horoszkóp
MG 4451

Aktivisták akadályozták meg a fakivágást a Városligetben

2016.03.17. 11:12 Módosítva: 2016-03-17 14:44:27

Elkezdődött és egyelőre véget is ért a Városliget fáinak kivágása Budapesten. A Párbeszéd Magyarországért aktivistái és környezetvédő civilek élőlánccal tiltakoztak a munkálatok ellen. A tervek szerint 40 fát vágtak volna ki, de 5-10 fa kivágása után leálltak a munkálatok. A helyszínen a kezdeti lökdösődést leszámítva, délelőtt mindenki békés és nyugodt, atrocitás nem történt a rendőrök, az aktivisták és fakivágási munkálatokat végző emberek között, akik közül néhányan szintén nosztalgiával emlékeznek a Városliget fáira. Közben a helyszínre érkezett  Wieszt Ferenc a VIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőhelyettese is, hogy a feleket meghallgassa. 

Frissítés: A lezárt terület főbejáratánál újra kisebb dulakodás alakult ki és bezárták az összes kaput, ami a kivágásra ítélt fás területet védi. Az akcióhoz egyébként egyre többen csatlakoztak, többek között egy közeli középiskola diákjai is kimentek támogatni az aktivistákat.  Közben a munkagépek levonultak a területről, amit üdvrivalgás fogadott. 

A munkálatok pénteken folytatódnak, de az aktivisták a holnapi nap folyamán is megpróbálják megakadályozni a fák kivágását. 

A Főkert felmérése szerint a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka pedig egyenesen balesetveszélyes. A volt Hungexpo területén például 19 fát szükséges növényegészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, de a parkrészen található tuskók és a kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük minden megmenthető példány - szám szerint 5 fa - pár napon belül, március 21-22. között átültetésre kerül a Budapest Liget projekt közleménye szerint. A kivágott fákat többszörösen pótolják. A parkrehabilitáció nyomán 2018-ig 60%-ról 65%-ra emelkedik a zöldfelületek aránya, egészségesebb lesz a faállomány, és jelentősen növekedni fog a Városliget biológiai értéke is. A fejlesztés már nagyon váratott magára: egy átfogó ökológiai felmérés kimutatta, hogy a közpark szegényes élővilága igencsak magán viseli a több évtizedes gondozatlanság nyomait. A megújuló ligetben összesen mintegy 5000 négyzetméternyi cserjés vadfolt létesül, természetes élőhelyet biztosítva az itt élő állatoknak.