A hercegi esküvő lesz minden idők legdrágább brit rendezvénye, legalábbis az esemény biztosítása szempontjából: az amúgy is magas rendőri költségeket ugyanis jelentősen drágítja, hogy David Cameron munkaszüneti nappá nyilvánította az esküvő napját, így a rendezvényt biztosító rendőröknek kétszeres munkabért kell fizetni.

Az esküvő biztosítása jelen állás szerint 20 millió fontba (6,3 milliárd forint) fog kerülni, mely jócskán megaladja a 2009-es londoni G20 találkozó költségét (7,4 millió font, azaz 2,3 milliárd forint), illetve Károly herceg és Diana esküvőjének is duplájába kerül (1981-ben az esküvő költsége 4 millió font volt, mely ma 12 millió fontnak, 3,7 milliárd forintnak felel meg).

„David Cameron munkaszüneti nappá nyilvánította április 29-ét. Így már sokkal többe fog kerülni az esemény biztosítása, mint amit a londoni rendőrség amúgy is megnyirbált kerete megenged. Cameron hozta ezt a döntést, neki kéne kifizetnie” – mondta a Sunday Timesnak Peter Smyth, a MET (Metropolitan Police Federation) elnöke.

Az esküvő egyébként komoly biztonsági kockázattal jár, rengeteg kormánytag, királyi rokon és közel 50 külföldi államfő vesz majd részt a ceremónián. Ír és iszlamista csoportok, anarchisták és mentálisan zavart emberek is támadással készülhetnek az április 29-ei ünnepélyre. A terv szerint több ezer rendőrtisztet állítanak a Buckingham palotát a Westminster apátsággal összekötő útvonalra, több ezer rendőr pedig a tetőkről figyeli az eseményt.