A szavazásnak vége

A hangulatos budapesti utakat kereső anyagunk első részét magabiztosan nyerte a kissé romos állapotában is nagyon cuki Gül Baba utca. Olvasóink jó aktívak voltak, ezért a város nagyon sok pontjáról kaptunk tippeket, hogy merre érdemes még hangulatos utakat keresgélni.

Olyan helyeken is jártunk, amerre korábban még sosem, és a tippek zöme tényleg nagyon jó volt. Az olvasói ajánlások közül jöjjenek most a kedvenceink, önök pedig döntsenek! Melyik Budapest leghangulatosabb útja?

Minél magasabb pontszámot ad, annál hangulatosabbnak tartja az adott útszakaszt!

Almási Balogh Lóránd utca

A Hajógyári sziget K-hídjától indul az Almási Balogh Lóránd utca, amit egyszerű halandó tuti csak GPS-szel talál meg, annyira el van dugva. A lényeg az, hogy a Mozaik utcai kereszteződésénél be kell menni a Dunához közeli üzemi terület mellett (nem látszik, de kocsival is járható), át a kapun, és már ott is vagyunk a sétányon, ami Budapest talán leghangulatosabb szakasza a Duna mentén.

Mikor ajánljuk? Éjszaka nem próbáltuk, de a környék nagyon kihaltnak tűnik, úgyhogy éjszakai bóklászásra nem javasoljuk, viszont napközben nagyon szép, különösen így ősszel.

Mivel ajánljuk? Autóval is járható, még ha ez nem is látszódik rajta, de gyalog vagy biciklivel adja ki igazán.

7,33

Corvin tér

A Fő utca mellett nyíró Corvin tér esetében nehéz eldönteni, hogy jót tesz neki, hogy annyira szerencsétlen helyen, gyakorlatilag egy közlekedőfolyosóban van, vagy jót, mert így legalább nem annyira elcsépelt. Kétségkívül Budapest egyik leghangulatosabb kis tere, amit ráadásul elég kevesen ismernek, sokan leginkább parkolásra használják.

Mikor ajánljuk? Bármikor, tényleg, ha a Vár környékén jár, nem érdemes kihagyni.

Mivel ajánljuk? Gyalogosan vagy biciklivel. Autóval most konkrétan a Fő utca kétirányúsítása miatt kb. lehetetlen erre közlekedni, de egyébként sem egy leányálom erre parkolóhelyet találni.

7,15

Fő tér

Az óbudai Fő tér úgy bújik meg a környék panelrengetegében, mint ahogy nem is tudjuk mi, de nyilván nem akarjuk azt írni, hogy egy ékszerdoboz. A lényeg, hogy Óbuda lenne a város legjobb része, ha többet meg tudott volna őrizni ebből a régi hangulatából. Persze, vannak még Óbudának ilyen részei, de azok sokszor elég lepusztultak, a Fő tér és környéke viszont hibátlan.

Mikor ajánljuk? Bármikor, tényleg. Télen, nyáron egyaránt szép, és ahogy a képeinken láthatják, ősszel is.

Mivel ajánljuk? Csakis gyalogosan. Autóval nem is lehet erre közlekedni ugye, biciklivel pedig kínszenvedés a mindent beborító macsakakövek miatt.

6,43

Ignotus utca

Budapest igazán hangulatos részei sokszor tényleg szó szerint elbújnak, mint ahogyan az Ignotus utca is, ami a Városmajornál van, de sem a Szilágyi Erzsébet fasorról, sem a Csaba utcából nem gondolná az ember, hogy alig pár lépésre tőle egy ennyire hangulatos része van a városnak, amit a legtöbben csak parkolónak használnak.

Mikor ajánljuk? Mivel itt sokat hozzátesz az élményhez, hogy nagyszerű, Budapesten szokatlan kialakítású házak vannak az út mentén, mindenképen napközben javasolt menni, és leginkább nyáron.

Mivel ajánljuk? Külön túrát azért nem szerveznénk ebbe az utcába, de ha valaki a Városmajorba tart, akkor csak erre menjen, az utca ugyanis a parkban végződik, ezért értelemszerűen gyalogosan, esetleg biciklivel praktikus megnézni.

5,55

Kammermayer Károly tér

Az V. kerületnek van számos nagyon hangulatos része, de a Kammermayer Károly tér és a szűk értelemben vett környéke, a Semmelweiss utcával és a Vitkovics Mihály utcával egy egyelőre kevéssé felfedezett, viszont nagyon kellemes metszetét adja a kerületnek. Egyelőre kevés a turista, nem olyan felkapott, nyugodtan lehet sétálgatni.

Mikor ajánljuk? Klasszikusan az a rész, ami tavasszal és nyáron a legjobb, napközben és este egyaránt. Ez kivételesen egy olyan hely az összeállításunkban, ahol szempont lehet az is, hogy a környéken könnyedén lehet jókat enni és inni is.

Mivel ajánljuk? Gyalog, esetleg biciklivel.

5,85

Mansfeld Péter park

A Margit hídtól a bátrabbak akár egy kellemes sétával is megközelíthetik ezt a hangulatos miniparkot, akár a korábbi összeállításunkban szereplő Gül Baba utca felől is érkezhetnek, ha felkaptatnak végig az utcán, akkor kb. egy keresztutcányira vannak már csak a parktól, de a Margit utca - Apostol utca - Veronika utca útvonalon is elérhető. A park nem túl nagy, viszont a kilátás parádés, ráadásul nem is túl felkapott, ezért zavaralanul csorgathatjuk a nyálunk.

Mikor ajánljuk? Mivel itt inkább a kilátás a lényeg, ezért leginkább akkor érdekes, ha van valamilyen szokatlan légköri jelenség. Ködös időben, hóesés közben nagyon hangulatos képét mutatja innen a város.

Mivel ajánljuk? Gyalogosan egy városban sétálgatós kirándulásba simán belefér, de előnye a parknak, hogy autóval is könnyedén megközelíthető, ráadásul parkolóhelyeket sem olyan nehéz errefelé találni.

7,12

Rákoskert sugárút

A Rákoskert sugárút Rákoskerten található, és amíg egy olvasónk fel nem hívta rá a figyelmet, sosem hallottunk róla. Pedig több szempontból is érdekes ez a sugárút. Egyrészt Budapesten hivatalosan ez az egyetlen közterület, aminek sugárút a neve (irányukat tekintve vannak még sugárutak Budapesten, de ez az egyetlen, aminek ez a nevében is megjelenik), ráadásul azon kevés utak egyike, ahol dupla fasor övezi az utat, ezért is tűnik annyira nagyszabásúnak és sűrűnek az egész még így ősszel is.

Mikor ajánljuk? Igazából ősszel is jól mutat, de nyáron lehet az igazi, amikor ez a sok fa rendesen zöldell.

Mivel ajánljuk? Külön túrát azért ide sem szerveznénk, de egy kis kitérőt mindenképpen megér, ha valaki érdeklődik az ilyesmi iránt. Élőben tényleg egészen lenyűgöző a látvány.

6,70

Sarló utca (Budafok)

A Sarló utca egy elég kis utca, azért nem is csak ezt az egy utcáról van most itt szó, hanem a környékről. A Sarló utca Budafokon a Törley látogatóközpontja fölött húzódik, a Fodor József Országos Közegészségügyi Intézet mögött, és az egész környéknek egészen megmagyarázhatatlan, Budapesten ritkán tapasztalt hangulata van. Különösek az épületek, mintha valahonnan egészen máshonnan kerültek volna ide. Az egész valahogy szürreális, pláne, hogy alig két perc sétával az ember a budafoki, jellemzően lakótelepi házak között találja magát. Mindenképpen érdemes megnézni a lepusztult, de grandiózus Törley mauzóleumot.

Mikor ajánljuk? Évszaktól függetlenül hangulatos a környék, viszont a napfény jót tesz neki.

Mivel ajánljuk? Ha van ideje, akkor érdemes sétálni egyet erre, mert ugyan kocsival is lehet mozogni a kis utcákban, de elég tekergősek, sokat kell le-fel menni, éppen ezért biciklivel sem ideális. De egy félórás sétát mindenképpen megér a környék.

5,80

Szabó Ilonka utca

Igazából nem egy utcát jelölünk most itt, hanem egy egész környéket, méghozzá a Vár alját. Különösen úgy, hogy az ember a Batthyányi térről indul gyalog, fel a Franklin lépcsőn és tovább. Jó, sétálni kell az igaz, meg lépcsőzni is, cserébe viszont a kilátás egészen pazar.

Mikor ajánljuk? Leginkább este hangulatos, és azon kevés környékek közé tartozik, aminek nagyon jót tesz egy kis köd. Télen, havas időben pedig kifejezetten hangulatos az egész.

Mivel ajánljuk? Mindenképpen gyalog. Autóban ülve nem igazán jön át az a nagyszerű hangulat, amit ez a környék áraszt magából. Viszont egy kellemes téli este, ideális esetben hószállingózásban felsétálni ide a Batthyány térről, és menni egy nagy kört a környék utcáiban, az igazán kellemes program.

7,57

A cikk elkészítését a DasWeltauto támogatta.