A Magyar Jezsuita Rendtartomány épületei mellett sétáltunk a napokban a Horánszky utcában, itt található többek között a Párbeszéd Háza is. Az ajtó fölött (vagyis pontosan a szemöldökfán) egy krétával írt felirat látható:

20 + G + M + B + 14

Tudja, mit jelent ez? Nem baj, ha nem, természetesen máris eláruljuk.

Ez azt jelenti, hogy ezt a házat 2014-re felszentelték. Az első és az utolsó számból az évszám áll össze, a középső három betű pedig Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt jelöli, közismertebb nevükön a háromkirályokat. És igen, azért időzítettük pont mára ezt a posztot, mert ma, január hatodikán van vízkereszt ünnepe, amikor többek között a szent családhoz ellátogató három napkeleti bölcsre emlékeznek a keresztények. (Plusz Jézus megjelenésére, illetve megkeresztelésére is.)

A házszentelés szerartását általában vízkereszt napján vagy annak hetében végzik a papok, természetesen szentelt krétával. A képeken látható felirat tehát pont most vesztette aktualitását, mától már azt írják a katolikus házak bejáratának szemöldökfájára, hogy

20 + G + M + B + 15

Ha még többet szeretne tudni a benedictio domorumról, akkor kattintson mondjuk ide, ezen az oldalon az is kiderül, hogy más értelmezés szerint a 3 betű egy latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat (Krisztus áldja meg e házat).  Ha pedig ön is szeretné, hogy áldás legyen a lakásán egész 2015-ben, akkor vegye fel a kapcsolatot az otthonához legközelebbi plébánia plébánosával!

Kommentálná? A Facebookon tegye!