Múltkor megfejtettük, hogy Budapest szerencsére messze áll attól, hogy bekerüljön a világ legveszélyesebb városai közé, most pedig az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) segítségével arra jutottunk, hogy a legjobb helyekbe való kerülésért is kaparnunk kell még. Az ausztrálok – ahogy minden hasonló jósági felmérésen – betegre nyerték magukat. A 34 tagállam 362 régióját érintő felmérés élén az Ausztrál Fővárosi Terület, azaz Canberra végzett, és az ausztrál régiók lettek a legsikeresebbek – írja a BBC.

Az OECD kilenc mérőszám (pl. jólét, kereset, oktatás, munkalehetősége, biztonság, egészség és környezet) alapján állította sorrendbe a régiókat. Így került az élre többek között Sydney, Melbourne és Perth tágabb vidéke, valamint az amerikai New Hampshire és Minnesota államok. Az országok listáján Ausztráliát Norvégia, Kanada, Svédország és az Egyesült Államok követik. A legalján Mexikó végzett, az utolsó tíz régió mindegyike mexikói, de a lista végén kullognak a török, magyar, lengyel és szlovák térségek is.

Budapest sírhat, Canberra vígadhat

Magyarország némely értéke tényleg tragikus. A tízes skálán 1,2-es érték jött ki a jövedelemre, 0,4 az egészségre, 2,5 a környezetre és 1,1 a lakhatásra. A legerősebbek oktatásban vagyunk a 8,7-es értékünkkel. Budapest és Közép-Magyarország is ennek megfelelően, de az országos átlagnál jobban teljesített, például a környezet ért el elég rossz eredményt, ami a nagy szmog és kevés park miatt nem csoda. Budapest kiugróan teljesít oktatás (9,7), a szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén (8,7) és meglepő módon a közbiztonság is jó (8,0). Az újonnan megválasztandó polgármesterek és képviselők viszont dolgozhatnak még az alábbiakon: lakhatás (1,5), egészségügy (2,0), jövedelem (1,7) és környezet (1,5).

Canberra értékei (10-ből)

Kereset – 10

Hozzáférés a szolgáltatásokhoz - 9,6

Munkahelyek – 9,6

Környezet – 9,5

Ausztráliában bombaként robbant a győzelmi hír, tele vannak vele a lapok. Sok újság örül neki, hogy ennyi ausztrál város került be a legjobbak közé, de vannak fanyalgók is, akik szerint egy borzadály a város. A News.co.au egyenesen azt írja szarkasztikusan visszautasítva a kritikákat, hogy az élen végzett Canberra nem egy elővárosi pusztaság, amit csilivili és méregdrága emlékművek, műtavak, szexáruházak, körforgalmak és kígyókkal teli bozótosok alkotnak. A Sydney Morning Herald fanyalgói szerint viszont az oktatásügy terén nagyon rosszul állnak, bőven az OECD-átlag alatt. Az egészségügyi és biztonsági infrastruktúra területén is nagy az egyenlőtlenség.