Szombattól indul a fonódó villamos, mutatjuk a térképet

2016.01.14. 11:52

2016. január 16-ától kevesebb átszállással, vagy átszállás nélkül lehet utazni Budán, ugyanis elindulnak a budai fonódó villamoshálózat megépülésével átalakított, illetve újonnan bevezetett villamosjáratok - közölte a BKK. Ezzel együtt néhány buszjárat is módosul. A fonódó villamosok elkészültével Óbudáról átszállásmentes, kötöttpályás kapcsolat épül a Batthyány tér, a Széll Kálmán tér, a BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, Albertfalva, valamint Kelenföld felé. A megújult vonalakon vadonatúj, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek majd. Az új forgalmi rend részletesen megismerhető a BKK honlapján, illetve Facebook-oldalán, térképes tájékoztatókat helyeztek ki az érintett megállókban, minden budai járművön hangos utastájékoztatás ad hírt a változásokról, a BKK ügyfélközpontjaiból az új hálózatot bemutató zsebtérképek szerezhetők be.

A 17-es, a 19-es és a 41-es Óbuda és Újbuda, illetve Dél-Buda között jár majd, a 61-es pedig Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér között. Régi-új villamosjárat indul Hűvösvölgyből 56-os jelzéssel Budafokig, illetve 56A jelzéssel a Móricz Zsigmond körtérig. A buszhálózat is megújul: a 86-os buszt felváltja az Óbuda és a Batthyány tér M+H között közlekedő 109-es busz, az Óbudáig meghosszabbított útvonalú 111-es busz, a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos, valamint a Budafoki úti szakaszon az egész nap és hétvégén is közlekedő 133-as busz. A 160-as, a 260-as és a 260A buszjárat külső végállomásától az Óbudai rendelőintézetig jár, belső szakaszán villamossal lehet utazni majd. A 7-es busz közlekedése nem változik, főként az üzemidőt vagy a követési időt érintő módosítások lesznek a 33-as, a 107-es és a 133-as járat menetrendjében.

A budai fonódó projekttől külön megvalósuló beruházás a Clark Ádám téri villamos-alagút kiszélesítése annak érdekében, hogy az az új villamosok közlekedésére alkalmas legyen. Ennek befejezése 2016 márciusában várható, addig a 19-es és a 41-es villamos két szakaszon, megosztva közlekedik, mind a Bécsi út/Vörösvári úttól, mind a dél-budai végállomásától a Clark Ádám térig, ahol a Lánchíd alatti gyalogos-alagúton átsétálva másik villamos-szerelvényre átszállva lehet továbbutazni. A rövid, ám kényszerű gyaloglás kellemetlenségeit csökkenti, hogy a Clark Ádám téri munkák elkészültéig a 109-es busz – villamospótló járatként – meghosszabbított útvonalon a Szent Gellért tér M-ig viszi az utasokat.

A BKK arra kéri az utasokat, hogy ne megszokásból közlekedjenek, mielőtt útnak indulnak, ismerkedjenek meg az új hálózattal, amihez mutatunk egy térképet is, de a BKK Futár is segít, szombattól már csak az új közlekedési rend szerint ad útvonalterveket.