000 DV2074375 másolata

54 éve nem volt ilyen forró a hajnal

2016.06.25. 10:15

Június 25-én, szombat hajnalban megdőlt egy napi melegrekord, a fővárosban 25 Celsius-foknál is melegebb volt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Mostanáig 1962-ben volt ezen a napon a legmelegebb  a hajnal az országban, szintén Budapesten. Akkor 23,7 fokot mértek, a június 25-i  fővárosi és egyben az országos minimumhőmérsékleti rekord 25,3 fok lett, ezt a fővárosban az Állatkertben mérték 

– közölte a meteorológiai szolgálat. A hőség szombaton tetőzik, vasárnap egy érkező hidegfront hoz némi enyhülést. Az országos tisztifőorvos csütörtök 0 órától vasárnap éjfélig adott ki hőségriasztást.

Fonyódon 23,8, Budapesten a lágymányosi állomáson 23,9 fokot rögzítettek hajnalban. Pénteken a fővárosi legmagasabb maximumhőmérsékleti rekord dőlt meg: Budapesten 35,7 fokot mértek. Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb hőmérséklet általában 33-37 fok között alakul. Késő estére 24-31 fokig hűl le a levegő. Így a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27-28 fok körül lesz.

A tartós hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki. A késő délutáni, esti óráktól kezdődően főként az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön, továbbá az Alpokalján és a délnyugati határvidéken lehetnek elszórtan zivatarok, amelyet viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérhet. A felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt Somogy, Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.