Mindannyian használjuk, a legfontosabb mellékhelyiség, de nincs belőle elég és a legtöbb helyen fizetnünk kell érte. Annak ellenére, hogy a fővárosban 71 darabra tehető a nyilvános illemhelyek száma, a népesség arányaihoz képest sokkal több közvécére lenne szükség. 

November 18-án van a Vécé Világnapja, ennek apropóján megpróbáltuk körbejárni, hogy milyen a nyilvános vécéhelyzet ma Budapesten. 

Induljunk ki a legegyszerűbb szituációból. Mit tehet az ember, ha a városban járva-kelve hirtelen rájön a szükség és már nem bírja visszatartani?

  • Keres egy gyorséttermet, plázát vagy könyvesboltot, ahol ingyen könnyíthet magán.
  • Rossz esetben elszalad egy bokorba, félreeső helyre (ha van a közelben).
  • Vagy a legjobb megoldás: egyszerűen bemegy egy nyilvános vécébe és elvégzi azt, amit el kell.

Azonban még mindig nincs elegendő számú nyilvános illemhely Budapesten – legalábbis egy 1,7 millió lakosú város arányaihoz képest. Csak egy szemléltető példa: amíg Párizsban ötezer emberre, addig Budapesten 30 ezerre jut egy közvécé.

A Város Mindenkié (AVM) csoport erre szeretné felhívni a figyelmet pénteki akciójával. A civil kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy legyen több közvécé Budapesten, és az azt biztosítandó illemhelyek száma törvénybe legyen foglalva, ezért az Utcajogásszal közösen, „A szükség törvényt bont” jeligével hamarosan törvénymódosítási javaslatot nyújtanak be a Fővárosi Önkormányzathoz.

Megkérdeztük a Város Mindenkié csoportot, hogy jelenleg hány illemhely van Budapesten. A tájékoztatásuk szerint összesen 71 közvécé van, aminek nagy részét a Fővárosi Csatornázási Művek tartja fenn, a többit pedig a kerületi önkormányzatok.

Ebben a számban nem szerepelnek azok a vécék, amit az átlagemberek közvécéként tartanak számon (pl. bevásárlóközpontokban, játszótereken), mert ezek nem kifejezetten nyilvános vécék, és nem is mindenki számára elérhetőek a nap 24 órájában.

Megkérdeztük őket, hány közvécé kéne Budapesten. Így válaszoltak: 

Úgy gondoljuk, nem a mi tisztünk megmondani, hogy pontosan hány közvécé legyen, hanem a városigazgatási szakembereké, mert ezek ideális számát az adott közterület jellege, használata és az emberek által ott eltöltött idő határozza meg. Ezek alapján vannak olyan közterületek, ahol akár több vécének is kellene lennie, bizonyos helyeken pedig egyáltalán nincs rá szükség.

Kétbetűs kitérő

A Város Mindenkié csoport összegyűjtötte egy részletes táblázatban, hogy kerületenként hány illemhely található a fővárosban. Itt található a részletes lista.

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCsM)2010-ben vette át a budapesti nyilvános illemhelyek üzemeltetését, és az évek során több mint 40 közvécét újítottak fel. A budapesti szolgáltató nevében Bátori Marianna a Velvet megkeresésére elmondta, hogy 2010-ben mindössze 36 toalettből jó, ha három-négy felelt meg a mai kor elvárásainak. 

Az összes többi egység teljesen használhatatlan volt, és csak egy teljes felújítást és korszerűsítést követően lehetett megnyitni a járókelők előtt. 

Az FCsM először azokat a korábban bezárt illemhelyeket nyitotta meg, amelyek viszonylag jobb állapotban voltak, és amelyeket kisebb költséggel működőképessé tudtak tenni.

Az FCsM által üzemeltetett illemhelyek száma mára már meghaladja az ötvenet (51 db). Ezek elsősorban a főbb tömegközlekedési csomópontoknál és a turisták által látogatott nevezetességeknél találhatók. De Budapesten nemcsak ők üzemeltetnek nyilvános toaletteket, bár kétségtelenül ők a legnagyobb ilyen cég a fővárosban.

A felújított vécék

A Fővárosi Csatornázási Művek 12 toalettet teljes körűen felújított. Ezek az akadálymentesített, gyermekpelenkázóval, sok helyen zuhanyzókkal, hajszárítókkal, gyermekre méretezett szaniterekkel felszerelt illemhelyek a következő helyen találhatók: I., Déli pu. mellett, I., Palota út, II., Margit-híd budai hídfő, V., Szent István tér, IV., Városkapu, V., Astoria, V., Petőfi tér, XII., Városmajor, XIII., Lehel tér, XIV., Műcsarnok mögött, XIV., Széchenyi fürdő.

A Város Mindenkié tagjai szerint az lenne ideális „ha a nyilvános illemhelyek helyzete nem egy cég belső döntésétől függne, hanem önkormányzati kötelezettség lenne, mert a közvécék fenntartása közfeladat. Több kerület is van Budapesten, amely önként vállalt feladatként tart fenn ingyenes nyilvános közvécéket, így egyértelmű, hogy ez az elvárás nem teljesen ördögtől való”.

Az AVM szerint a nyilvános vécé helyzet javítása minden városlakó érdeke, és már talán a főváros is belátja, hogy azzal mindenkinek jót tesz, ha megtisztítja a köztereket – nem a hajléktalan emberektől, hanem az ürüléktől és a kosztól.

Egy hivatalos jegyzőkönyv szerint maga a főváros is érzékeli a problémát. Radnóczi Péter, a Városigazgatósági Főosztály csoportvezetője a Fővárosi Közgyűlés Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottsága 2016. május 26-i ülésén a turisztikai szezonra való felkészülés kapcsán úgy nyilatkozott, hogy ami az illemhelyeket illeti, valóban gond van. Számtalanszor tapasztalták, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak az önkormányzati törvényben nincs olyan kötelező feladat, hogy illemhelyet kell üzemeltetnie. Erre az lenne a legjobb megoldás, ha a törvényben megjelenne a közillemhely üzemeltetése.

Mivel ezzel a jelenlévő képviselők is egyetértettek, úgy tűnik, hogy ez éppen egy olyan téma, amiben egyetértünk és történhetne is előrelépés 

- nyilatkozta a Város Mindenkié csoport.

Egyébként 2006-ban maga a főváros írt ki egy közbeszerzési pályázatot 30 nyilvános vécé telepítésére, amit többek között a JCDecaux nevű francia reklámcég nyert el. Ennek a pályázatnak a lényege az lett volna, hogy a cégek 30 db közvécét alakítanak ki, amelyeket hirdetési felületként tudtak volna hasznosítani. Ez a pályázat azonban nem valósult meg. 

A Város Mindenkié szerint most az a legfontosabb, hogy az önkormányzatokról szóló törvényt módosítsák, mert így minden önkormányzatra egységes szabályozást lehet bevezetni. A civil csoport részéről folyamatban van egy törvényjavaslat megírása, amit majd egy parlamenti képviselőnek kell benyújtania, hiszen ők nem rendelkeznek közvetlen képviselettel. Ehhez kapcsolódóan kampányt indítanak, hogy a nyilvánosság támogatását is megszerezzék ehhez a javaslathoz. 

Utána pedig bízunk abban, hogy a parlamenti képviselők is tudomásul veszik azt, hogy nekik is ugyanúgy kell pisilni, mint mindenki másnak, és elfogadják a törvényt. 

Megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot is, hogy terveznek-e a közeljövőben törvénymódosítást az ügyben, de még nem kaptunk választ - amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket! 

Kapcsolódó linkek: 
A Város Mindenkié blog cikkei a témában
A nyilvános vécék térképe Budapesten és az országban