BP ma

A Velvet vízfejblogja

Még el sem készült a Flórián téri minipark, már szétbarmolták

mm
2014. szeptember 3., 11:58 Módosítva: 2016.01.15 07:37
32

A III. kerületben a Flórián térnél a Serfőző utca és a Pacsirtamező utca találkozásánál lévő kis, a Flórián téri aluljáróba vezető út mellett lévő kis miniparkot éppen felújítják, de még a munkálatokat be sem fejezték, máris szétbarmolta néhány biciklista a cukinak szánt parkot. Azt most hagyjuk, hogy a néhány éve menő, indusztriális, urbánus vonalon felpimpelt aluljáró színes, graffitis hangulatú falaival mennyire lesz összhangban a most készülő park márványlépcsős, díszköves, kovácsoltvasutánzatos dizájnja (semennyire), attól az mégsem járja, hogy már azelőtt szétcsesszék, hogy elkészül. Most füvesítették újra a területet, de két biciklista nem látta meg a területen az építkezést, csak egy fasza lejtőt, ami az aluljáróba vezet, úgyhogy jól átgázoltak a fellocsolt területen. Azt hagyjuk is, hogy ezt valószínűleg azért tették, mert a lépcsőn elég körülményes lemenni biciklivel, és hogy a rombolástól kb. 30 méterre van egy olyan lehajtó, ahol kényelmesen le lehet gurulni bringával is.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!
 

Ma a Zoskában reggeliztünk

vlc
2014. szeptember 3., 09:30 Módosítva: 2016.01.15 07:37
37

Egy viszonylag új helyen ettük a reggeli tükörtojásunkat, méghozzá a Zoska reggeliző kávézóban. Az igazat megvallva boldogan, éhesen indultunk neki a reggelnek, tele reménnyel fordultunk be a Múzeum körútról a Ferenczy István utcába, de egy picit csalódottan távoztunk.

A régi városfal tövében húzódik a kávézó, ahol reggel héttől, este hétig reggelizhet az ember. Az augusztusban nyílt kávézó gyönyörű, igényes, kicsit még steril, de olyan hely, ahova bárki örömmel ül be rántottázni. Egy menüért 1190 forintot kérnek, de úgy voltunk vele, ha kiadós, hát üsse kavics, befektetünk. Egy jó 10 percbe tellett felvenni a rendelést az egyébként nagyon kedves kiszolgálólányoknak, az első falatra pedig bő fél órát kellett várnunk. Tudjuk, hogy, csak ketten voltak és több asztal is foglalt volt és egy rántotta sem két perc (ja, de!), mindenesetre reggelezni általában munka előtt/közben ugrunk el és nincs idő egy órát üldögélni. Most viszont muszáj volt, hiszen eltökélt szándékunk volt jóllakni. 

Egyikünk tükörtojást rendelt, másikunk pedig müzlit, mind a ketten egy-egy tejeskávéval kísértük a menüt. Kb. 20 perccel azután, hogy az egyik pincérlány kezében láttunk egy banánt, gondoltuk már célegyenesben van a müzli, de tévedtünk. Még a kávé se főtt le, a tojás se sült meg. Mire kiérkezett a rendelés, valószínűleg már a száraz kenyérnek és víznek is örültünk volna. Hátast nem dobtunk, se a tojástól se a joghurttól. A design viszont csillagos ötös, a reggelit porcelántányérokon kaptuk, amiért már megéri kitunkolni a menüt. Ha valaki arra jár, a mosdókat se hagyja ki (ha kell pisilni, ha nem). A WC-ben női és férfi szemű macskák irányítanak a megfelelő helyiségbe.

Mindent összevetve sajnos nem történt gasztrocsoda, de hátha még változik a sebesség és kínálat is szárnyakra kap, ez esetben szívesen visszatérünk a Zoskába. Legyen így.

Szeptemberben metrózna hétvégén? Ne a 3-ason tegye!

mm
2014. szeptember 2., 19:36 Módosítva: 2016.01.15 07:37
3

Három szeptemberi hétvégén nem közlekednek a 3-as metró szerelvényei a Nagyvárad tér és a Deák Ferenc tér között, helyettük pótlóbuszok viszik az utasokat. A buszos pótlás 6-án és 7-én, 13-án és 14-én, valamint 20-án és 21-én lesz, minden esetben a szombati üzemkezdettől a vasárnapi üzemzárásig. A metrópótlás hétvégéire a 9-es busz Deák Ferenc tér megállóját mindkét irányban áthelyezik, és több kapcsolódó felszíni járat utolsó indulási időpontját is módosítják. A BKK 2014-ben és 2015-ben 42 kilométer sínszálat cserél ki a 3-as metró vonalán.

Világjáró Macinak veszett nyoma Budapesten

2014. szeptember 2., 14:52 Módosítva: 2016.01.15 07:37
2

Eltűnt egy plüssmackó augusztus 19-én, a budapesti 950-es buszon, hajnalban. Komoly eszmei értékkel bír, ezért tulajdonosai kérik, aki bármit tud róla, segítsen megtalálni. 

Szerető „barátai" aFacebook segítségével próbálnak ráakadni arra a plüssmackóra, ami augusztus 19-én, a budapesti éjszaka őrült forgatagában tűnt el. A kis szőrmók élete egy plüssállathoz képest igen kalandos, kirándult már keresztül-kasul Magyarországon, és Európa szerte is, mégis, talán az a bizonyos augusztusi éjjel Budapesten lehetett számára az utolsó nagy kaland.

maci
Fotó: Facebook / Facebbok

Útitársai nagyon szeretnék, ha a Veszprémi Utcazene fesztiválon elkezdődött történet nem egy borgőzös budapesti túrával érne véget, ezért kérik, aki bármit tud az augusztus 19-én hajnal 3-4 körül a 950-es buszon eltűnt medvéről, az vegye fel velük a kapcsolatot. 

Ukrán pókember mászta meg a Bazilikát

2014. szeptember 2., 11:30 Módosítva: 2016.01.15 07:37
44

Mustang Wanted az egyik legőrültebb urbánus mászó a világon, sok híres épületen pattogott már, most meg épp Budapestet vette be egy Vimeóra felpakolt videó szerint. Először még csak az látható, hogy a Szent Gellért szobor előtti párkányon ugrál, a háttérben pedig ott világít az Erzsébet híd. Ez sem véletlen, a férfi biztosítás nélkül mászott fel a hídkábeleken - a főtartókon és a függőlegeseken is. Persze a tűzoltók ki is mentek érte. Az már kisebb érdem, hogy felkocogott a Szabadság híd tetejére is, bár tény, hogy a híd kapuzatát díszítő tornyok tetejére, a turulmadarakhoz. A Bazilikán pedig a kereszt tövéig jutott fel, az összes műveletet drónnal (vagy kvadrokopterral) vették fel.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!
 

Elhagyott fogsor keresi gazdáját

2014. szeptember 1., 16:44 Módosítva: 2016.01.15 07:37
19
fogsor a metróban
Fotó: Olvasói Fotó / Olvasói fotó

„Ha valaki keresi ezt a fogsort, a Deák Ferenc téren, a metróban, a forgalmi ügyeleten leadtam. Az M3-as metró peronján találtam szeptember 1-jén (hétfőn) reggel" – ezt a felhívást  egy olvasónk tette közzé a Facebookon. A fogsor további sorsáról egyelőre nincs információnk, a BKK Talált tárgyak osztályától úgy tudjuk, a ma megtalált tárgyak a holnap reggeli szállítás során kerülnek be hozzájuk, úgyhogy holnap jelentkezünk a friss hírekkel.

Ennyire közhelyes lenne Budapest?

vlc
2014. szeptember 1., 15:53 Módosítva: 2016.01.15 07:37
11

A thenationalstudent.com-on akadtunk rá egy igencsak közhelyes beszámolóra Budapestről. Jó, úgy elég könnyű kritizálni, hogy oda meg vissza ismerjük a várost, vagy legalábbis azt hisszük. Mégis kiábrándító, hogy egy ide látogató diáknak Budapestről csak a Széchenyi Gyógyfürdő, a Hősök tere, a Budai vár és a Vörösmarty tér marad meg. 

Egy Rowan Simpson nevű lány írta le nyári élményeit a városról. Két napot töltött Budapesten, európai körútja során keveredett ide, és megosztotta a nagyvilággal, szerinte mit érdemes megnézni ilyen rövid idő alatt. Elsőként a Széchenyi fürdőt ajánlgatta nagy erőkkel, hogy micsoda király dolog a városligeti termálban ázni. A fürdő elsőszámú turisztikai központ, hiszen egy átlag magyar nehezen is engedhetné meg magának a gyógyvizes medencéket, de ennek ellenére örülünk, hogy Simpson elégedett volt a szolgáltatásokkal. 

Mint megannyi turista, a szerző is felpattant egy városnéző buszra, ami körbeszáguld Budapest látványosságain. Így egyszerű kikötni a Hősök terén, ami szintén benne van a top három látnivalóban. Egy picit mondjuk fáj, hogy az angol lány folyónak nézte a Városligeti-tavat, de igyekszünk továbblépni a tévedésen. Túl sok időt nem tölthetett a folyóparton, sietősen felbuszozott a várig, és ott olvadozott a látványtól. Végül pedig a Vörösmarty téren evett-ivott, helyi ételeket, amire mi inkább egy piacot javasolnánk. Azt mondjuk nem értjük, hogy a Szimpla kert hogy maradhatott ki a felsorolásból, de lehet, hogy csak azért nem írta le az angol diák, mert nem emlékszik az estére. Egy valamirevaló turistának ugyanis főben járó bűn kihagyni a Kazinczy utcai létesítményt, ahol magyar szót nemigen hallani. A külföldieknek tökéletes helyszín, hogy egymással ismerkedjenek. 

Tisztában vagyunk azzal, hogyha valaki csak két napot tölt Budapesten, elég nehéz olyan helyekre eljutni, ami kimarad a hop on-hop off buszok útvonalából, de kicsit szomorúak lettünk, hogy csak ennyi marad meg egy külföldi diáknak Budapestből. 

Ezt a kanyart vegye be, aki kitalálta!

mm
2014. szeptember 1., 12:58 Módosítva: 2016.01.15 07:37
27

A XIII. kerületben a Pozsonyi út elején, a Jászai Mari térnél valamiféle munkálatokat végeznek, ezért a nemrég egyirányúsított, de biciklivel kétirányúsított szakaszon megtiltották a forgalommal szemben biciklizést, leragasztották az erre engedélyt adó útburkolati jeleket, valamint behajtani tilos táblákat raktak ki. Az egésznek csupán egy szépséghibája van, hogy a szabályosan érkező biciklisnek ezért a Budai Nagy Antal utcába kell fordulnia, ami nem is annyira egyszerű mutatvány, ha az ember lendülettel érkezik, mert a bicikliút úgy csatlakozik a Pozsonyi úthoz, hogy a Budai Nagy Antal utcába gyakorlatilag visszafele kell kanyarodni. Amíg ez a forgalmi helyzet van érvényben, addig menjenek a szokásosnál jóval lassabban, különben egészen nagy az esés veszélye. Vagy marad a szabálytalankodás. A lenti térképen is elég jól látszódik, hogy nyaktörő mutatvány a Pozsonyi út teljesen sétálós részéről megpróbálni ráfordulni a Budai Nagy Antal utcára.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!
 

Igen, jól hallotta: megnyílt a Várkert Bazár

2014. szeptember 1., 11:50 Módosítva: 2016.01.15 07:37
23

Augusztus 29-én átadták a Duna-parti Várkert Bazárt, másodjára. Pedig még mindig nem teljes az öröm, hiszen rengeteg a befejezetlen terület. De próbáljunk meg túllendülni azon, hogy nincs kész teljesen, minden hiányosság ellenére azért el lehet jutni a Bazárba. Ha pedig igazán stílusosan akar érkezni, és a lábát se akarja kitörni a hézagos macskakövön, menjen hajóval, a Lánchíd utca már a BKK hajójárataival is megközelíthető.

A megközelítés a kulcsa a mostani nagy átadásnak is: az első ütemben még tavasszal magát az épületet avatták, most az előtte lemacskakövezett Ybl Miklós teret és a Lánchíd utcát. A macskaköves úttest meglepően sima lett (ez a bravúr a várbeli Dísz téren is sikerült), még tűsarkús asszonyok is eltipeghetnek rajta. A kétoldali kerékpársáv nagy és széles burkolólapokat kapott mart felülettel, ami esőben előny, a kerék nem csúszik ki. Persze ahogy az Index is jelezte, a bringasáv és a macskakő között még van veszélyes rés, és sok helyen kimaradt a fugázás is, emiatt több macskakő elmozdult, és kétszer is megbotlottunk ilyenben. A térség vesztett némi zöldfelületet, nagyon sok lett a leburkolt terület, és a Szarvas tér felé még bőven zajlik az építkezés. A fejlesztés így is pozitív, a Lánchíd utcai dugók helyét a sétálók és a teraszok fogják átvenni várhatóan.

Ottjártunkkor a hétvégi tömeg szinte libasorban haladt az épület ösvényein, ami eléggé megnehezítette a sétát, de teljesen megértjük a tumultust, még ennyi emberrel együtt is lenyűgözött bennünket a látvány. Ybl Miklós, az egykori tervező biztos nem vette zokon, hogy neoreneszánsz épületét modern anyagokkal ötvözték, létrehozva egy olyan közösségi teret, ami talán nem kong majd az ürességtől, ha lecseng az újdonság varázsa. A belső terek, rendezvénytermek tényleg alkalmasak lehetnek arra, hogy tele legyen egy csomó kultúrára éhes látogatóval. Jó helyen van, egy menő Ybl-épületben, mi kell még? Aki pedig inkább csak lézengene a Vár aljában, azzal sincs semmi gond, a kilátást órákig el tudtuk volna bámulni, annak ellenére, hogy átnéztünk már párszor Budáról Pestre. Innen, a kicsiny, de nagyon élhetőre kialakított neoreneszánsz kertből mégis egészen más. És egyelőre még a fű is zöld, bár a piknikező családok már birtokba vették a gyepszőnyeget (a gyep fő funkciója a piknik, bírnia is kéne). Mi inkább padot ajánljuk hasonló célokra. Ha még nem volt, menjen el, nézzen körbe, hogyha el tud vonatkoztatni a kék konténerektől, a feltúrt földkupacoktól, oda meg vissza lesz a Várkert Bazártól!

Frissítés: Kicsit túl lelkesek voltunk, meg is nyílt, meg nem is a Bazár. A VS.hu szerint ugyanis máris dolgoznak a légkalapácsok, a fent említett összecsapott burkolatú részeket felszedik és újra lefektetik, így talán senki sem fog orra bukni az összecsapott munka miatt.

Megállni tilos táblát tettek a parkoló autó elé

2014. szeptember 1., 11:46 Módosítva: 2016.01.15 07:37
2

A szó szoros értelmében dübörög a munka az 1-es villamos leendő új szakaszán, munkatársunk éppen a környéken lakik, így testközelből tapasztalhatja meg, mekkora káosz egy új villamosvonal építése. A fő gond az, hogy folyamatosan új meg új változtatások lépnek életbe, ahogy az egyik, majd másik útpályát marják fel, az egyik, majd másik (füvesítendő) villamospályát építik ki, és ahogy a Fehérvári úti vágánykapcsolaton és új peronokon dolgoznak. Az eredmény a környező utcák sűrű egy- vagy kétirányúsítása, zsákutcásítása, gyalogos átkelési lehetőségek beszűkülése, buszmegállók áthelyezése etc.

Távolról sincs vége, olvasson még