A Tumblren futottunk bele egy fotóba, amit Bartha Dorka posztolt, kísérőszövegként pedig azt írta, a nagypapája hagyatékából szkennelte be ezt a képet. Mivel Budapestnél csak a fővárosról készült régi fotókat szeretjük jobban, ezért meg is kerestük Barthát, hogy küldjön el nekünk néhányat az eddig publikálatlan művek közül – ezt és a mögöttük rejlő történetet is megtekintheti a folytatás után.

Megtudtuk, hogy a képeket (egészen pontosan a diákat) néhai nagyapjától, Bartha Miklóstól örökölte, akiről bár tudta az unoka, hogy mindig is érdekelte őt a főváros története, azt nem tudta, hogy fotózta is.

A legtöbb képen mintha a változásokat akarta volna megörökíteni

– mondta nekünk Bartha és valóban: a hatvanas években készült felvételeken látszódnak a második világháború okozta sérülések, az Erzsébet híd hiánya, a lassan újjáépülő Vár, a pesti korzó foghíjai és új, modern szállodái. Külön érdekes a metró “Felszab téri” építése – mint kiderült, ezek a képek mind a lakás ablakából készültek.

Állítólag az építkezés alatt végig remegtek az ablaktáblák és szinte lehetetlen volt aludni, ha működtek a fúrók és munkagépek.

Barthától megtudtuk, hogy egyébként (nagypapájához hasonlóan) ő is szereti Budapestet (fotózni is), de nem is szaporítanánk tovább a szót, nézze meg a galériát, ahol azt is leírtuk, melyik fotó hol készült.