Már itt van a városban a bicikli és a segway szerelemgyereke, az elektromos roller, amivel bárki csapathatja a Duna partján. Ha mindig is ki akarta próbálni ezt, mielőtt beruház egy akár háromszázerzes darabra, itt a lehetőség! Nem olyan drága, viszonylag gyors és garantáltan menőn fog mutatni.

Ehhez nem kell turistáskodni vagy akár egy egész órára kibérelni a járgányt, elég ha valami sürgős dolga van vagy ha csak száguldana kicsit a gyalogosok között. Jelenleg csak a tesztüzem folyik a belvárosi részeken. Így néz ki a roller a görög naplementében:

A Lime néven futó rollerek jelenleg ezeken a helyeken találhatóak meg Budapesten: Nehru part, a Műegyetemi rakpart, Pázmány Péter sétány,  Móricz Zsigmond körtér, de a Dunaparton a Batthyányi térig is elmehetünk vele. Egyébként az appban, amit le kell tölteni hozzá, pontosan jelzi a térkép, hogy hol vannak az elérhető járgányok, és ha végeztünk, milyen zónában kell leraknunk azt. Messzebb is mehetünk út közben – ha utána visszajövünk –, a nagy utakat már csak a pénzünk bánja. Itt megnézheti, hogy néz ki egy menet:

Olyan zónák is vannak, ahonnan kifejezetten ki vannak tiltve a rollerek: a Kopaszi-gát, a Margitsziget, Budapest külső részei. Ezekre a helyekre begurulhatunk azért, de semmiképpen ne hagyjuk itt a Lime Scooterünket. Büntetést is levonhatnak, szóval érdemes vigyázni! (Reméljük, a tesztüzem miatt van még ez.)

Mennyi az annyi?

A rolleres móka alapdíja 250 forint, erre jön rá percenként 50 forint. Sajnos az nem igazán működik, hogy az ember befizet 300 forintot, aztán megnézi, hogy tetszik-e, mert a minimum befizetendő összeg 2500 Forint.

Meddig lehet ennyiből eljutni?

Hát ha szerencsénk van, akkor a Lime-zóna nagy részét begurulhatjuk. Persze tömeg és biciklisek nélkül, szóval amikor nincs olyan jó idő. Egyébként a kerékpáros társadalom nem biztos, hogy szeretni fogja a rollereseket a bicikliutakon.

Miért jó?

  • Viszonylag alacsony összegért már ki is próbálhatjuk, a Mol Bubival ellentétben.
  • Gyors. Az elektromos löket max. sebessége 25 km/h, mondjuk egy forgalmasabb napon a gyalogosokat kerülgetve ezt aligha lehet elérni.

Egyébként a Városliget is rollerezhető, ott azért simán lehet gurulni akár maximális sebességgel!

  • Lustáknak is megfelelő, csak állni kell rajta. Bár emiatt nem is olyan egészséges.
  • Szén-dioxidot takarít meg, aminek mennyiségét az app szorgalmasan jelzi is. Mondjuk ez akkor lenne jó, ha tényleg csomó autós inkább rollerre pattanna.
  • Bárhol ott lehet hagyni. Mármint a körút közepén nem tanácsos, se szabályos, de járdán, parkban nyugodt szívvel. Nem kell töltőállomást keresgélni.
  • Pénz lehet keresni a töltéssel. Juicerként akár napi 150 dollárt (ami kb. 42 ezer forint) is meg lehet keresni rollertöltéssel! Ad a Lime egy töltőt erre, amivel otthon (igen, a saját árammal!) lehet tölteni a járgányt.

Meglátjuk, hogy tesztüzem után mi lesz a sorsa, de mindenesetre egyszer jó buli volt.