Miután a Miss Kalifornia verseny menedzsmentje a botránysorozatba keveredett Carrie Prejean helyére gyorsan előreléptette a második helyezettet, atyaúristenük, a Miss USA verseny szervezője-tulajdonosa Donald Trump úgy döntött, ő azért mégse veszi el a koronát Miss Kaliforniától. Trump sajtótájékoztatóján mennybemenesztette a lányt, mondván az őszinte véleménynyilvánítás igenis bátor dolog, és a topless fotók is nagyon szépek, szóval ő nagyon büszke rá. Arra azonban nem tért ki, hogy Prejean többszörösen is megsértette a versenyszabályzatot, majd béna hazugságokkal védekezik.

A kézivezérlésű Miss USA szépségverseny egyszemélyes irányítója, Donald Trump kedden délutánra hívott össze sajtótájékoztatót a New York-i Trump Towerbe, hogy bejelentse, elveszi-e a botrányba és hazugságokba keveredett szépségversenyzőjétől, Carrie Prejeantól a Miss Kalifornia címet. Az üzletember az elmúlt hetek történései ellenére úgy döntött, Prejean megtarthatja a címet, hiszen a félpucér fotók – "bár merészek” -, de szépek; és megdicsérte a lányt, amiért a várható felháborodás ellenére őszintén fel merte vállalni véleményét. Prejean szerződésszegése, topless fotói, és az ezeket magyarázó egyre viccesebb hazugságai felett pedig nagyívűen elsiklott.

A sajtótájékoztatón maga a szigorúan konzervatív neveltetésű, sanyarú gyermekkorú, vallásos vidéki lányka-imidzset nyomató Prejean is jelen volt, aki könnyekkel küszködve köszönte meg Trump bizalmát, majd természetesen azonnal leszögezte azt is, hogy a kedvező döntésért elsősorban Istennek hálás, ő pedig minden rosszakarójának megbocsát, mert a hite ezt tanítja.

Butasága története

Prejean médiakarrierje első állomásaként melegházasság-ellenes magánvéleményének adott hangot a szépségverseny döntőjében, majd azt állította, valójában a keresztény hite miatt golyózták ki az első helyről, pedig ő csak "a politikailag korrekt helyett a Biblia által helyénvaló módon" válaszolt. A Perez Hilton hisztirohama által híressé tett lányról ezután - szerződésének ellentmondó módon - sorra kerültek elő olyan félpucér fotók, amelyekről a verseny szervezőinek előzetesen nem volt tudomásuk, mivel a lány - az ilyenkor szokásos gyakorlattal ellentétben - nem tájékoztatta őket ezek létezéséről. A Miss Kalifornia verseny menedzsmentje szerint Prejean ezután megszakította velük a kapcsolatot, nem látta el szépségkirálynői feladatait, arra ugyanakkor tudott időt szakítani, hogy a Hagyományos Házasságért szervezet kampányarca legyen, miközben a verseny szépségversenyzőinek szerződésük nem engedélyez ilyesfajta magánakciókat sem.

A versenyzsűri ezért tegnap – még Trump döntésének nyilvánosságra kerülése előtt – egy öszvér megoldással úgy döntött, hogy bár nem fosztják meg koronájától Prejeant - mivel nekik ehhez nincs joguk -, helyette ezentúl azért inkább a Miss Kalifornia verseny második helyezettjét, Tami Farrellt szerepeltetik a hivatalos rendezvényeken. Igaz, Farrellnek be kell érnie a „Kalifornia Szépségnagykövete” címmel, mivel Prejean címének visszavonásáról és a koronától való megfosztásáról csak a Miss USA atyaúristene, Donald Trump dönthet.

A Trump Tower mennyezete jól bírta

Trump azonban máshogy döntött. Tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, Miss Kalifornia megtarthatja a koronáját, majd szívhezszóló beszédben méltatta, milyen büszke Prejeanra, aki mögött „fantasztikusan nehéz időszak” áll, amelyben „rendkívüli mennyiségű támadásnak volt kitéve őszinteségéért”. Őt követően Prejean emelkedett szólásra, sírós hangon olvasta fel beszédét, miszerint őt nézetei miatt hurcolták meg, de mivel a hite a megbocsátást hirdeti, ezért ő is megbocsát mindenkinek. Prejean megköszönte a bizalmat Trumpnak, valamint „Istennek, aki kiszabta rám ezt a hatalmas feladatot, és erőt adott hozzá, hogy kiálljak a hitem mellett”. Emellett azt is kifejtette, őt a szólásszabadsága gyakorlásáért érték a támadások, pedig „ebben az országban ez nem fordulhatna elő”.

De hát Obama is!

Carrie Prejean védőbeszédében kitért arra is, hogy véleményét az USA jelenlegi elnöke, Barack Obama is osztja. Az elnök 2008-as kampánya során Rick Warren tiszteletessel folytatott beszélgetésében válaszolt a házasság definícióját firtató kérdésre a következőképp: „Úgy hiszem, hogy a házasság a férfi és a nő közt köttetett szent kötelék. Keresztényként számomra ez szent dolog, mivel ebben a kötelékben Isten is érintett. Az azonos neműek házasságát nem támogatom, de hiszek a hivatalos élettársi kapcsolatban”. Egy 2007-ben a Chicago Tribune-nak írott cikkében Obama ugyanakkor leszögezi, hithű kereszténysége ellenére igyekszik, hogy vallása ne befolyásolja politikai nézeteit ebben a témában. Az elnök a melegek házassághoz való jogáról való döntést talán ezért is rendelte a tagállamok önálló rendelkezése alá, melyek közül eddig ötben engedélyezték is.

Prejean ezután azzal folytatta, hogy a múlt héten, elsőként előkerült rózsaszínbugyis topless fotók igenis 17 éves korában készültek róla egy portfolió részeként, ami „modellügynökségi célokat szolgált, és nem a nyilvánosságnak szánták őket”. A frissen előkerült, húszéves korában készült topless képeket pedig mindentvivő érvvel magyarázta meg: „azok egy rendes fotózás közben készültek, egy szeles napon”. Nem tért ki ugyanakkor memóriazavarára, ami meggátolta abban, hogy mindezt a versenyzsűrivel már a verseny előtt közölje.

A főnök szerint csak félreértés volt

A Miss USA-tulajdonos Trump a Miss Kalifornia zsűrijét is helyrerakta, mondván, biztos benne, hogy szó sincs arról, hogy Prejean ne állna szóba velük, ez csakis valami „kommunikációs félreértés” lehet köztük.

A Miss Kalifornia zsűrije részéről nyilatkozó Shanna Moakler tegnapi döntésük indoklásaként elmondta, nem az a probléma, hogy Prejean ellenzi vagy támogatja-e a melegek házasságkötéshez való jogát, hanem hogy Miss Kaliforniaként nyilatkozva nem engedheti meg magának, hogy a magánvéleményét kommunikálja. Döntésüknek sem az volt a fő szempontja, hogy versenyzőjük melléből mennyi látszik a fotókon, hanem hogy hazudott a múltjáról: „Azzal, hogy Miss Kalifornia megválasztott szépségkirálynőjeként nyilatkozik, az egész állam lakosságát kell képviselnie, nem csak azokat, akik egyetértenek az ő nézeteivel. Számunkra az is lényegtelen, hogy mennyit mutat meg magából Carrie Prejean azokon a képeken, a döntésünk nem erről szólt, hanem arról, hogy csalt, amikor aláírta a versenyszerződését” – szögezte le Moakler.

Trump döntése után természetesen mindez már a múlté: "Donald Trumpnak köszönhetően végre sikerült találkoznunk Miss Prejeannel és családjával" - kezdte Moakler újdonsült véleményük megfogalmazását a People-nek, némi éllel azért hozzátéve: "...első alkalommal azóta, hogy megválasztottuk". A folytatás azonban már szintén a felebaráti szeretet és a megbocsátás gyakorlása jegyében született: "Végre le tudtunk ülni és megbeszélni a frusztrációinkat. Biztos vagyok benne, hogy most már tartani fogja magát a szerződéséhez. Bizakodva várom, hogy visszatérjen Los Angelesbe és újrakezdjük".

A botrány, a botrány az egészséges

Ön szerint Carrie Prejean

Trump és Prejean a sajtótájékoztatón annak a véleményüknek is hangot adtak, miszerint Perez Hilton, a Miss USA-választás meleg zsűritagja csak saját maga reklámozására robbantotta ki a botrányt. Trump szerint azonban ez nem baj, ő továbbra is számít rá zsűritagként, sőt: Hilton „csak a dolgát végezte" - mentette fel őt felebaráti szeretettel, hozzátéve: "...Ahogy mi mindannyian”.

Trump média-rátermettségét bizonyítja, hogy a Miss USA-választás utoljára akkor érdekelt az USÁ-n kívül bárkit is, amikor 2007-ben szintén botrány robbant ki a versenyben: a 2006-os első helyezett, Tara Conner bukott le droghasználattal. A kokainfüggő szépségversenyző sorsáról akkor szintén Trump személyesen döntött, és pár nappal – valamint rengeteg újságcikkel és tévéműsorral - később természetesen szintén atyai elnézéssel járt el: Conner egy elvonókúra fejében megtarthatta koronáját.