David Merlini a bahreini Forma-1-es futam előtt megdöntötte a saját Guinness-rekordját, így az egy levegővel a legtöbb víz alatt eltöltött idő rekordja már több mint 20 perc. Merlini azóta egy csomó levelet kapott, amiben azt próbálják meg kitalálni, hogyan csinálhatta, kezdve az ánuszába ültetett oxigéntartálytól a láthatatlan szívószálig. Döntsön, melyik a legvalószínűbb megoldás, vagy van tudományos magyarázat is Merlini produkciójára?

David Merlini bahreini produkciója, amikor több mint 20 percig lebegett egy tartályban a víz alatt, megdolgoztatta az emberek fantáziáját, akik el is küldték a néha meglepően képtelen ötleteiket a szabadulóművésznek, hátha rájönnek a nagy kérdésre: Hogyan csinálja? Merlini a Velveten keresztül azt üzeni a rajongóinak, hogy nagyon köszöni a tippeket, nagyon jól szórakozott némelyiken. „Egyébként azt gondolom, hogy bárki, aki időt szán erre – én 2003-ban kezdtem komolyan a szabadtüdős merülést –, nem dohányzik, és nem hódol más, káros szenvedélynek, képes hihetetlen módon megnövelni a tüdőkapacitását” – nyilatkozta Merlini a Velvetnek.

De nézzük a képtelen és kevésbé képtelen ötleteket. Hogyan marad Merlini a víz alatt?

Oxigéntabletta

Az egyik megfejtő szerint Merlini szájában oxigéntabletták vannak, és azokat elrágva jut a nélkülözhetetlen levegőhöz. Nem teljes képtelenség, amit ír, hiszen oxigéntabletta valóban létezik. Többek között horgászok használják, hogy a víz minőségére kényes csalikat életben tartsák. Mindössze hat dollár egy szett, amiben klórmentesítő tablettát találunk, valamint az oxigéntablettát, ami kilenc órán keresztül engedi ki magából az oxigént, hogy felfrissítse a vizet. Arról persze nincs adat, hogy mi van akkor, ha ezt a tablettát megesszük, de különféle egészséges életmód oldalakon is találkoztunk olyan tablettákkal, amiknek a nagy oxigénmennyiség volt a különlegességük.

Átlátszó cső az akváriumban

Ugyan teljesen átlátszó az a tartály, amiben Merlini végrehajtja a produkcióját, mégis vannak olyanok, akik a Tom és Jerry, vagy valamilyen más élményüket felhasználva úgy gondolják, hogy úgy lehet hosszasan a víz alatt maradni, ha az ember egy csövön át lélegzik. Praktikus megoldás lenne, de nehezen kivitelezhető, hogy ne vegyék észre a műsort nézők, ahogy Merlini beleszippantgat egy csőbe.

Kopoltyú

Egy másik vélemény szerint Merlini derekán található egy kopoltyú, az úszónadrág takarásában, ami oxigénhez juttatja a szabadulóművészt. Merlininek értelemszerűen nincs kopoltyúja, mert ebben az esetben nem a showbusiness-ben lenne, hanem valamilyen tudományos múzeumban, így marad a mesterséges kopoltyú. Ez a technológia is létezik, de egyelőre nagyon kísérleti stádiumban van. A vízben található ugyan oxigén, de ahhoz, hogy az emberi test működéséhez megfelelő mennyiséget nyerjünk ki belőle, egyrészt rengeteg vízre van szükség, másrészt valami energiaforrásra – elemre –, ami az oxigén kinyeréséhez szükséges vízmozgatást végzi, és ezt is elég nehéz lenne elrejteni, nem beszélve a szerkezetről, ami jelenleg nagyobb egy skatulyánál.

”PB” palack az ánuszban

Nagyon valószínűtlen, hogy Merlininek propán-bután gázra lenne szüksége oxigén helyett, de ezen ne is akadjunk fenn. Sokkal jobb ugyanis az elképzelés, miszerint Merlini egy bármilyen gázzal töltött palackot helyezne az ánuszába, hogy így jusson levegőhöz. Nagyon ragozni nem szeretnénk, sok csempésznek nyújtott már sikeres rejtekhelyet az ánusza, de az oxigén vérbe juttatása még egy felhelyezett palacknál is kérdéses.

Duplafalú akvárium

A levélíró úgy képzelte el, hogy egy klasszikus duplafalú akváriumban bekkeli ki Merlini a húsz percet, azzal a trükkel, hogy a fején vízzel teli zacskó van, hogy a haja azért lebegjen, mintha tényleg víz alatt lenne. Nem akarunk nagyon belemenni az emberi légzés mikéntjébe, nem is értünk hozzá, de valószínűleg egy vízzel teli zacskóval a fejünkön pontosan olyan nehéz levegőt venni, mint a medence alján.

Merlini maszk

Az egyik legötletesebb megoldás lenne, ha Merlini tényleg úgy töltene el húsz percet a víz alatt, hogy igazából egy maszk van rajta, ami őt ábrázolja, és a maszk alatt nyugodtan lélegzik. Persze a víz alatti légzés problémája ezzel még mindig nincs megoldva, úgyhogy a maszk alá minimum egy picike búvárpalackot be kéne tudni szuszakolni, ami azért lehet, hogy már természetellenes hatást keltene.

Bekapja a buborékokat

A levélírók után mi is kerestünk két lehetséges magyarázatot a merülésre, ezek következnek most. Egy korábbi cikkben már próbálták megfejteni Merlini mutatványát. Akkor búvárokkal összedolgozva arra jutottak, hogy Merlini valószínűleg erősen buborékos vízben van, és képes bekapni a kis légbuborékokat, így jutva oxigénhez. Ez is létező technika, ha valaki elsajátítja, és elég buborék van a közelében, akkor bármeddig képes így a víz alatt maradni. Az egyik világrekordról készült videón viszont látszik, hogy a legtöbb buborék, ami a vízben van, Merlini száján át távozik. A szabadulóművész ugyanis azt mondja, nem visszatartani kell a levegőt, hanem nagyon lassan, szép fokozatosan kiengedni.

Tiszta oxigént lélegzik

Hogyan csinálta?

Az egyik legvalószínűbb megoldás, hogy Merlini a merülés előtt tiszta oxigént lélegzi. Többek között David Blaine, egy másik szabadulóművész, aki korábban ennek a számnak a csúcstartója is volt 23 percig tiszta oxigént lélegzett a merülése előtt. A tiszta oxigén belélegzésével növelhető a vér oxigénellátottsága, így tovább tudja az ember visszatartani utána a levegőt. Ráadásul az AIDA, a szabadtüdős merülők szövetsége nem ismeri el azokat a rekordokat, amik úgy születtek, hogy előtte tiszta oxigént lélegzett a versenyző, és az AIDA honlapján sem Merlini, sem Blaine rekordjai nem szerepelnek. Ha ez nem lenne elég, Merlini Wikipedia-oldalán az egyik mutatványánál, amikor 10 percig volt víz alatt, miközben bilincsekből és láncokból szabadult ki, külön ki is emelik, hogy Merlini nem használt tiszta oxigént. Persze a tiszta oxigén nem csodaszer, valamennyire meg lehet vele növelni a két levegővétel közötti időt, de a több mint húszperces eredményhez nagyon komoly testi felkészülésre is szükség van.