Rengeteg olvasói levél érkezett a tegnapi vízkereszti poszttal kapcsolatban. Valamennyi levélíró azt hiányolta, hogy nem említettem, hogy a G + M + B felirat másik verziója (ami egyébként a képeken is látható) C + M + B formátumú, és hogy ennek a változatnak mi az értelme. Ilyeneket írtak például:

Dicséretes, hogy ilyen cikket is megjelenítenek, de dicséretes lenne az is, ha utánajárnának a témának, és nem hülyeségeket terjesztenének.

Hát akkor ezúton kérek elnézést mindenkitől, akit zavart, hogy a házszentelésnek csak az adott naphoz, azaz a vízkereszthez szorosabban kapcsolódó vonatkozását emeltem ki, és a hiányolt információt csak egy kattintson ide felirattal a posztba linkelt lexikonbejegyzés tartalmazta. Azoknak tehát, akik nem szeretnek forrásokra klikkelni, akkor most nem csak linkelem, hanem a teljesség kedvéért ide is kopizom a lényeget a Magyar Katolikus Lexikonból:

Az ajtó szemöldökfájára (szentelt) krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 19 + G + M + B + 98. Más értelmezés szerint a 3 betű a lat. áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat ('Krisztus áldja meg e házat').

Azaz a G nemcsak Gáspár lehet, hanem C is, azaz Christus. Mellesleg a feliratnak más országokban más verziói is vannak, a Wikipédián például egy cseh házat lehet megnézni, aminek a szemöldökfáján K + M + B + 2009 felirat áll. Íme:

Köszönöm mindenkinek, aki írt, a hiányolt információt a biztonság kedvéért közben az eredeti posztba is belefrissítettem. Remélem , azért mindenkinek jól telt a tegnapi ünnep, én leszedtem a karácsonyfámat és közben azon olasz ismerőseimre gondoltam sok szeretettel, akiknél január 6. munkaszüneti nap. Síelni voltak.

Kommentálná? A Facebookon tegye!