A nyár végétől télig tart a denevérek életében az igazán aktív időszak, már a denevér-ember találkozások szempontjából igazán aktív időszak. Több magyarázatot is találtak már arra, hogy miért, de ilyenkor a denevérek előszeretettel húzódnak a városokba, különösen panelházakba, azok közelébe. Egyrészt ideális kialakítás számukra egy katonás elrendezésű lakótelep, könnyen tájékozódnak itt az echolokációval (ultrahanggal) tájékozódó állatok, az utcai lámpák körül tobzódó rovarok terített asztalt jelentenek nekik, ráadásul ideális párzóhelyet is biztosítanak a panelépületek, minderről részletesen itt (PDF).

Jó, jó, ez mind nagyon cuki, de mit csináljak, ha egy denevér a nappalimban képzeli el a terített asztalt, és magát a hajamba fészkelve szeretne tévét nézni?

A denevérekkel az egyik legnagyobb probléma, hogy mindenféle betegségeket, köztük veszettséget terjeszthetnek, ezért nagyon sokan félnek tőlük. Ha ön nem szakember, akkor olyan jelekből veheti észre, hogy veszett-e a szobájába berepülő denevér, hogy például szabályosan repül-e. A denevérek esetében a szabályos repülés annyit jelent, hogy nekimegy-e dolgoknak, vagy csak nagyon közel húz el mellettük, például az ön feje mellett. Ha a denevér repülése normálisnak mondható, akkor valószínűleg nem veszett, de ha aggódik, mindenképpen hívjon inkább állatbefogót.

Az eltávolításnak több hatékony módszere is van, mi azt mutatjuk be, amelyiknél nem kell érintkezni az állattal.

Először is fontos megérteni, hogy ideális esetben (tehát nem egy veszett denevér bénázta be magát, meg nem is a szobánkban raktak fészket, hanem tényleg csak egy elszigetelt esetről van szó) a denevér úgy kerül a szobába, hogy önfeledten vadászik a rovarokra a háza körül, és annyira belefeledkezik a hajszába a terített asztalon – tudja, a denevéreknek igazi lakomát nyújtanak az utcai lámpák körül szerencsétlenkedő rovarok –, hogy fel sem tűnik neki, hogy nagy sebességgel közelít a nappalija felé, aztán bumm, már bent is van, mert ön meg jól nyitva hagyta az ablakot a kellemesen enyhe koraőszi éjszakán.

Amikor a denevér bent van, akkor gyakorlatilag sokkot kap. Képzelje el, hogy ön váratlanul belép egy szobába, ahol ezer helyről világítanak durván a szemébe, reflektorokkal, meg hasonlókkal, miközben a kijáratot csak egy halványan pislákoló, a 80-as évekből itt ragadt, kopott, egy már elsárgult konnektorba dugott Vészkijárat felirat jelzi a sarokban.

Na, valami ilyesmi érzés az alapvetően hangok alapján tájékozódó denevérnek berepülni egy szobába, ahol zizeg a neon, megy a tévé, búg a klíma vagy a ventilátor, pittyeg a mobiltelefon és még a laptopon is megszólal valami időről időre a Youtube-ról, a ketyegő óráról nem is beszélve. A helyzetet fokozza, hogy ha ön visítozni kezd, mert bejött a denevér. Akkor szegény állatnak esélye sincs kitalálni arra, amerről jött.

A nyugit szereti, a csendet és a sötétet, ebben a környezetben tud jól tájékozódni, így működnek jól az ultrahangos érzékelői. Minél jobban visít ön, annál jobban esik kétségbe a denevér, annál később lesz megoldása a helyzetnek.

Kapcsoljon ki mindent, vigye el a kutyát, macskát a környékről! Nyissa ki jó nagyra az ablakot, csukja be az ajtót, hogy a denevér ne menjen át másik szobába! Fogjon egy szitát, sajtreszelőt vagy valamilyen hasonló tárgyat, valamint egy fakanalat vagy valamilyen hasonló tárgyat, és húzódjon a szoba ablakkal átellenes részére, mindent a lehető legnagyobb csendben és nyugalomban.

A kezében lévő tárgyakkal kezdjen el ütemesen ciripelő hangot adni, nem kell megőrülni, ezt is csak, halkan, nyugalomban, tudja, ami önnek a reflektor a szemébe, az a denevérnek a sok furcsa hang. Érdemes pár percig folytatni a műveletet. Ezzel kvázi újrakalibrálhatja a kétségbeesett denevért. Az egy irányból érkező, egyfajta hang nagyban segíti az állat tájékozódását. Ha minden jól ment, akkor néhány perc múlva láthatja majd az állat sziluettjét, amint elhagyja a szobát.

Egyéb módszerek

Ha az állat könnyen hozzáférhető helyen van (Nyugodjon meg, az üregeket, eldugott kis részeket imádó denevérek nem sokáig lesznek ott, ehhez óriási mázli kell. Annyira kicsi helyen elférnek, hogy akár egy képkeret mögé is be tudnak bújni.), akkor megpróbálkozhat azokkal a módszerekkel, amikkel tipikusan rovarokat és madarakat szoktak kirakni a lakásokból.

Megpróbálhat egy nagyobb edényt óvatosan az állat fölé helyezni, így csapdába ejtve, majd egy darab papírt az edény alá csúsztatni, és finoman kihelyezni az állatot az ablakon kívülre. Esetleg próbálkozhat azzal is, hogy egy nedves törölközőt dob a denevérre, és így próbálja meg elkapni. De a már említett tulajdonságai miatt (nagyon kicsi helyen elfér, nagyon ügyesen mászik), iszonyú könnyen kicsúszhat a kezei közül ezzel a módszerrel.

Figyelmeztetések

A denevérek nagyon törékenyek, ezért bánjon velük nagyon óvatosan!

Viseljen valamilyen vastagabb anyagból készült kesztyűt, mert nagyon élesek a kis fogaik!

Ha nappal keveredett a lakásába a denevér, akkor legyen jófej, és várja meg a szabadon engedésével a napnyugtát, növelve az egyébként éjszakai életmódot folytató állat túlélési esélyeit!

Magyarországon minden denevérfaj védett!

Ha nem egyedi esetekről van szó, mert például a párzási időszakra beköltözött önhöz egy család, vagy valami hasonló, akkor tartós, bonyolultabb módszerekre van szüksége, lehet például kapni ultrahangos denevérriasztót.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!