Csődöt jelentett a Casanova című night musical producere, miután a Moulin Rouge a premier után bejelentette, hogy a következő előadásnak már nem biztosít helyszínt. Perjés Péter szerint ez nem a darab bukását jelenti, de hogy mit, abba nem szeretett volna belemenni. Dukai Regina annak idején azért hagyta ott a társulatot, mert elege lett abból, hogy a nevével csinálnak hülyét az emberekből - vele szemben Sári Évi és Széles Iza kitart a produkció mellett. A producer nem adja fel annak ellenére sem, hogy még a meztelen táncosnők bevetése is csak négy fizető nézőt hozott volna.

Idén összesen egy előadást élt meg a pár éve bemutatott, Dukai Regina és Sári Évi nevével fémjelzett Casanova című „night musical". A darabhoz 2006-ban egy videoklip is készült Belém bújt a kisördög címmel, amiben a két énekesnő hol apácának öltözve, hol pedig vörös fűzőben rázzák a csípőjüket. A produkció akkor már második éve készült, és sajtótájékoztató ide vagy oda, akkor sem lehetett tudni, hogy pontosan mikor, és hol mutatják be. A helyzet azóta sem változott, csak a szereplők zöme hagyta maga mögött a társulatot - pedig Dukai Regina is a Casanova egyik dalával akart külföldön csúcsra törni.

A klasszikus musicalelemeket tartalmazó, de a revü és show eszközeivel felcicomázott, szinte egy divatbemutatóhoz hasonlító darab ötlete Perjés Pétertől származik, aki neve elhallgatását kérő informátorunk szerint egyik pillanatról a másikra fújta le akövetkező előadást.

Összesen négy ember vásárolt jegyet

A producer, rendező és zeneszerző állítólag azzal indokolta a kínos szituációt, hogy csődbe ment, így a szereplőket és a munkatársakat sem állt módjában kifizetni. „Perjés Péter heti három napra és napi három alkalomra tervezte a fellépéseket. A premier meg is volt - amin persze nem fizetős vendégek vettek részt -, de a következő előadást már elmaradt. Erről a közönség persze mit sem tudott: hétfőn például puccba felöltözött emberek vártak a Moulin Rouge előtt. Végül valaki elérte a producert, aki zsebből fizette ki a kárba veszett jegyeket. Na, nem mintha sokat kellett volna: igazából csak négy emberről volt szó, mert hogy jegyeladás sem volt. Azon csodálkozunk, hogy Sári Évi még mindig nagy reményeket fűz ehhez az egészhez, és bízik a vidéki fellépésekben" - számolt be a saját verziójáról névtelen informátorunk.

Hogy mennyire nem volt működőképes a produkció, szerinte mi sem bizonyítja jobban, mint Dukai Regina nyilatkozata: „Én igazából azért szálltam ki ebből az egészből, mert jóformán a mi nevünkkel csináltak hülyét az emberekből, hogy most ekkor lesz a bemutató, akkor lesz a bemutató, jegyeket árultak, aztán visszamondták."

Széles Iza kitart a Casanova mellett

A Reflektor címú tévéműsorból többek között az is kiderült, hogy Perjés Péter olyan táncos statisztalányokat keresett a produkcióhoz, akik lenge öltözetben, vagy akár meztelenül is vállalják a színpadra lépést. Széles Iza, a darab egyik főszereplője szerint ezzel a koncepcióval semmi probléma nincs:

„A produkció egy night musical, a nevében is benne van" – magyarázta a volt megasztáros. „Ez egy új fogalom, Magyarországon is egyedülálló műfaj. Másfél évvel ezelőtt is ugyanilyen volt, csak akkor még nem foglalkoztunk azzal, hogy meztelenkedés is legyen a darabban, hiszen a lemez felvételeivel voltunk elfoglalva. De várható volt, hogy egy ízlésesen erotikus műsorrá növi ki magát."

Széles Iza szerint ezt a darab meg is kívánja, hiszen Casanováról tudvalévő, hogy az élete nem arról szólt, hogy egy könyvtárban olvasgatott. „Nem lenne hiteles, ha mindenki fel volna öltözve. Hangsúlyozom, hogy a főszereplők egyáltalán nem vetkőznek, nem mutatnak semmit magukból – erre megvannak a megfelelő emberek, akik ezt bevállalták."

Hozzátette, az anyagi csődről részleteket nem nagyon tud, de nem is áll szándékában erről bármit is mondani. „Ez nem az én tisztem, és nem is szeretnék helytelen dolgokat állítani. Nem érzem úgy, hogy megbukott volna a darab, csak mindenféle nehezítő körülmények vannak. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk az előadás után. Akik ottvoltak és látták, azt mondták, hogy nagyon jó volt, és nagyon tetszik nekik az ötlet." Az énekesnő fantasztikus musicalnek tartja a Casanovát: „Nagyon jók a számok, de itthon nem egyszerű érvényesülni. Én kitartok a darab mellett és örülök, hogy benne lehetek."

A producer tagadja a bukást

Természetesen megkerestük az ügyben Perjés Pétert is, akiről csak kevesen tudják, hogy New Yorkban Robert De Niro iskolájában tanult rendezést és forgatókönyvírást. A producer a Velvetnek tagadta a darab bukását:

„Öt éve viszem ezt a produkciót, egyetlen támogatóm sem volt ez idő alatt" – mesélte Perjés, aki a Casanova bemutatására és terjesztésére hozta létre cégét, a Genius Production-t. „Saját pénzemből finanszírozom, Szurdi Tomi, Moldován Ákos, Pejtsik Peti és Mester Tamás mellett a zeneszerző és a szövegíró is én vagyok. Volt egy megállapodás a Moulin Rouge vezetőivel, ebből kifolyólag úgy terveztük, hogy egy hónapig fogjuk a darabot játszani. Ez sajnos nem így lett: lement a premier, és másnap már nem játszhattunk. Teljesen tanácstalanul álltam. Természetesen nincsen olyan, hogy valakit nem fizetek ki, és ezt mindenkinek elmondtam. De mivel egyik pillanatról a másikra megváltozott a helyzet, amit nekem meg kellett oldanom, egy kis türelmet kértem. Ha egy producer felkészül arra, hogy egy hónapig biztosítva van a hely, és hirtelen változtatni kell a koncepción, ezek olyan nehézségekkel járnak, hogy ilyenkor minden pénzt máshova kell mozgatni: meg kell, hogy oldjam, hogy ez a darab menjen tovább."

A producer állítólag már meg is találta a helyszínt, de még nem szerződtek le. Mint mondta, nem ismeri a Moulin Rouge álláspontját, de nem is nagyon szeretné firtatni. „El kellett onnan jönni és kész. Ennek ellenére én nagyon örülök annak, hogy a Moulin Rouge-ban lehetett a premier, és három hétig ott készülhettünk. Rengeteget segítettek az ott dolgozó emberek. Másrészt nekem ez egy nagy dolog volt, hogy öt év után végre valaki szabad kezet adott, hogy én rendezhessem a darabot, és rendelkezésre bocsátott egy házat hozzá. Megyünk tovább, birkózunk Magyarországgal. Nagyon jó érzés volt látni, hogy milyen boldogok voltak az énekeseim, táncosaim és a modellek is. A közönség folyamatosan hív minket, hogy mikor és hol lehet megnézni."

A Moulin Rouuge félt a lejáratástól

A Moulin Rouge viszont kicsit másképp vélekedik a Casanova sikeréről. A népszerű mulató szóvivője a Velvetnek elmondta, hogy ha valamilyen rendezvényre nem jönnek el az emberek, akkor a Moulin Rouge nem tudja kinyitni a házat. „Ha nincsen árbevétele egyáltalán egy produkciónak, akkor nem érdemes megtartani. Ezzel a produkció is lejáratódik és a helyszínnek sem tesz jót" – zárta le a beszélgetést a szóvivő.