A X. kerületi hűtőházban őrkutyaként dolgozó Zoé a hőség miatt keresett menedéket a 40 méteres csőben. A nagytestű francia pásztorkutyát 30 órás fogság után trükkös módon szabadították ki szorult helyzetéből.

„A bajba jutott állat a nyári hőség miatt úgy gondolta, hogy a hűtőház csőrendszere a legmegfelelőbb hely az enyhülésre és csaknem 60 centiméteres marmagassága ellenére bepréselte magát a 30 centiméter átmérőjű csőbe. Amikor rájött, hogy mégis szűk neki a hely, megpróbált kiszabadulni. Mivel „tolatni” nem tudott, előre préselte magát olyannyira, hogy csaknem 40 méter hosszan jutott el a csőben. Egészen odáig, amíg egy másik, keresztben elhelyezkedő cső lezárta az útját.” – mondta el az MTI-nek Balázs László,  Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője. 

A gazdák először az Állatmentő Liga, majd a tűzoltók segítségét kérték, de az első mentési próbálkozások nem vezettek eredményre. Ezt követően a szolgálat önkéntesei egy speciális kamera segítségével derítették fel az állat helyzetét, amiből nyilvánvalóvá vált, hogy csak tolatva lehet kiszabadítani. A mentéshez a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársainak segítségét kérték, akik magas nyomással vizet fecskendeztek a kutya felé. Ezzel lényegében arra kényszerítettek, hogy minden erejét és bátorságát összeszedve centiről centire tolasson ki a csőből.

A két éves Zoét megfigyelésre állatkórházba szállították, ám a tervek szerint az estét már a gazdáival töltheti.