A Ménesi út környékén, egész pontosan a Ménesi út és a Kelenhegyi lépcső találkozásánál nagyon beindult valami szokatlan szemetelés-szerűség. Viszonylag sokszor járok azon a környéken, így többször szemet szúrt a trafóház mellé felhalmozott szemétkupacok stabil jelenléte.

Eleinte csak annyit láttam a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kihelyezett karának tőszomszédságában rendre kipakolt üres boros palackokban, hogy biztos a rendes egyetemisták hordják ide azokat, hogy a gyűjtögető életmódon tengődő hajléktalanok visszaválthassák, és a betétdíj árából vehessenek maguknak ezt-azt. Lehet, hogy így van, de egy másik magyarázat (mivel például az üres Nescafé edényket nem lehet visszaváltani), hogy a korábban kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő konténerekhez annyira hozzászoktak a helyiek, hogy megszokásból még mindig oda hordják a szemetet.

Ez nagyon nem oké így.

Hiába csinálják hellyel-közzel szelektíven, ez akkor is illegális szemételhelyezésnek, vagyis köztisztasági szabálysértésnek minősül.

Aki települési hulladékot közterületen engedély nélkül lerak, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen helyez el, szabálysértést követ el.

Felmerül a kérdés, ha a Ménesi út környékén ekkora igény van a szelektív hulladékgyűjtésre, akkor miért kellett eltávolítani a konténereket? Ezzel  kapcsolatban megkerestük a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t, mire az alábbi tájékoztatást kaptuk:

A fővárosban az önkormányzatok döntenek a szelektív gyűjtőszigetek helyszínéről, azok létesítéséről illetve visszavonásáról. Ebben az esetben is Újbuda önkormányzata szüntette meg a szigetet, ezért a tartályokat a Társaság 2015.09.09-én elszállította.

Továbbá az is kiderült, hogy  a megszűnt szigetek helyét csak a megszüntetéstől számított egy hónapig takarítja automatikusan a Fővárosi Közterület-felügyelet, utána már a terület tulajdonosának kötelessége annak tisztán tartása. A felhalmozott hulladékokat csak külön megrendelésre szállítják el, és mivel nem rendelkeznek hatósági jogkörrel, ezért egyéb intézkedést nem tudnak végrehajtani.

Utóbbival kapcsolatban Dorogi Gabriella, az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője azt írta:

Társaságunkhoz nem érkezett megrendelés, de kollégáink többször tapasztalták, hogy a kerületi önkormányzat gazdálkodó szervezete, az Újbuda Prizma Kht., esetleges gyakorisággal elszállítja az ide lerakott hulladékot. A problémát jeleztük az önkormányzat illetékes munkatársának, aki gyors intézkedést ígért.

Így már csak egy kérdés maradt:

Vajon kik hordják a Bibó kollégiumtól 10 méterre lévő helyre azt a rengeteg szemetet?