A 73 éves színész ügynöke szerint ugyan természetes halállal halt meg, de a bangkoki rendőrség öngyilkosságot állapított meg a halál okaként, a körülmények pedig akár balesetbe fordult szexuális játékra is utalhatnak. Carradine néhány évvel ezelőttig alkohol- és drogproblémákkal küzdött, többször fontolgatta az öngyilkosságot, de amikor 2004-ben a Kill Bill címszerepében sikerült visszatérnie, úgy érezte, újjászületett.

Egyelőre tisztázatlan körülmények között David Carradine június 3-án, szerda este felakasztotta magát egy bangkoki hotelszobában. A színész a Stretch című film forgatása miatt volt Bangkokban. Szerda este nem jelent meg a forgatás utáni vacsorán, ami gyanús volt ugyan kollégáinak, de azt gondolták, a 73 éves Carradine csak fáradtság miatt maradt távol. Holttestét másnap, csütörtökön reggel tíz óra körül találta meg a hotel egyik takarítónője, halálának körülményeiről egyelőre nem tudni biztos információkat, de a természetes haláltól a szimpla baleseten át a félresikerült szexuális játékig több verzió is napvilágot látott.

A helyi The Nation című lap információi szerint Carradine testét egy szekrényben, félmeztelenül, vagy meztelenül találták meg - ez a részlet a híradások szerint változik. A helyi rendőrség megállapította, hogy Carradine a függönyöket tartó egyik zsinórral felakasztotta magát, de nem találtak idegenkezűségre vagy támadásra utaló nyomot. A színész ügynöke ugyanakkor cáfolta az öngyilkosságról szóló híreket: Chuck Binder szerint Carradine természetes halállal, egy baleset következtében halt meg.

Pletykaalap

Hasonló módon – búcsúlevél nélkül, meztelenül felakasztva egy hotelszobában – halt meg 1997-ben az INXS énekese, Kylie Minogue barátja, Michael Hutchence is. Akkor a barátok és Hutchence testvérének beszámolói alapján, valamint a halál körülményeit megvizsgálva arra jutottak, hogy az énekest baleset érte: önkielégítés közben fulladt meg. A BDSM kultúra egyik gyakorlata a szexuális élvezet fokozására a fojtogatás, vagyis az agy oxigénelvonása, ami balesetveszélyes technika: ha túl jól sikerül az oxigénelvonás, ájuláshoz és fulladáshoz vezethet.

A The Sun tényként kezeli, hogy Carradine-t Hutchence-hez hasonlóan önkielégítés közben érhette a baleset. Állításukhoz még egy rendőrségi megszólalót is idéznek, aki szerint "Kötél volt a nyakához és a péniszéhez is erősítve". Az öngyilkosságnak vagy balesetnek ez a vonala viszont máshol nem jelenik meg.

Az öngyilkosságnak némileg ellentmond, hogy a különféle lapoknak megszólaló stábtagok, illetve a szálloda személyzetének tagjai mind azt nyilatkozták, hogy Carradine a halála előtti napon is jó kedélyű volt, ahogy végig a forgatás alatt. "Élettel teli volt, mindenkit megnevettetett a forgatáson" - nyilatkozta a TMZ-nek a Stretch rendezője.

David Carradine először a Kung Fu című filmmel, majd sorozattal szerzett magának népszerűséget az akciófilmek kedvelőinél. Alakja a 70-es években kezdődött sorozattal együtt egészen kultikus lett, olyannyira, hogy végül Quentin Tarantino őt kérte fel a Kill Bill című filmben a Bill nevű főszereplő megformálására. Összesen több mint száz filmben szerepelt, de a legtöbben úgy emlékeznek rá, mint Kwai Chang Caine a Kung Fuból.

Öngyilkos hajlam és alkoholfüggőség

Annak ellenére, hogy legismertebb szerepeiben mentálisan erős, magabiztos harcművészt alakított, az életben Carradine elég labilis volt. Ötször nősült, legutóbb 2004-ben, amikor egy hosszú depressziós időszak után sikerült felhagynia a legtöbb függőségével, és a Kill Bill második részét is bemutatták. Annie Biermant vette el. Az esküvőt, szintén a Kill Billben visszatérő Michael Madsen birtokán tartották, aki Carradine jó barátja volt. Egy 1992-es interjúban, négy gyereke közül a legidősebb, Tom így nyilatkozott róla: „Jó ember. Nem biztos, hogy jó apa, vagy jó színész, de biztosan jó ember”.

A színész karrierje a nyolcvanas években megfeneklett, közel húsz éven át csak alacsony költségvetésű és könnyen felejthető filmekben kapott szerepeket. Quentin Tarantino 2004-es Kill Billje volt az a film, ami újraélesztette a karrierjét: „Amire mindig is szükségem volt, mióta visszahúzódtam a nagyfilmektől néhány évtizeddel ezelőtt, az volt, hogy szerepeljek egyben. Nincs semmi olyan, amit Anthony Hopkins, Clint Eastwood vagy Sean Connery, vagy bármilyek öreg fickó meg tud csinálni, és én ne tudnám. Arra volt csak szükségem, hogy jöjjön valaki Quentin bátorságával és berakjon a reflektorfénybe” – mondta a színész akkor az Associated Press-nek.

Úgy tűnt, Carradine ezután ismét megtalálta magát: az alkoholról és a drogokról is sikerült leszoknia, a kávén és a cigarettán kívül minden káros szenvedélyével felhagyott. „Nem szerettem, ahogy kinéztem. Elveszted az irányítást az érzelmeid felett, ha ennyit iszol. Gyorsan begurultam. Valószínűleg utoljára látjátok, hogy ezekre a kérdésekre válaszolok. Mert ezt most regeneráció, egy újjászületés. Egy új karrier kezdete nekem. Semmi más dolgom nincs, csak előre nézni” – mesélt 2004-ben egy másik interjúban.

Carradine életében többször is játszott az öngyilkosság gondolatával. Egy nyilatkozata szerint egy időben egy töltött 45-ös Coltot tartott a fiókjában, amit minden este elővett és elgondolkozott, hogy akkor lelője-e magát vagy sem. A TMZ Carradine zenészi munkásságában talált öngyilkos utalásokat. A színész a honlapján publikálta Big Mack Truck című számát, amiben arról énekel, hogy besétál az autópályára, ahol jön egy teherautó, ami elüti.