Az elsősegély sátor az a hely a Szigeten, amit jobb kihagyni, viszont nem árt belegondolni, milyen elképesztő csapat dolgozik, hogy az egy hét alatt mindenki egyben menjen haza. Dr. Szeles Géza, a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesületének elnöke vitt minket körbe, akkor a 4 nap alatt alig aludt 8 órát, de azért lelkesen mutatta meg, hogyan működik együtt majdnem 600 ember a Sziget 370 négyzetméteres egészségügyi központjában. Semmi kétség, hogy ezt csak szerelemből lehet csinálni, máshogy nem megy. Ráadásul Szeles doktor úr mindenkit névről ismer, 23 Szigetet csinált végig, sok újat már nem lehet neki mutatni. 

 A rengeteg önkéntest egyébként nem úgy kell hálóval összefogni, kőkemény túljelentkezés van, a három nyelv ismerete alap. Dr. Szeles Géza elmondta, hogy ennél kevesebbel nem nagyon van esélye az embernek.

A három nyelvet elvárjuk. [...] Két nyelvvel már nehéz bekerülni, hacsak nincs köztük mondjuk japán.

A központ tolmácsai angolul, németül, franciául és hollandul is segítenek, a fordítással itt nincsen gond. A tudatmódosult rendelőtől (vagyis detox) egészen a belgyógyászatig minden van. A sérülések és panaszok nagy részét képes ellátni a sátor. A detox padlóját előrelátóan nejlon borítja, egy kicsit egyszerűbb azt cserélgetni, mint folyton felmosni a padlót. Nyugodtan ki lehet aludni az estét, van pokróc és polifoam is. Napi 10-15 ember bőven megfordul a szobában. 

Szeles doktor úr a Szigetből nem sokat lát, meg különben is a nagy szívfájdalma, hogy nincs Tankcsapdba, szóval maradnak a betegek. Jönnek folyamatosan, a Helperek pedig az Országos Mentőszolgálattal kooperálva tartják a frontot. 

De hogy kezdődött?

Dr. Szeles Géza már az első Szigettől felügyeli az egészségügyi ellátást. A 23 év alatt egyetlen embert sem vesztettek el. Szeles doktor úr még 89-ben kezdte az önkénteskedést, 1993 óta pedig minden évben végignyomja a fesztiválszezont.

Úgy jött, hogy összeszedtem gyerekeket a Keleti pályaudvarnál és a Moszkva téren, kábszeresekkel foglalkoztam 86-tól, és az a felvetésem támadt, hogy összeszedek ilyen srácokat, és adok nekik értelmes alternatívát, Így sikerült egy önsegítő csoportot létrehozni, és abból nőtt ki ez tulajdonképpen. 

Az önkéntesek nem a szigetjegy miatt jönnek, egyszerűen szeretnek itt lenni, pedig a 40 fokban nem lehet egyszerű a félrészeg vagy sérült fesztiválozókat pesztrálni. Dr. Szeles Géza fogja össze az egész rendszert, ő csak hobbiként emlegette az elsősegély sátoros munkát, de azért ezt ennél többnek éreztük. Csak az ambulancián 2000-2500 beteget látnak el egy hét alatt, és akkor még nem is számoltuk a több száz helyszíni segítségnyújtást.