A Duna közelében drágábbak a budapesti lakások

2015.03.01. 07:50

A  Duna közelsége  40-70 százalékkal drágítja a lakásokat Budapesten, és a központi területekről kifelé haladva sem csökken jelentősen a felár - közölte az FHB Jelzálogbank Nyrt. az MTI-vel.

Az FHB Lakásárindex projekt keretében a bank folyamatosan gyűjti a lakás adásvételek adatait, ezekből emelte ki most a Duna parti tranzakciók adatait. 

A Marina part és a Riverside lakóparkok a XIII. kerületben épültek a Duna parton, de a metró és a belváros közelsége miatt drágának számítanak.

A Marina parton egy tipikus lakás ára négyzetméterenként 433 ezer forint, míg a Riverside-on a fajlagos ár 400 ezer forint. Az előbbi 72 százalékkal, míg az utóbbi 61 százalékkal több, mint a folyótól beljebb elérhető ár.

A IX. kerületben, a Millenniumi övezetben - a Soroksári út mellett - a legdrágább fajlagosan egy átlagos lakás: 462 ezer forintot kérnek érte négyzetméterenként, pedig rosszabb a tömegközlekedése, mint a XIII. kerületé. A fajlagos ár itt a környékhez képest csak 37 százalékkal magasabb.

A város déli részén, a XX. kerületi Mediterrán lakóparkban 258 ezer forint a négyzetméter ár, a felár pedig 58 százalékos.

A közlemény egy extrém példát is felhoz a dunai panoráma értékére: a szintén XIII. kerületi Szent István park egyik házában elkelt első és hatodik emeleti, hasonló paraméterű lakásból az előbbi 14 millió, az utóbbi 51 millió forintért kelt el.