Az ifjú pár és a vendégek mellett a katonák is fontos szereplői lesznek Vilmos herceg és Kate Middleton április 29-ei esküvőjének. Az esemény hivatalos honlapja szerint szinte minden fegyvernemet bevonnak. Az esküvőn a királynői testőrök őrzik majd a királynő palotáit, a Buckhinghamet és a St. James's-et, illetve a Tower épületét. A testőrség tagjai lesznek jelen akkor is, amikor a királyi család megérkezik az esküvői ceremónia helyszínére, a Westminster apátságba.

II. Erzsébet királynőt és férjét, Fülöp herceget, a trónörökös Károly herceget és feleségét, illetve az ifjú párt és magas rangú vendégeit összesen 160 lovas katona fogja elkísérni a templomba. Egy másik egység, a díszőrség tagjai fogadják majd a ceremóniáról a Buckingham palotába visszaérkező királyi családot.

Az utcákon több mint ezer katona vonul majd fel vagy áll díszsorfalat az apátság és a Buckingham palota között, köztük 17 hadihajó és tengeralattjáró legénysége, két haditengerészeti repülőtér tisztjei és hadtáposok is. Az utcákon felvonulnak majd a gyalogság két egységének tagjai, illetve a skót, a walesi gárdák katonái és a királynő ezredének tisztjei. De érkeznek majd katonák a királyi légierő 27 egységétől és a repülős díszszázadtól is. A díszőrségbe bevonják a tiszti iskolák hallgatóit is.

A parlamentnél a haditengerészet zenekara, a Buckingham-palota udvarán pedig a walesi gárda zenészei játszanak majd. Katonazenekarokból vonulás közben sem lesz hiány, hét zenekar is játszik majd az ifjú hercegi párnak és a várhatóan milliós számban érkező érdeklődőknek. A Westminster apátságban nyolc trombitás fújja majd a bevonulót, az alkalmi fellépőket a testőrség, a szárazföldi hadsereg és a haditengerészet tagjaiból válogatták össze. A templomban a légierő nyolc trombitása is zenélhet.


A templom előtt Vilmos herceg volt katonatársaiból és testőreiből álló sorfal köszönti majd a kilépő ifjú párt. Lesz légibemutató is a Buckingham-palota felett, először a régi gépekből álló emlékszázad vonul majd fel második világháborús Spitfire és Hurricane vadászrepülőkkel, fél perccel később pedig a legmodernebb Eurofighter Typhoonokból és Tornado GR4-ekből álló négyes kötelék száll majd el a királyi palota és London belvárosa felett.

A résztvevő katonák természetesen egységük díszegyenruhájában lesznek, de az esküvőn szerepet nem kapó katonák is megünneplik állomáshelyükön a hercegi esküvőt.