Durva tud lenni, alkonyat után végigsétálni a Dankó utcán, esetleg kényelmesen kocogni egyet a homályba borult Népligetben vagy akárcsak felszállni a ráckevei HÉV-re, de ezek a rettegett fővárosi helyek még mindig smafuk ahhoz képest, ami a tíz legveszélyesebb városban tapasztalható. Az Amerikanki Travel blogja talált rá egy mexikói civil szervezet összegzésére. A Polgári Tanács a Közbiztonságért és a Büntetőjogi Igazságosságért összegereblyézett egy rakat bűnügyi statisztikát a világból, és ezekből állította össze a top tízes listát (a közel-keleti és afrikai városok valamiért kimaradtak, pedig egy Damaszkuszvagy egy Johannesburg hátul végzett volna).

1. San Pedro Sula – Honduras

Zsinórban a második évben lett a közép-amerikai város a leghalálosabb: 100 ezer emberre 169 gyilkosság jut itt, napi átlagra lebontva ez 3 halottat jelent. Pedig a karibi város egy paradicsom lehetne, pár kilométerre fekszik a guatemalai határtól és egy kőhajításnyira a tengertől.

2. Acapulco – Mexikó

Igaz, hogy a pacifikus város hírneve az üdülői és szállodái és strandjai miatt nagyon jó, a drogkartellek ezt a vidéket sem hagyják békén. Sűrűn fedeznek fel itt is zsákokba pakolt hullákat és tömegsírokat. A halottak a kartellek közti hadviselés áldozatai.

3. Caracas – Venezuela

A legdurvább főváros a listán, ahol 122 emberölés jut 100 ezer lakosra. A kartellek hadakozása, utcai összecsapások és fegyveres rablások mindennaposak, akár a belvárosban is. Az utazóknak azt ajánlják, egyedül ne tegyék be ide a lábukat.

4. Tegucigalpa és vidéke – Honduras

Még mindig Latin-Amerikában vagyunk, Honduras fővárosára nem találtak külön statisztikát, hanem a környező járás, a Distrito Central (Központi kerület) számait nézték, ebben lett negyedik a főváros és környéke. Nagy a nyomor, elterjedt a korrupció és a maffia irányít szinte mindent. Mindezek miatt sok a gyilkosság is.

5. Torreón – Mexikó

Mexikóban részben úgy ismerik Torreónt, mint az ország egyik fontos ipari-gazdasági központját, ellenben a szervezett bűnözés itt is behálóz mindent, 87 emberölés jut 100 ezer főre.

6. Maceió – Brazília

Ha bűnözés, akkor sajnos Brazília sem maradhat ki. Alagoas szövetségi állam fővárosában 135 erőszakos halál jut 100 ezer lakosra. Maceió ennek megfelelően a rettegett riói külvárosoknál is veszélyesebb.

7. Cali – Kolumbia

A dél-amerikai ország egyik legnagyobb metropolisza, ahol 80 gyilkosság per százezer fő az iránymutató – és végtelenül szomorú – érték. Mint a lap megjegyzi, Kolumbia sem lesz így egy ideig turistaparadicsom.

8. Nuevo Laredo – Mexikó

A Texas széléhez tapadó nagyváros épp elhelyezkedése miatt halálos. Ez az egyik fő USA-ba vezető tranzitútvonal, ahol nemcsak menekültek, hanem a drog is nagy mennyiségben szivárog be az Államokba. Emiatt öldöklő harc folyik az alvilágban a birtoklásáért. Autó-, ember- és egyéb fegyveres rablások zajlanak minden nap. Az Amerikanki szerint 2006 óta 60 ezren haltak erőszakos halált a városban (bár ez kétséges, hisz a teljes mexikói drogháború 100 ezer halott felett jár nem sokkal).

9. Barquisimeto – Venezuela

A városnak ugyan alig van egymillió lakosa, mégis minden nap megölnek itt valakit. Ami furcsa az egészben, hogy mindezek mellett pezsgő egyetemváros, márpedig azok szoktak kevésbé veszélyesek lenni. Egykor imádták a turisták, de a hírneve mára megkopott alaposan a bűnözés miatt.

10. João Pessoa – Brazília

Paraíba állam fővárosáról sok jót el lehet mondani: Brazília legkeletibb városa és a világ egyik legzöldebb városa egyben. Az erőszak azonban Pessoától sem idegen: százezer főre majdnem 72 gyilkosság jut.

Budapest legparább helyei

Az Otthontérkép alapján mi is utánanéztünk, Budapesten belül hol kell a legjobban rettegnie az embernek, ha kimegy az utcára. Csak az egy év alatt elkövetett személy elleni bűncselekményeket néztük. Ezek szerint viszont rutinos eredmények születtek, nem feltétlen a rettegett VIII. kerület a legveszélyesebb környék, itt 404 személy elleni bűncselekményt regisztrált a rendőrség, míg meglepő módon Terézváros következik 309-cel a második helyen, a harmadikat pedig Újpest húzza be 260-nal. Buda legdurvább helye meglepő módon a Pesthidegkútnak és Rózsadombnak is helyt adó II. kerület, itt 195 esetet regisztráltak egy év alatt. Legyünk pozitívak, a Hegyvidéken (XII.) és Soroksáron (XXIII.) csak 25-ször támadtak rá valakire. (Az adatok a rendőrség 2013. március-2014. február közötti időszakából származnak.)