A margitszigeti futópálya felújítása 2015. május 20-ig csak részben jött össze, az önkormányzati választásokig a rekortánt csak a pesti oldalon, a vadasparkig sikerült (majdnem) tökéletesen felújítani. A futók minden alkalommal azzal szembesülnek, hogy kerítéssel van elzárva a futópálya jelentős része, az eddig felújított rekortán pedig máris megmihályodott. A futópálya teljes felújítása a tervek szerint június közepére elkészül, de aki rendeszeresen fut, ezt nehezen hiszi el. A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Osztálya levélben közölte, hogy a felső rekortán burkolat a teljes pesti szakaszon napokon belül elkészül, a május 24-i héten már próbaüzemmódban próbálgathatják a futók. Az eredeti tervek szerint három hónap alatt újult volna meg a futókör. 

Az a baj, hogy máris hepehupás a tavaly átadott felújított rész

A pesti oldalon felújított rekortán 2014 október végére készült el, körülbelül két kilométeres szakaszon, ami nagyjából a hotelig tart. A futópályának ezen része néhol máris megadta magát, legalábbis 2015. május 19-én reggel 7 órakor így nézett ki:

Az időjárás és a rendszeres használat máris kikezdte a pályát, naponta több százan is futhatnak ezen. A szigetkört folytatva a felújított rekortán után elzárt terület következik, az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a

"pesti oldal befejezését követően néhány napon belül már a budai oldalon is átadásra kerül a futók részére egy újabb közel 500 m-es pálya szakasz".

Az önkormányzat arról is tájékoztatott, hogy a kisebb hibákat a kivitelező köteles a végleges átadásig kijavítani, továbbá öt év garanciát is vállalt. 

A mostani helyzet az, hogy az elzárt területet semmi nem jelzi, nagyítóval kell keresni, merre is kellene tovább futni, hogy a szigetkör összejöjjön. Egyetlen egy tábla jelzi, hogy arra nem lehet tovább futni, de nagyon kell figyelni, hogy észrevegyük.

Az a baj, hogy nincs kitáblázva, hol lehet és hol nem futni

A hoteltől egy réten átvágva, vagy azt megkerülve összejöhet a szigetkör. Többen, akik arra futottak május 19-én reggel, azt a megoldást választották, hogy átmásztak a kerítésen, és a kerítéssel elzárt területen futottak tovább. Hogy honnantól nem lehet a futópályán futni, és mire lehet számítani, az egyszeri futó biztosan csak a helyszínen szembesül: pár nyíllal ellátott tábla talán segítene ezen. Az elzárt területen az önkormányzat tájékoztatása szerint a térfigyelőkamera rendszert építik, azt, amit végül nem is a Budai Sportszolgáltató Központ 350 milliós felújításából végeznek el, mert az végül kikerült a futópálya felújításából, és a Főkert 2014-es üzleti tervébe került be 

"A budai oldalon a MAC Stadiontól a Palatinusig tartó szakaszon az  alépítménybe most helyezik el a térfigyelő kamerarendszerhez szükségesa kábel csatornákat a kamerák oszlopjait és az úttest alatt 100 méterenként készülnek a behúzóaknák és a kamerákat tartó oszlopok" – közölte a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Osztálya a Velvettel.  

Az a baj, hogy túl sok az ígéret

A margitszigeti futókör felújítása már a kezdetekkor akadozott, a 2014-es szeptemberi iskolakezdésre beígért felújítás csúszott novemberig. A felújítási munkák 2014. májusban kezdődtek volna, de májusban még problémák akadtak az eredménytelen pályázatokkal – erről az Index írt részletesen. A Budapesti Sportszolgáltató Központ, ami 350 millió forintból újítja fel a futópályát, ősszel átadta ugyan a futópálya egy részét, de azóta semmi látható dolog nem történt: a kerítések mögött alig látni változást. Sündörgő munkásokat se nagyon. A munkásokról, a felújítás jelenlegi helyzetéről, arról, hogy várható-e csúszás, hogy kijavítják-e a már felújított de hepehupás rekortánt, a Budapesti Sportszolgáltató Központot kérdeztük.

A jelenlegi állás szerint június végére átadják a margitszigeti futópályát teljesen felújítva, térfigyelő kamerarendszerrel, öltözőkkel, illemhelyekkel. Mint megtudtuk, a felújításon 66 fő dolgozik, hétvégi munkára is engedélyt kaptak, és amennyiben az

"időjárás továbbra is kedvezően alakul – és a közműszolgáltatók saját vezetékein végzendő javítási karbantartási munkálatai nem akadályozzák a futópálya építését – a futók június végén már használhatják a teljes pályaszakaszt". 

Az eredeti tervek szerint június közepére, tehát egy hónap múlva elvileg az alábbiak lettek volna a szigeten a felújított rekortán mellett:

  • kiépített kamerarendszer a futópálya teljes szakaszán
  • az eredményméréshez informatikai rendszert alakítanak ki, táblák, kijelzők lesznek
  • a Margit-híd alatti részen kisebb kondis rész lesz, ahol lehet nyújtani, erősíteni
  • öltözők, illemhelyek is lesznek.

A futópálya felújításáról a Fővárosi Közgyűlés 2013. decemberben szavazott, a munkálatokat 2014. májusban tervezték elkezdeni, és 2014. őszére befejezni. Az 5,3 km hosszú futópálya fele sem készült el 2015. május 19-ig, a tervek szerint a teljes, 5,3 km hosszú futópályát átadják június végére. Kamerástul, mindenestül.