Ahhoz, hogy az ember elfáradjon a Budapestre járó külföldiek és a belvárosban szórakozó fiatalok tömegsportjába, miszerint a kocsmáról kocsmára járásba a VII. kerületi bulinegyedben, igazából még az sem különösebben fontos, hogy jól berúgjunk közben, mert meglepően nagy távolságokat sétálunk le ilyenkor, csak nem tűnik fel.

De nézzük, hogy pontosan mekkora az akkora! Egy szuper oldal, a Mapfrappe segítségével először kijelöltük a VII. kerületi bulinegyed szűken vett területét, nem került bele a teljes Dohány utca például, ahogy a Nagykörútnak is csak az a része, ahol a legtöbb olcsó kocsma van, valamint a zsinagóga előtti részt is kihagytuk, mert ugyan van itt néhány kocsma, de ezek szerintünk nem tartoznak bele a klasszikus értelemben vett bulinegyedbe.

Ez a terület így kicsivel több, mint 0,4 km2 vagyis 400 ezer m2, ami még nem kifejezetten sokatmondó adat, de ha mellétesszük mondjuk azt, hogy egy nagyobb hipermarket kb. 10 ezer négyzetméter, vagyis

a bulinegyed akkora, mintha tízszer egymás mellé raknánk a budaörsi Tescót,

akkor talán kontextusba lehet helyezni a dolgot. Pláne, ha ön is vásárolt már olyan bénán, hogy háromszor is el kellett mennie egy hiper egyik végéből a másikba.

De talán még jobban meglepődik, ha megmutatjuk, hogy mekkora ez a terület Budapest többi részéhez képest. Nézzük például először a Városligetet!

A ligeten a kék körvonal a bulinegyed kerülete, igen, nagyjából akkora, mint a liget parkos része, igen, egy csomó ember egy ekkora területre jár futni. Minimális logikai bukfenccel ebből az következik, hogy a bulinegyedbe járni tulajdonképpen sport.

De nézzünk egy kicsit morbidabb összehasonlítást! A bulinegyed körülbelül akkora, mint a Fiumei úti temető, ami ha nem is Budapest legnagyobb temetője, de azért elég nagy ahhoz, hogy simán lehessen benne negyedórát sétálni.

Ha már fönt volt róla szó, természetesen hozzámértük a budaörsi Tescóhoz, de nemhogy a Tescót kebelezi be a bulinegyed parkolóstul mindenestül, hanem gyakorlatilag az egész budaörsi hiperdzsungelt. A mellette található, Budaörsi Repülőtérnél sem sokkal kisebb.

A bulinegyed területe akkora, hogy belefér gyakorlatilag az egész Pók utcai lakótelep, ami alsó hangon is olyan tízezer budapestinek ad otthont.

És hogy mennyit lehet sétálni egy este alatt a bulinegyedben?

Arról is végeztünk számításokat. Természetesen a végtelenségig lehet sétálni, de próbáltunk szimulálni egy átlagos hétvégi estét.

A következő, egyáltalán nem extrémhosszú, sőt, egy lazább estének tekinthető útvonallal jött ki a képen látható 2,7 km:

  • Pénzfelvétel az ATM-ből a Király utcánál, hogy ne kelljen a kártyával vacakolni a kocsmákban
  • Találkozás a haverokkal a Telepen
  • Miután a Telepen bepakolták az asztalokat, megnézni a többieket a Fogasban
  • Természetesen még elég béna volt a buli, de nem baj, a közeli W35-ben pont befér egy hamburger
  • Akkor vissza a Kőleves kertbe egy kicsit emészteni, az legalább kicsit csendesebb
  • Na, hajnali egy, irány újra a Fogas, hátha történik valami. Nem.
  • Akkor még kínunkban meg lehet nézni a Vittulát, hátha ott van valamelyik hülye.

Járta már le a lábát bulizás közben?

Ennyi, a helyeket nyugodtan fel lehet cserélgetni, ha az ember nem az egymás melletti kocsmákba megy, hanem hajlandó 1-2 háztömböt gyalogolni a helyek között, simán kijönnek ennél nagyobb távok is.

Szóval, ha csodálkozott már azon, hogy mennyire elfáradt az úgynevezett szórakozásban, pedig még csak nem is tolta meg a dolgot, akkor jusson eszébe, hogy ön igazából nem szórakozott, hanem mászkált fel-alá, mint a balatoni éjszakában a más program híján a sétányokon korzózó tömegek.