Nagy műgonddal átalakított forgalmi rend, de egy nap után már kopik a felfestés. Teljes átalakítás, de nulla tájékoztatás. Mit gondol Budapest jelenlegi legfontosabb felújításáról?

A Széll Kálmán teret már akkor fel kellett volna újítani, amikor nemhogy Moszkva térnek hívták, de még létezett a tér különös életérzése, valamikor még a mobiltelefonok beköszönte előtt, amikor emberek akár órákat is vártak egymásra a téren.

Ezen a héten hétfőn kezdték a tér teljes átalakítását, ami érthető módon hatalmas káosszal jár, hiszen a reggeli csúcsban egy kellemes dugóhoz ezen a környéken már az is elég, ha egy darab autó valamelyik lámpánál beszorul egy kicsit.

Az, hogy reggel dugó van a Széll Kálmán téren és a környékén, egyáltalán nem újdonság, akinek van egy kis esze, az el szokta kerülni ezt a környéket reggel, és csak akkor választ erre útvonalat, ha még az araszolással együtt is gyorsabban él a céljához, mint egy nagy kerülővel.

Az, hogy az átépítés megkezdésekor óriási dugó van a Széll Kálmán téren, szintén több mint magától értetődő, egy ennyire forgalmas csomópont legkisebb átalakítása is óriási sorokhoz vezet.

Nézzük viszont azt, hogy mi az, amit ügyesen csinált a BKK az előkészítések alatt, és mi az, ami lehetett volna jobb is. A végén pedig szavazzon ezek ismeretében!

+

  • Alaposan átgondolták, hogy vezessék a forgalmi sávokat. Most úgy funkcionál a tér, mintha valami nagy körforgalom lenne az egész.
  • Gondosan kitáblázták, hogy melyik járat merre van, merre kell menni.
  • Szépen felfestették az új forgalmi sávokat, a rizikósabb részeket műanyag határolókkal választották el egymástól. Még új zebrát is festetettek.
  • A tér több pontján csak azért strázsálnak a BKK munkatársai, hogy információkkal segítsék a közlekedőket.
  • A közlekedők, gyalogosok, autósok egyaránt, türelmesnek tűntek.

-

  • Ahhoz, hogy kialakítsák az új forgalmi rendet, be kellett iktatni egy pár új lámpát, és meg kellett szakítani a téren átmenő villamosforgalmat. Gyalogos szempontból ez okozza a legtöbb fennakadást. Autós szempontból az, hogy van olyan rész, ahol két lámpa között kb. 20 méter van.
  • Hiába a sok tábla, még így is sokan vannak, akik tanácstalanul állnak, és keresik a buszokat, villamosokat.
  • Mindent felfestettek, valóban, viszont ezek a sárga felfestések hétfő dél körülre már kezdtek eléggé lekopni.
  • Arról, hogy milyen lesz a tér az átalakítás végére, az egész átalakítás meddig tart, egyes részei meddig tartanak, és a tér mely szakaszait érintik pontosan, nincs kellő tájékoztatás. A tér főbb bemeneti és kimeneti pontjain, valamint a tér közepén mindenképpen hasznos lenne ilyen információs tábla.
  • A sok új lámpa miatt viszont relatíve sokan voltak mind az autósok, mind a gyalogosok között azok, akik pirosban mentek át, ezek a manőverek okoztak csak pillanatnyi torlódásokat hétfő délelőtt.

Kaotikus az átalakítás vagy sem?