Az egykori nehézsúlyú világbajnok bokszoló nem sok olyat tett eddigi pályafutása során, amivel kiérdemelte volna a világ szimpátiáját, de ha a gyereke haláláról van szó, még a legnagyobb vadbarom is lehet sajnálatraméltó. Hiába volt Mike Tyson világbajnok bokszoló, élete nem tekinthető sikertörténetnek, ráadásul sportteljesítménye mellett főleg agressziójával és durvaságával írta be magát a köztudatba. Kedden délelőtt veszítette el négyéves kislányát.

Kedden délelőtt 11.45-kor egy phoenixi kórházban lekapcsolták a lélegeztetőgépről és halottnak nyilvánították Mike Tyson négyéves kislányát, Exodus Tysont – írja a People. A kislányt előző nap érte baleset: otthonukban belegabalyodott egy futógép kábelébe és felakasztotta magát. Exodus Tysont közel egy napig tartották életben gépekkel a phoenixi kórházban, míg végül másnap délelőtt halottnak nyilvánították.

„Nagyon hálásak vagyunk azért az elképesztő mennyiségű szeretetért és imáért, amit a világ minden tájáról kaptunk. Nincsenek rá szavaink, mennyire megviselt bennünket szeretett Exodusunk halála” – áll a családi közleményben, melyben mindenkit arra kérnek, hagyják most őket nyugodtan gyászolni. A kislány édesanyja, a 34 éves Sol Xochitl hat éve lakik Phoenixben gyerekeivel, és bár Tyson nem élt velük, változatlanul egy párnak számítanak – írja az E! News egy szomszédra hivatkozva, aki hozzátáette: Xochitl mindig nagyon jó anyja volt a gyerekeknek, Tysont pedig egy barátságos, nyugodt figurának ismerték meg.

Farkasbőrbe bújt farkas

A bokszolót eddig kevesen jellemezték ezekkel a jelzőkkel. Tyson húszéves korában, 1986-ban lett világhírű, mint a profi boksz legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka, sikereit 90-es években aratta. Igazán ismertté azonban kimagasló agresszivitásával és törvénnyel való rendszeres összeütközései miatt vált. Az amúgy sem szelíd külsejű bokszoló rá is játszott rosszhírére, a „benga állat” jelzővel leírható lénnyé gyúrta magát, aranyfogakkal kivert vicsort csináltatott, a ringen kívül is gyakran keveredett durva verekedésekbe, ijesztő nyilatkozatokat adott, arckifejezését pedig maori tetoválással tette kifejezőbbé.

Mániás depressziótól a nemi erőszakig

Robin Givens színésznővel kötött első házassága is erőszakos viselkedése miatt fulladt válásba, a sorozatos házastársi erőszakért cserébe Givens mentálisan instabilnak és súlyos mániás depressziósnak nevezte férjét. Az exnej egy 1988-as interjúban úgy emlékezett vissza, hogy a Tysonnal töltött időszak „maga a pokol volt, rosszabb, mint amit valaha is el tudott volna képzelni”.

Bonyolult viszonyok

A kislányát ért baleset hírére Tyson természetesen azonnal Phoenixbe repült, hogy családjával lehessen. A család definíciója azonban az ő esetében szintén nem egyszerű: az egykori nehézsúlyú világbajnok bokszolónak több anyától összesen hat gyermeke született, és az elhunyt kislány anyjával sem élt együtt, bár „egy párnak számítottak”.

Robin Givensszel kötött első házasságából a bokszolónak nem született gyereke, bár Givens később azt állította, terhes volt, csak elvetélt, amire Tyson azzal tromfolt, hogy neje eleve csak hazudta a terhességet, hogy ezzel kényszerítse rá őt a házasságra.

1997-ben Monica Turnert vette feleségül, akivel már csendesebben teltek napjaik, míg az asszony 2003-ban Tyson hűtlenségére hivatkozva adott be válókeresetet. Ebből a kapcsolatból két gyerek született: 1996-ban egy Rayna nevű lány, 1997-ben egy Amir nevű fiú. Rajtuk kívül a bokszolónak további három gyereke van: 1990-ben született D’Amato Kilrain és Mikey Lorna, 2002-ben Miguel Leon, majd a most elhunyt négyéves kislány, Exodus.

A bokszoló családja terrorizálásán kívül több esetben is keveredett verekedésbe, de kétségkívül azzal tette fel a koronát addigi pályafutására, amikor 1992-ben bűnösnek találják Desiree Washington, a Miss Black America szépségverseny 18 éves résztvevőjének megerőszakolásában. Tyson az ezt követő három évet börtönben töltötte, itt tért át mohamedán hitre, így azóta Malik Abdul Aziznak is hívják.

Szabadulása után újra beizzította sportolói karrierjét, ám a sikeresnek mondható visszatérés közben, egy 1997-es meccsen leharapta ellenfele, Evander Holyfield fülét, ami után a Nemzetközi Bokszszövetség egy időre eltiltotta a szakmától. Bár pályafutása alatt becsülhetően 300 millió dollárt verekedett össze, 2003-ban mégis csődöt jelentett, amiből egy utolsó visszatérő turnéval próbált kilábalni, mielőtt 2005-ben visszavonult.

Különféle függőségek

Persze nem lenne teljes a kép, ha a balhék mellett nem szerepeltek volna drogok is Tyson repertoárjában. Nem kizárt persze, hogy kiszámíthatatlan dührohamait részben ezeknek is köszönhette, de csak 2006 decemberében bukott le ilyesmivel, amikor egy éjszakai klubból hazafelé kishíján karambolozott egy rendőrautóval. Mint kiderült, nem véletlenül, a rendőrök többféle drogot is találtak nála. Ekkor vallotta be, hogy él ilyesmikkel, annyira, hogy következő év februárjában be is jelentkezett egy elvonóra „különféle függőségei leküzdésére”.

Ez több szempontból is sikeres húzásnak mondható, például mert az eredetileg kiszabható egy év helyett mindössze 24 órát kellett ülnie, emellé három év felfüggesztettet és 360 óra közmunkát ítélt meg neki a bíróság, akik „értékelték, hogy önként keresett segítséget drogproblémája megoldására”.

Már érti

Tyson a kislányát ért baleset idején épp a róla készült, Tyson című dokumentumfilm promóciós körútján vett részt, melyet tavaly áprilisban Cannes-ban is bemutattak, ahol díjat is nyert. A filmben – annak ellenére, hogy elítélték és le is csukták emiatt – Tyson tagadja, hogy valaha is megerőszakolt volna bárkit, bár azt azért elismeri, hogy „többször is előfordult, hogy kihasznált nőket”. A bemutató idején készült interjúkban a bokszoló azt is elmondta: megdöbbentő volt a filmből szembesülnie egykori énjével, és csak most értette meg, miért is gondolta őt mindenki olyan ijesztőnek.