A szavazásnak vége

Ha a mindennapokban tudunk egy kis időt szakítani arra, hogy amikor elmegyünk A-ból B-be, akkor kicsit odafigyeljünk az útra is, akkor kiderül, hogy Budapest még akkor is meglepően szép tud lenni, ha csak közlekedünk.

Persze, nem mindig mutatja minden a legszebb arcát, vannak részek, ahova bizonyos időpontokban jobb menni, mint máskor, de az tény, hogy számos gyalogos, autós, kerékpáros útvonal van, amik kifejezetten hangulatosak, és akár meg is ér egy kis kerülőt, hogy az ember erre menjen a legpraktikusabb választás helyett.

Ilyen szakaszokat gyűjtöttünk itt össze, hogy ne mindig csak a bosszankodás jusson eszünkbe a városi közlekedésről!

Minél magasabb pontszámot ad, annál hangulatosabbnak tartja az adott részt!

Andrássy út

Ha csak végigrobogunk rajta, akkor észre sem vesszük, hogy mit esznek annyira a városba látogató turisták az Andrássyn. Pedig tényleg nagyszerű, és ugyan grandiózusságban nem vetekedhet a párizsi Champs-Elysées-vel, hangulatban viszont simán. Az Andrássy valahogy meg tudta őrizni a turisztikai funkcióin túl azt, hogy ez mégiscsak egy fontos közlekedési útvonal is.

Mikor ajánljuk? Amit Joe Dassin énekel a Champs Elysées-ről, az igaz az Andrássyra is, vagyis hogy szélben, esőben, hóban, fagyban, napsütésben, éjjel, reggel, igazából mindig van egyfajta sajátos hangulata, amit nem érdemes kihagyni.

Mivel ajánljuk? Tulajdonképpen bármivel hangulatos. Gyalog leginkább a délelőtti, kora délutáni órákban jó erre mászkálni, napsütésben. Biciklivel késő délután, koraeste a legjobb végiggurulni, nyáron, amikor már nincs nagy forgalom, és kicsit lehűlt a levegő. Autóval pedig szigorúan éjjel, akkor viszont egészen csodás, különösen a karácsonyi időszakban. Ha valakinek van autója, annak kötelezővé kéne tenni, hogy évente minimum egyszer végigsuhanjon az Andrássyn úgy, hogy éppen nem valahova rohan, hanem csak autózik egyet.

7,06

Gül Baba utca

Ha hangulatos budapesti utcákról van szó, akkor a II. kerületi Gül Baba utca semmiképpen sem maradhat ki, még akkor sem, ha ez az utca legalább olyan lepusztult, mint hangulatot. Gül Baba türbéjéhez vezet fel, csodásan meredek, macskaköves. Az utca tetején lévő lépcsőtől mehetünk a Turbán utca fele, majd a türbe mögött le a Mecset utcához, és úgy vissza a körút környékére.

Mikor ajánljuk? Igazából mindig cuki, de talán naplementekor, koraeste érdemes erre menni.

Mivel ajánljuk? Szigorúan gyalog, máshogy nem is nagyon lehet ezen a környéken közlekedni, annyira hepehupás, annyira merdekek az utcák és annyi a lépcső.

8,05

Konkoly-Thege Miklós út

A Normafánál kezdődik, leginkább arra lehet használni, hogy az ember eljusson Csillebércre. Hangulatos erdei út, de mint ilyen igazából ősszel mutatja a legszebb arcát, amikor az utat szegélyező fák megannyi színben pompáznak.

Mikor ajánljuk? Így, ősszel hozza a legjobb hangulatot, esetleg nyáron.

Mivel ajánljuk? Autóval sem rossz, bár egy idő után sajnos elég gyatra lesz a minősége, ezért megkockáztatnánk, hogy biciklivel lehet az ideális, annak ellenére, hogy azt nem próbáltuk, méghozzá úgy, hogy Fogaskerekűvel fel a Normafához, onnan biciklivel irány a Konkoly-Thege, amin egészen Budaörsig el tudunk gurulni, ahonnan egy kis kirándulással lehet visszajutni Budapestre

6,13

Lőrinc pap tér/Mikszáth Kálmán tér

A VIII. kerületnek ez a része körülbelül tíz év alatt annyira kiépült, hogy ha mostanában nem járt erre, akkor feltétlenül nézze meg, nem fogja elhinni! Míg korábban a Krúdy Gyula utcában sem volt egy leányálom a közlekedés, nem volt túl jó hangulatú környék, addigra ez mára olyannyira megváltozott, hogy például az utca egy része sétálóutca lett. Tényleg nagyon hangulatos, különösen ha kicsit el is sétálunk a Kálvin tér felé a szintén szépen felújított Reviczky utcán, utána akár egészen a Szabadság térig a Belváros Új Főutcáján.

Mikor ajánljuk? Bármikor jó és hangulatos, erőssége a környéknek a délután, illetve a kellemes, téli és nyári éjszakák.

Mivel ajánljuk? Szigorúan gyalog, esetleg biciklivel. Autóval erre sok helyen nem lehet, de nem is érdemes közlekedni.

6,18

Városligeti fasor

Ezt a részt leválasztottuk az Andrássy útról, hiába van hozzá meglehetősen közel, kicsit más élményt nyújt. Különösen, hogy itt a Városligeti fasor mellé érdemes még odavenni a Bajza utcát, a Benczúr utcát, szóval ezekt a VI. kerületi, Városliget környéki hangulatos kis utcákat.

Mikor ajánljuk? Leginkább délután, koraeste érdemes erre megfordulni.

Mivel ajánljuk? Egyértelműen gyalog, nagyon kellemeset lehet erre sétálni. Esetleg biciklivel, ha szeretnénk nyugodt környezetben suhanni, kis forgalmú utcákon.

5,81

Wekerletelep

Budapest egyik legkomolyabban megtervezett városrésze a XIX. kerületben található, a Határ úti közlekedési csomópont szomszédságában. A négyzet alakú, vonalzóval húzott, szép geometriájú környékre akkor is érdemes ellátogatni, ha az embernek semmi dolga sem akad itt.

Mikor ajánjuk? Talán így ősszel a legszebb, mert a környéket nagyon szépen parkosították, jó sok a fa, amik ilyenkor különösen szépek.

Mivel ajánljuk? Autóval, biciklivel, gyalog, bárhogyan hangulatos.

7,12

Zugligeti út

A XII. kerületi Zugligeti útban az az igazán jó, hogy a városon belül élheti át rajta az ember azt az élményt, hogy egy hangulatos erdei úton autózik. A Béla király utat, így gyakorlatilag a Normafára vezető Istenhegyi utat köti össze a Budakeszi úttal, vagyis nagyjából a Libegővel. Egy egynapos városi kiránduláshoz tökéletes összekötőút tehát, és tényleg nagyon hangulatos.

Mikor ajánljuk? A legjobban este, éjszaka adja ki a hangulat, amikor szinte egyáltalán nincs forgalom ezen az úton. Különösen nyáris estéken hangulatos.

Mivel ajánljuk? Szigorúan kocsival, máshogy nincs is nagyon értelme ilyen, erdőben vezetett utakon közlekedni.

7,17

Nem látja itt a személyes kedvencét?

Akkor küldje el a pontos helyszínt egy rövid indoklással a velvet(kukac)mail.velvet.hu címre, ha fotót is tud hozzá mellékelni, annak még jobban örülünk!

A cikk elkészítését a DasWeltauto támogatta.