Aki mostanában végigmegy a Király utcán, azt veheti észre, hogy a környék leglepusztultabb házánál, a Király utca 40-nél már nemcsak állványzat van, hanem drótkerítés is, és nem lehet elmenni az épület előtt, a gyalogos forgalmat a túloldalra terelték.


Nagyobb térképre váltás

Egyelőre ennyi jele van annak, hogy elkezdték lebontani a zsidónegyed egyik szimbólumává vált épületet, a 2000-es évek közepe óta iszonyatosan lepusztult házat. A Király utca 40 jogvédők egyik kedvenc épülete, 2006-ban még elég volt a civil csoportok összefogása egymással, hogy megóvják a Hild József tervezte épületet a lebontástól, idén ez viszont már nem jött össze.

Nem tisztünk állást foglalni abban a kérdésben, hogy örülni kell-e ennek a fejleménynek vagy sem, inkább összefoglalunk egy pár pro és kontra érvet, ön meg döntsön!

Miért jó, hogy bontják?

A bulinegyed, ahogy ma már inkább ismert a pesti zsidónegyed nagyja, Budapest egyik fő turisztikai csomópontja, hangulatában olyan környék lehetne belőle, mint a párizsi Quartier Latin vagy a Marais, csak még több ilyen-olyan kis butikkal, kocsmával, bisztróval. Ennek a környéknek a fő közlekedési útvonala a Király utca, egyben az egész környék egyik leglepusztultabb, legszomorúbb utcája. Ennek az utcának a leglepusztultabb épülete pedig a Vasvári Pál utca sarkán álló Király utca 40. Mint egy szomorú, rohadt folt egy egyébként is elég fonnyadt gyümölcsön. Az épület felújítása új lendületet adhat akár az egész környéknek, az erre sétáló több tízezer turistának pedig tökéletesen mindegy, hogy az épület egykor bent hogy nézett ki, és hogy az egésznek milyen értékei vannak, amikor a homlokzata pont olyan szép lesz, mint eredetileg volt.

Miért rossz, hogy bontják?

Ahhoz, hogy ennek a környéknek a hangulatát megőrízzük fontos, hogy az itt található, klasszikus épületek helyére ne építsünk akármit, ne tegyük tönkre a műemléképületekkel tömött környéket mindenféle modern csodákkal pusztán üzleti érdekek miatt. A Király utca 40. is úgy átalakul, mert az eredeti szinteken felül kap még új, mostanában divatos üvegszintet. Az egész épületben talán az a legszomorúbb, hogy a romkocsmákkal teleszórt környéken igazán elfért volna egy igazi, squat ház (mindenféle utcán tengődő, sokszor művészlelkű anarchista fiatalok által elfoglalt üres épület). Nem is kellett volna sok, csupán hagyni, hogy a romos épületbe beköltözzenek a squatolók, a többi ment volna magától. Tökéletesen illett volna a környék hangulatába, egy igazán díszes squat ház pedig nem utolsó sorban elég jó turistalátványosság is. Ha már úgyis romos minden a környéken, akkor meg lehet próbálni ebből előnyt kovácsolni.

Tehát a tények

Jó, hogy bontják vagy sem?

Mielőtt szavazna foglaljuk össze a tényeket, amit az egészről tudni lehet: az épületet az önkormányzat eladta befektetőknek már jó régen, a befektetők most szabad utat kaptak arra, hogy az épületet lebontsák, majd egy újat húzzanak a helyére úgy, hogy az eredeti homlokzatot helyreállítják, vagyis az épület hangulatában nem fog kilógni a környék épületei közül, de nem egy régi ház lesz felújítva, hanem egy új lesz régiesítve.