A legkellemetlenebb BKV-s élményeket gyűjtő anyagunk első részében olvasóink toronymagasan (9,03/10) a büdös emberekre szavaztak, mint a tömegközlekedést leginkább megkeserítő csoportra. Tőlük nem sokkal lemaradva következtek azok, akik harcolnak a felszállásért (8,41/10), a dobogó harmadik foka pedig a dörgölőzöknek járt ki (8,3/10).

Most jöjjenek azok a kategóriák, amiket olvasóink javasoltak. Közülük kik a leginkább elviselhetetlen alakok?

01. Szelfizés

Minket különösebben nem zavar, de úgy látszik, a szelfizés sokaknak már túl sok, ha arról van szó, hogy tömegközlekednek. A leginkább bosszantó talán az lehet a szelfiző fiatalokban és külföldiekben, ami olyan sokszor bosszantja az embert: nyilvánvalóvá teszik, hogy ők remekül szórakoznak, miközben mi magunkban zsörtölődünk.

02. Kisgyerekek

„Az ordító, széket rúgdosó, székre cipővel felálló gyerekeket és az anyjukat akiknek még feljebb áll, ha csúnyán nézel rá” –írta egyik olvasónk arra, hogy kiket utál utazás közben. Vannak, akiknek a szívét nem lágyítja meg egy büfögő, nyögdécselő kisgyerek, hanem benne is csak azt látják, hogy a koszos kis lábaival összesározza az ülést, amire mások majd ráülnek. Ha ön is mindenkivel ugyanolyan szigorú, életkorától függetlenül, akkor adjon tíz pontot, le a neveletlen gyerekekkel!

03. Hangosan telefonálók

Az előző összeállításunkban is volt már szó a hangos emberekről, de úgy látszik, a hangos telefonálás annyira irritálja az olvasóinkat, hogy többen is küldtek levelet külön kiemelve azt, hogy a hangos telefonálás minden hangoskodások közül talán a legrosszabb. "Bele kellett volna tenni azokat is, akik egész úton hangosan mobiloznak (mintha nem egy közösségi utazási eszközön lennének), általában több ismerősüket, barátjukat is felhívva és így a többi utast (hacsak az nem bömbölve hallgat zenét) megismertetve életük minden egyes részletével, kezdve a hűtlen férjjel, a bunkó főnökön, az aranyérműtéten át egészen addig, hogy nem tudja, mit főzzön a holnapi ebédre" - panaszkodott az egyik olvasónk.

04. Bliccelők

A múltkori szavazásban csak az ellenőrök szerepeltek, ők annak ellenére, hogy mekkora állítólagos közutálatnak örvendenek, meglepően kevés pontot kaptak. Valószínűleg azért, mert az ellenőrök úgy istenigazából a bliccelőket nyomasztják. Nézzük, hogy mi a helyzet a bliccelőkkel? Őket mennyire tolerálják utazás közben? Csak ennyit másolnánk ide egyik ovlasón érveléséből: "rajtam kívül gondolom másokat is bosszant hogy közvetve az én bérletáramba építik bele a lógósok miatti veszteséget".

06. Szipogósok

Van, akinek semmi sem lehet elég jó. Valószínűleg, ők másznak a leginkább falra azoktól, akik szipognak a buszon. Így, ebben a havas, latyakos, hideg, téli időben különösen aktuális a kérdés. Mennyire utálják a szipogósokat? "A kinti hidegből meleg helyre érve sokaknak megindul egy kicsit az orra. De mivel nem betegek, nem influenzásak, ezért nem érzik úgy, hogy elő kéne venni egy zsebkendőt, hanem szipognak egy kicsit. Mondjuk úgy 4-5 percen át, míg a hidegallergia tünetei megszűnnek. De addig meg kb. minden 2-3. lélegzetvételre. Esetleg még nyelnek is egyet belőle félpercenként... Olyankor támad kedvem lehányni őket" - írta olvasónk a szipogósokról.

07. Akik nem tudnak mit kezdeni a lábaikkal

Itt összemosunk két panasztípust. Volt, aki azokra panaszkodott, akik utazás közben a lábukkal dobolnak, mert nem tudnak magukkal mit kezdeni. Panaszkodó olvasónk kiemelt még két altípust, a gyűrűjét kocogtatót, valamint a tollát idegesen kapcsolgató egyetemistát, papírjaiba révedt üzletembert. De nyilván a legnagyobb kellemetlenséget az ütemesen dobogók adják. Szintén a lábak okoznak problémát annál az olvasónknál, aki azoktól kap hülyét, akik keresztbe teszik a lábukat. "A HÉV négyes ülésének egyikén így ülve kb. három, de legalább két helyet foglal, mert szembe ülni nem lehet vele és a szomszéd hely elé is belóg a lába. Nem szoktam leülni a HÉV-en, de értelemszerűen több álló utas lesz a kevesebb elfoglalható ülés miatt, azaz mi, ácsorgók sűrűsödünk. A metrón is ügyességi pályává változik a hosszanti tér, mikor mindkét oldalon így ülnek az emberek" - írta olvasónk.