Ha az ember egy városban lakik, akkor hajlamos megfeledkezni azokról a dolgokról, amiktől az adott város igazán élhető lesz. Nem a turistalátványosságokra gondolunk most itt, hanem az olyan apróságokra, amiktől lakni és nem látogatni lesz jó a várost.

London egyik legjobb része például az, hogy tele van szenzációs parkokkal, amik tökéletesen kiszolgálják a nagyvárosba ragadt embereket, akiknek ezek a parkok jelentik az olcsó kikapcsolódást és a természet közelségét.

Budapest ugyan nem versenyezhet ezekkel a monstreparkokkal, viszont van néhány olyan park és kert a városban (a parkosított, kisebb tereket most direkt kihagytuk), ahol kifejezetten jó henyélni egy kicsit. Pláne most ebben az őszi nyárban.

Melyik a kedvenc budapesti parkja? A tisztességes, pados, csöndben ücsörgőseket preferálja, vagy a mozgásra is alkalmas, erdőseket? Döntsön, minél több pontot ad egy területnek, annál jobbnak tartja!

Honvéd téri park

A Markó utcai bíróságok mellett található a Honvéd tér a Belvárosban, amit néhány évvel ezelőtt újítottak fel. Előtte sem volt rossz, de a parkosítás elég jól sikerült, kifejezetten hangulatos minipark jött létre. A hangsúly itt nem a sok funkción van, viszont annak ellenére, hogy mennyire kicsi parkról beszélünk, egészen sok funkció jelenik meg benne. Van egy jópofa játszótér, egy árnyas ücsörgős rész, valamint egy sportpályás rész az idősebb gyerekeknek. Ennél több a szűken vett belvárosban nem is biztos, hogy kell.

Kiknek ajánljuk? Ha nem lenne annyira steril, hogy az ember illendőségből nem ül le a fűbe, akkor bárkinek ajánlani lehetne, de így inkább csak a kisgyerekeseknek és a csendes üldögélésre vágyóknak ajánljuk ezt az egyébként tényleg nagyon szépen sikerült parkot.

Károlyi-kert

Az Astoria mellett található Károlyi-kertet néhány évvel ezelőtt újították fel, hogy ne csak egy közepesen csúnya környék közepesen csúnya tere legyen, hanem valami sokkal több. A dolog bejött, a Károlyi-kert, ha nem is újította meg a környéket, de nagyon sokat tesz azért, hogy az emberek szívesen sétáljanak be itt olyan utcákba, amikben korábban csak muszájból jártak. A park elég szigorú szabályokkal működik, az egy dolog, hogy nemdohányzó, de olyan törékenyre és aprólékosan kidolgozottra alakították, hogy az emberben még az sem merül fel, hogy mondjuk leüljön a fűbe. Viszont lakik itt egy Károly nevű nyúl!

Kiknek ajánljuk? Kicsit ugyan túl steril, de kisgyerekekkel például éppen ezért ideális. Az egész nagyon szép, nagyon csöndes, gondosan rendben tartják. Két óra között ideális hely az egyetemistáknak is, akik már azelőtt felfedezték maguknak ezt a parkot, hogy olyan hú, de szép lett volna, mint most.

Margitsziget

Van az összeállításunkban pár nagy park is, de a Margitsziget különlegességével mind közül kitűnik. Nem véletlenül választja ezt a területet több ezer budapesti minden hétvégén. Ha jobban megfigyeljük, minden van ezen a területen, a szépen kivitelezett, csendes üldögélős résztől kezdve, az aktív sportolásra alkalmas területeken át, a fűben heverészős rétig van benne tényleg minden, még kocsmák is. Egyedül a sziget útjai, különösen a középen végigfutó főút lehetnének jobb állapotban, ettől eltekintve az összkép teljesen rendben van.

 
Nagyobb térképre váltás

Kiknek ajánljuk? Bárkinek. Ráadásul a Margitsziget a zárt park hangulatát is hozza annak köszönhetően, hogy sziget, és csak a két végéről lehet megközelíteni.

Millenáris park

A Millenáris park annak ellenére az egyik leghangulatosabb park a teljes Nagykörúton, hogy mára eléggé megkopott már a fénye. Szerencséje, hogy a Nagykörúton nincs nagyon ellenfele sehol. Raádásul a megkopott fény ellenére is jól néz ki még most is, ráadásul nem olyan szigorúak a szabályok, mint néhány másik, patyolattisztán tartott parkban.

Kiknek ajánljuk? Van benne játszótér, lehet enni, inni, sétálgatni, vannak kulturális létesítmények, mégis lehet parkként használni. Tulajdonképpen bárkinek ideális. Szerencsére annyira már megkopott, hogy nyugodtan leheveredjen az ember a fűbe, nem nézik miatta hülyének, szóval tényleg járjon ide nyugodtan bárki, aki nyugodt körülmények között szeretne lazítani.

Szent István park

Újlipótváros legendás parkja annyira meghatározó a környék életében, hogy az erről a környékről elköltöző emberek simán hajlamosak visszajárni csak a park miatt, különösen azóta, hogy most már nagyjából húsz éve felújították az egészet. Döbbenet, de még mindig egészen sterilnek tűnik ez a park, szinte alig találjuk nyomát az emberi beavatkozásnak, annyira ügyelnek az épségére az üzemeltetői.

Kiknek ajánljuk? A park nagyon szigorú szabályok szerint működik, a bejáratnál lévő házirend szerint még játszani sem szabad bent, csak az erre kijelölt részeken. Csendes ücsörgésre és fűben heverésre viszont alkalmas. Szerencsére akadnak benne szabályszegő gyerekek is, így azért némi élet is van a parkban, legalábbis erre utalnak a mindenfelé, krétával felrajzol ugróiskolák és hasonlók a díszburkolaton.

Várkert bazár

A nemrégiben átadott, de még bőven építés alatt álló Várkert bazár eddig befejezett részeire nem lehet panasz. Sétálgatni, ücsörögni tökéletes, nagyon szépen megcsinálták. Egy ilyen parknál fel sem merül, hogy az ember mondjuk fusson vagy sportoljon benne, nem is ez a célja, sokkal inkább a passzív pihenést szolgálja, mint az aktívat. Először furcsa, hogy az összes padot úgy helyezték el, hogy nem a Duna irányába néznek, hanem a parkra befele, mintha a park saját magát akarná reklámozni. Tényleg egy darab, a Dunára néző padot sem találtunk. Mondjuk, talán nem véletlen, az egész városban innen látszik a legjobban, még a kicsivel magasabban elhelyezkedő várnál is jobban kijön itt, hogy mennyire szétbarmolják a látképet a pesti oldalon az Intercontinental és a Marriott épületei.

Kiknek ajánljuk? Most, hogy még bőven építkezések zajlanak a környéken, kifejezetten üres az egész, de szinte biztos, hogy eléggé megtelik majd élettel, ha nem kell mindenféle kupacokat és gépeket kerülgetni ahhoz, hogy az ember megközelítse. Lehet benne sétálgatni, beszélgetni, az egész nagyon nyugodt, aki szereti a váron, meg a gondosan ültetett növényeken legeltetni a szemét, annak jól fog esni itt egy kis pihenés.

Városliget

A Városliget több mint egy sima park, kicsit nehéz is versenyeztetni mondjuk egy Károlyi-kert típusú törékeny aprósággal, de nem hagyható ki egy ilyen összeállításból. Ha szépségében nem is, de funkciójában bőven hozza azt, amit a legjobb londoni parkok: ad egy kis természetet a város közepén élőknek. A Városliget nincs túlbonyolítva, és talán pont ettől jó az egész. Nincs benne szuperjó játszótér, néhány focipályán túl nincsenek benne sportpályák, de ennél nem is kell több, amire a legjobb bizonyíték, hogy hétvégente mégis milyen sokan töltik itt a szabadidejüket. Menjen ki még mostanában, mert hamarosan múzeumi negyedet csinálnak belőle, és ki tudja, hogy az milyen hatással lesz a klasszikus, ligetes életérzésre.

 
Nagyobb térképre váltás

Kiknek ajánljuk? Tulajdonképpen bárkinek, a közlekedési park még mindig érdekes a gyerekeknek, a tó körül ücsöröghetnek az arra vágyok, és annak ellenére, hogy nincs túlépítve az egész, a városban egyedülállóan sok lábtenisz- és focipálya van itt egymás mellett, ráadásul még egy görkoris/gördeszkás minipark is épült itt az elmúlt években.

Városmajor

A Városligethez hasonlóan a Városmajor is kilóg kicsit a sorból, de ezt a megaparkot sem hagyhattuk ki az összeállításból. Nagyon hasonlít a Városligetre, annyiban más, mint amennyire Buda különbözik Pesttől. Itt például nem lábteniszpályák vannak, hanem van betonfal fallabdázáshoz. Gördeszkapark helyett pedig parkourparkot építettek. Van futópálya is, meg természetesen játszótér a kisgyerekeseknek, és mivel Budán vagyunk, nagyon barátságosan dimbes-dombos az egész.

Kiknek ajánljuk? Mindenkinek, ráadásul mostanában újították/újítják fel, így még szebb, még jobban használható, mint korábban. Külön jó benne, hogy kicsit mélyebben van, mint a környező utcák, ezért elég egy pár métert eltávolodni az utaktól, például a kifejezetten zajos Szilágyi Erzsébet fasortól, amikor a parkba megyünk, és máris alig hallani valamit a forgalomból.