Egyetemistaként az emberek többsége valamilyen módon megtapasztalja, hogy milyen egy másik emberrel együtt élni, hogy milyen az, amikor a szülők nem készülnek estére meleg vacsival, hogy a szennyes ruhákat nincs, aki kimossa, és így tovább. Vannak, akiknek kollégistaként kell egy szobán osztozva kell megtanulniuk magukról gondoskodni, vannak, akik albérletben, jobb esetben külön, saját  szobában, de a konyhát, a fürdőt és wc-t közösen használva tapasztalhatják meg a felnőtté válást. De úgyis mindenki érti, hogy miről van szó.

Ahogy egy kollégiumban is van házi rend, úgy az albérletben is vannak szabályok. (Például az, hogy a tisztítószerek közösek, hogy a wc, hűtő, konyha, fürdő rendben tartása közös feladat, illetve a dohányzásra is ki lehet térni, hogy ablakon kihajolva megengedett-e vagy a szobában is lehet nyugodtan pöfékelni.) Amint az az alábbi olvasói levélből is kiderül, célszerű tisztázni ezeket a dolgokat, ha lehet, minél hamarabb.

Röviden összefoglalva:

  • Két lány és egy fiú lakta albérletben a fiú jelezte, hogy a barátnője néha ott lenne a lakásban, ha nem baj. Megbeszélték, hogy ez nem baj. 
  • De a heti 3-4 napos ott tartózkodásból állandó ott élés, tangában mászkálás lett. Az elmesélés szerint szinte a fürdőt és a konyhát is privatizálták, de takarítani nem takarítottak maguk után.
  • A két lány tűrte ezt a dolgot, de egyikük megelégelte a bebarnult fürdőtálcát és az idő közben megjelent bogarakat, ezért szóvá tette, hogy akkor most nagytakarítás lesz. 
  • Most a fiú ajtócsapkodással kommunikál.
Ön mit tenne? Volt már hasonló helyzetben? Van más lakótársai élménye?
Küldje el nekünk!

 A teljes történetet itt olvashatja el.

Október végén új albérletbe költöztem, szuper hely, még kedvezőbb ár, a lakótársak is szimpatikusnak tűntek. Minden úgy tűnt, hogy rendben lesz, de sajnos nem így lett. November közepén a fiú lakótársunk Messengeren megkérdezte, hogy zavarna minket, ha egy nagyon kedves lány nálunk aludna, erre reakcióként jött a válasz, "Természetesen jöhet, csak ne zengjen egész éjjel a lakás :D". Másik lakótársammal nem gondoltuk volna, hogy ez egy végzetes hiba volt. A srác barátnője egy-két hét alatt "odaszokott", de nem a kedves, normális ember módjára. Először heti 3-4 alkalommal jött, akkor még köszönt...

Teltek a hetek, a másik lakótársammal nagyon jó barátnők lettünk, mint kiderült nagyon egy húron pendülünk. Egyik alkalommal megkérdezte, hogy nem kéne beszélni a sráccal, mert kezdi zavarni a lány ott léte. A köszönések elmaradtak, kerültek minket, de mindig amikor megérkezik első teendője teljesen levetkőzni és befoglalni a fürdőszobát. A tangába sétálás, a sok főzés-sütés, a maguk után disznóól hagyás, nekem is feltűnt, de reménykedtem. Vártam hátha beszélnek velünk, hogy hivatalosan is odaköltözik és akkor meg tudjuk beszélni a házirendet. Ez sem úgy történt ahogy gondoltam...

4 hónap telt el! A lány többet tartózkodott már az albérletben, mint mi barátnőmmel, de se takarítás, se rezsibe beszállás, SEMMI, csak a fogyasztás és a növekvő kupi. A srác lakótársunk se takarított már, az internet díjának ráeső részét is egyre nehezebben fizette be.

ÉS itt érzem fontosnak tisztázni! A srác 28 éves, egy banknál dolgozik jó fizetéssel, azzal hencegett nekünk, hogy heti több 10ezer forintot költ el éttermekben. A lány (nőt nem írok!) már 31 éves múlt és szüleinél él, az egyik rangos egyetemen a titkárságon tölt be szép pozíciót, reggelente (fél óra se tőlünk a munkahelye, a lakás előtt indulnak oda a villamosok!) taxival jár munkába. Szórakozás terén is nagyon el vannak eresztve, csak az utolsó 2 hónapot említve Firenzében, Athénban is eltöltöttek egy-egy luxus nyaralást. Nálam mégse ez húzta ki a gyufát!

Barátnőmmel egyetemisták vagyunk, reggeltől estig (reggel 7-8 egyetem, este 20-22 albi, talán ezért nem foglalkoztam vele az elején, mert erőm se maradt rá, konyhát esélyem se volt használni, így ott bombatámadás is lehetett volna) tanulunk, vagy dolgozunk, szüleink támogatása nélkül esélyünk se lenne. A fürdőszobai higiénia számomra nagyon fontos, így nem meglepő, hogy ha előbb végzek, mindig nagytakarítást tartok abban a helyiségben. Azon a napon is ez volt. Több mint fél óra fertőtlenítés, súrolás közben érkezett meg "drága" lakótársam, benézett és ennyit mondott "Jaj, de ügyes vagy!", majd bezárkózott szobájába. Az akcióm után jutalomként elmentem egyet edzeni, de mire visszaértem a csaj már ott volt, a fürdőtálcában állt a mocskos víz, a csaj haja eltömítette az egészet. Fürdés előtt újra kezdtem mindent... Ez volt az a pont, mikor szóltam a srácnak, hogy beszélnünk kell.

A srác teljesen kiakadt ránk (főként rám), régi számlákkal állított oda (amikor én még ott se laktam), hogy nem is emelkedett, mióta "alkalmanként" (min heti 5 alkalomra nőtt a csaj éjszakáinak száma) ott van "aranyos barátnője". A számlák tényleg csökkentek, de azért mert az előttem lévő lakó sokat főzött és mosott (egész nap az egyetemen vagyok, hétvégente meg családi okok miatt haza kellett utaznom, barátnőm meg nem szeret egyedül lenni velük, így ő is, amint lehet hazautazik). A sok fröcsögése után, nagy nehezen sikerült megegyezésre jutni, kicsit megpróbál takarítani (barátnőm mosogat el sokszor utánuk) és a tisztítószereket ő veszi. Ez a számításom se jött be.

V izsgaidőszakra hazaköltözök és napi 12 órában megy a tanulás, vizsga napján fel és egyből haza... Vége lett! És visszatértem. Az albérletben megjelentek a bogarak, a fürdőtálca fehérről rozsdás-barnás lett, másutt valami trugyi volt. Szegény barátnőm (a bogarakat már elkezdte irtani, de nagytakarítás nélkül csak időleges megoldás) már alig várta, hogy visszatérjek. Nem érezte komfortosan magát, mert minden este ott lebzselt az "álompár". Írtam a csoport beszélgetésünkben, hogy a káosz nem állapot, nagytakarítás a hétvégén! A srác kiakadt, hogy ő nem fogja elrontani az egész hétvégéjét... Takarítószerek árát el akarta osztani, barátnőmet meggyanúsított, hogy többször is elkéri az internet árát (ott volt a számla -.-). Így kezdődött...

Előbb, pénteken elkezdtük a takarítást barátnőmmel, hogy végezzünk a hétvégén. Ezt amikor észre vette a srác és indokként elszaladt a pénzért, amivel tartozott. Nem tért vissza aznap, csak hajnalban a csajjal és bezárkóztak. Délben jött ki a "hős takarító", hogy készen áll a bevetésre. Ekkor még nem tudtuk pontosan, hogy ott a plusz egy főnk is...

A srácra bíztuk a sütőt (csak ő használja, mikor beköltöztem, kitisztítottam alaposan, mert, ahányszor sütött benne "valaki", égett szag kezdett terjengeni a lakásban). A sütő után kijelentette, hogy más után nem takarít és ismét visszazárkózott a birodalmába. Ételt rendeltek, akkor tudatosult, hogy mind a 2en itt vannak és bent filmeznek, míg mi az összes szekrényt átfertőtlenítjük, mindent elmosunk... Kiakadtam! Nagyon! Megkérdeztem tőlük már ingerülten, milyen érzés másokon élősködni, nem érzik cikinek, hogy ennyi idősen így élnek élettársi kapcsolatban, hogy vagy nálunk (főleg) lazulnak, vagy a csaj szüleinél. A lány gyorsan összepakolt és hazament, nem sokkal utána a srác is követte, csak előtte az illemhelyiséget még ímmel-ámmal kitakarította 5 perc alatt (már amennyire ilyen gyorsan lehet...). Mi még vasárnap is takarítottunk, mire végeztünk mindennel.

Azóta nem beszélünk, csak dühöng és hangosan csapkodja az ajtókat, ha ott van. A légkör borzalmas, ha az albérletben tartózkodik. Mi nagyon jól érezzük magunkat, ha nincsenek ott, de érzem, hogy ez csak megint átmeneti és lassan visszatérnek. Fürdeni mindig ott fürdik, szakállát a mosdókagylóban engedi le, ami minden eseteben dugulás. Sajnos az észérvék nem jöttek be, se a megmondom erélyesen a véleményemet, se semmi... Az albérletet nem hagyjuk ott, mert egy részt barátnőm már rég lakik ott, másrészt nagyon szeretjük a helyet. Szeretnénk olyan személlyel lakni, aki intelligens és ki lehet vele jönni, lenne is ismerős, de a srác nem megy...

A tanácsokat, segítséget előre is köszönöm!

Ön is tapasztalt már hasonlót? Van egy jó tippje?
Írja meg nekünk!

 (Címlap- és borítóképünk csak illusztráció)