Az Utolsó óra című új, Leonardo DiCaprio film premier előtti vetítését nemcsak holmi környezetvédők nézték végig, hanem jópár magyar híresség is. A film után elkaptuk Dobó Katát, Vágó Istvánt és Novák Pétert is, hogy megtudjuk, ők mennyire aggódnak az éghajlatváltozás miatt. Vágó nem nagyon, viszont most már inkább elhiszi, hogy tényleg az emberek okozzák a globális felmelegedést.

Novák Péter Az utolsó óra kezdete előtt azzal a kérdéssel köszönt be, hogy vajon ki indult el otthonról úgy, hogy kihúzta a plazmatelevízióját a konnektorból. A kábé százötven fős közönség tizede tehette fel a kezét. A környezettudatos gondolkodás Novák szerint az egyének szintjén dől el, amire sajátos sítlusban emlékeztetett: "valamifél összefogás halványlila, sanda gyanúja kellene, hogy megüljön a szívünkben, a lelkünkben". A táncos-énekes egyébként aktív környezetvédő, sokat jár kerékpárral, és évekkel ezelőtt a Sziget TV-nek készített egy Ökoterrorista című keményvonalas műsort. Az éghajlatváltozás ellen Novák szerint először is szívlapáttal lehetne tenni, mert abban benne van a szeretet is. Másrészt viszont úgy, ha "hiteles politikusok, hiteles nagyvállalatok, hiteles civil szervezetek és közéleti személyiségek lennének". Novák Péter különösen annak fényében fogalmazott meg magvas gondolatokat, hogy van egy négyhónapos kisfia, és nem akarja tőle azt hallgatni majd, hogy "apa, elcsesztétek ezt is". Ez a vízió nem idegen a tucatnyi szakértőt megszólaltató, látványos filmtől sem.

Vágó István még a hulladékot sem szelektálja

"Tőlem talán nem meglepő", mondta Vágó a Velvetnek, "hogy az elején kicsit talán szkeptikus voltam, hogy ez tényleg akkora probléma-e". Korábban az foglalkoztatta, tudományosan igazolható-e az, hogy környezetkárosító hatások következménye a globális felmelegedés. Aztán az is eszébe jutott, hogy "akkor mi van, ha az emberiségnek száz évvel korábban vagy később lesz vége, nem oszt, nem szoroz". Viszont a film hatására eszébe jutott, hogy mégsem lehet így élni, de a cselekvéshez világméretű közmegegyezés kell. Például abban, véli a műsorvezető, hogy mondjuk legyen ezer forint a benzin litere, nem elég ugyanis csupán a benzin adóját emelni. "A kérdés az, hogy az emberek hajlandóak-e ennyit fizetni érte, és tejeskannában hordani a tejet, hajlandók-e nem bekapcsolni nyáron a légkondit". Kérdésünkre, hogy ő vajon hajlandó-e erre, a műsorvezető határozott nemet mondott.

Fotó: Egyed Péter

Az energiatakarékos izzókat ugyan a műsorvezető is beszerezte, de ez csak részben környezettudatos döntés, részben viszont "gazdasági kalkuláció" az ő részéről. A szárazelemeket Vágó külön gyűjti, viszont a hulladékot nem szelektálja, mert "nagyon messze van" a szelektív tároló. Az élet kényelme, a munkánk hatákonysága Vágó szerint sokkal fontosabb, mint a fajunk pusztulása, hiszen "az minket nem izgat. Azért, hogy ne nyolcvanöt generációs utódom legyen, hanem száz, én nem fogok izzadni nyáron". A műsorvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg DiCaprio "fél a filmjében az atomenergiáról beszélni, addig én azt mondom, hogy az atomenergia egyelőre egy jó opció. Lefordítom: én atomenergia-párti vagyok. A kockázata borzalmas, de a katasztrófa valószínűsége kicsi."

Dobó Kata Novák Péterrel

Dobó Katának nagyon sok újdonságot nem tudott adni a film, mert sok környezetvédelmi témájú filmet látott már. A színésznő szerint az átlagember nem gondolja úgy, hogy mi, egyenként tudunk bármit is tenni a globális felmelegedés ellen, "hanem mindig próbáljuk áthárítani egyrészt a nagyvállalatokra, másrészt a politikusokra, és ez óriási hiba". Ő például arra igyekszik figyelni, hogy mennyi vizet fogyaszt, hiszen "feleannyi vízből is ki tudnánk gazdálkodni a fürdést, a mosást, mint amennyit naponta elhasználunk, mert el vagyunk kényeztetve". Ezt azzal támaszotta alá, hogy amíg az emberek a folyóból hordták a vizet, a kevesebb is elég volt.

Az autóról nem mondana le

Dobó Kata az energiatakarékos égők beszerzését is fontosnak tartja, és hogy húzzuk ki a hálózatból az elektromos eszközöket, mert akkor is fogyasztanak áramot, ha nincsenek bekapcsolva. Amit viszont ő nehezen adna fel, az az autóvezetés: "főleg itt Pesten nem adnám fel ezt a luxust, nem nagyon tudom elképzelni, hogy biciklire pattanjak, már csak azért is, met annál jobban féltem az életemet". Az utolsó órával kapcsolatban azt tartotta még megdöbbentőnek, hogy világosan kiderült, mennyi felesleges tárgyat halmozunk fel: "minek nekünk a százhuszonötödik cipő is, vagy ha van egy piros rúzsunk meg egy rózsaszín, akkor minek mellé még egy mályva? Úgysem fogjuk használni."