizet a csúnyán kihasznált alkalmazottaknak. Ja, és természetesen a munkakörülményeken is változtat majd az Inditex előírásainak megfelelően. A vállalatnak egyébként összesen 50 brazil beszállítója van, és ez több mint 7000 alkalmazottat jelent.

zra

A brazil hatóságok az utóbbi időben célul tűzték ki, hogy felszámolják az ún. sweatshopokat, vagyis az olyan varrodákat, ahol az embereket szinte rabszolgaként kezelik. Ez utóbbi azt jelenti, hogy jelentős túlórázásra kényszerítik őket, hogy egyáltalán nem vagy csak komoly korlátozások keretében mehetnek el munkahelyükről, amelyek persze nem felelnek meg a munkabiztonsági előírásoknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek