MG 9910

Akkor hosszabbítsa meg a Bubi-bérletét, ha időmilliomos!

2015.02.03. 10:30 Módosítva: 2015.02.03. 10:40

Azt már megírtuk, hogy a Bubikat hajtani nem egyszerű dolog, egész sportosnak kell lenni, hogy nagyobb távot letekerjünk egy közbringával. A rendszer persze ettől eltekintve jó és támogatandó ötlet, főleg ha nem lenne annyi furcsa kafkai buktatója. Olvasónk, akit kérésére nem a nevén nevezünk, hanem Károlynak, szóval Károly megpróbálta meghosszabbíttatni bérletét, de ezzel belefutott a késbe. Január elején ment be egy ügyfélközpontba, mert bérletvásárláshoz személyesen is be kell fáradni, csak az egyenleget lehet online töltögetni.

Az ügyfélközpontban azt a tájékoztatást kaptam, hogy a tavalyi bérletet automatikusan meghosszabbították január 10-ig és utána látogassak el újra. Azért egy tájékoztató üzenetnek örültem volna, mert pár napig abban a tudatban voltam, hogy nem tudok kerékpárt bérelni meglévő bérletemmel.

ön ifjú, colos vagy túlsúlyos?

Sajnáljuk, akkor felejtse el a Bubit. Legalábbis a gyakori kérdések között szerepel egy erre vonatkozó kérdés, amire ez a válasz: „A közbringarendszer használatának alsó korhatára 14. év. A MOL Bubit csak 150–200 cm közötti magasságú és maximum 120 kg-os felhasználók vehetik igénybe."

18-án Károly ismét fölkerekedett, és elment az ügyfélszolgálatra, ahol közölték vele, megint kitolták a határidőt: január 31-ig meghosszabbították a bérletét, de valamiért erről sem küldtek tájékoztatást (mellesleg úgy tudjuk, a BKK átalakítása során jó pár embert elküldtek a kommunikációs stábtól, ez is állhat a háttérben). Mindenesetre Károly, ha már ott volt, gondolta, ettől függetlenül elintézi a bérletét. 

Nem gondoltam volna, hogy ez hosszabb procedúra lesz. Ezt ugyanis csak úgy lehetett megoldani, hogy a tavalyi bérletemet törölték és teljesen új szerződést kellett kötnöm, újra megadva az adataimat.

Mindenki segítőkész és kedves volt, ezzel nem volt gond, azzal viszont igen, hogy 2015-ben miért van szükség a személyes megjelenésre, pláne az új szerződésre, és az ezzel együtt járó időveszteségre, az rejtély. Károlynak 20 perc ment erre rá az életéből, sőt „az már csak a ráadás volt, hogy kimaradt a félóránként járó buszom, mert eltévedt az egyik sofőr".

Megkérdeztük a BKK-t is, miért van szükség az időigényes procedúrára. Válaszuk szerint azért, mert ez nem hosszabbítás, hanem új bérlet vásárlása, és minden ilyen vásárlásnál új szerződést is kell kötni. A szerződés időbeli hatálya is addig tart, amíg a bérlet érvényessége. Az adatokat a BKK szerint nem kell újra megadni, de azok biztonsági jellegű ellenőrzése elengedhetetlen, hogy mások ne élhessenek vissza az adatokkal. Épp ezzel indokolják, miért fontos személyesen megjelenni. Változtatást nem terveznek a Bubi-bringák nagy értéke miatt, azaz ahogy fogalmaznak:

A MOL Bubi kerékpárok nagy értéket képviselnek különösen úgy, hogy egy bérlettel akár négy bringa is elvihető.

hogy működik a bubis bérletvásárlás?

Az ügyfélközpontba alapvetően az adategyeztetés miatt kell bemenni: előkapjuk a személyinket (vagy kártya alakú jogsinkat vagy útlevelünket) és a lakcímkártyánkat, és igazoljuk magunkat, ez féléves vagy éves bérlet vétele esetén kötelező. Ezután kinyomtatnak egy szerődést, ennek megkötése és a bérleti díj kifizetése után kapja meg az ember a Bubi-kártyát és sms-ben az ettől független PIN-kódot (a kártya PIN használata nélkül is működik).

Fontos megemlíteni, hogy sok idő nyerhető az online előregisztrációval: a Bubi honlapján egyrészt időpontot lehet foglalni a szerződéskötésre, másrészt megadhatjuk az adatainkat, harmadrészt elintézhetjük a piszkos anyagiakat is (bankkártyával). Ezután lehet a lebeszélt időpontban bemenni, ellenőrzik az adatokat, majd jöhet a szerződés szignózása.

Ha 24, 72 órás vagy hetijegyet vesz az ember, akkor persze más a helyzet, ez esetben nem kap Bubi-kártyát, így nem kell szerződéssel sem bíbelődni, az egész bérlés elintézhető online, a kijelölt utcai terminálokon vagy a mobilos alkalmazáson. További infókat itt talál a használatról.

Kommentálná? A Facebookon tegye!