Chastity Bono, Cher lánya meghozta évek óta halogatott döntését, hogy nőből férfivé operátatlja magát. A melegjogi aktivista és író húsz éve vállalta fel, hogy leszbikus, most pedig azt mondja, a nemváltással tartozik a valódi identitásának, de az is célja, hogy megnyissa az emberek szívét és megváltoztassa a hozzáállásukat. Ezentúl mindenesetre már Chaznek kell szólítani.

Chastity Bono, Cher és a néhai Sonny Bono lánya néhány év tervezés után csütörtökön bejelentette, hogy nemet vált, és a szükséges műtéteket már meg is kezdte - tudtuk meg a CNN-től. A 40 esztendős író, melegjogi aktivista, reality-tévésztár húsz évvel ezelőtt jelentette be, hogy meleg. Homoszexuálisoknak, leszbikusoknak és családjaiknak szánt útmutató könyvében (Family Outing: A Guide to Coming-Out Process for Gays, Lesbians and Their Families) leírta, hogyan jött rá, hogy más, mint amit az édesanyja gondol róla. Azt reméli neme megváltoztatásától, hogy ezzel "megnyitja az emberek szívét és megváltoztatja a hozzáállásukat ehhez a témához" - mondta el szóvivője.

A különféle felmérések szerint az amerikaiaknak mintegy negyed, fél százaléka transszexuális, vagyis olyan ember, aki más nemű, mint amilyen neműnek született.

Chastity Bono sajtósa csütörtöki közleményében arra kérte az embereket, hogy tartsák tiszteletben Cher lányát. A műtétek alatt nem tervez interjúkat adni. A közlemény egyik érdekessége, hogy míg a magyar nyelven a nemváltás egyáltalán nem okoz nyelvi problémát, az angolban viszont a hím- és nőnemű szavak létezése miatt nem egyszerű feladat. Howard Bragman, a sajtós, a közleményben már egyértelműen hímneműként hivatkozik Chastity Bonóra, aki ezentúl a Chaz nevet használja.

Chastity/Chaz Bono gyerekkorában rendszeresen megjelent a szülei közös műsorában, a The Sonny and Cher Comedy Hourban, majd nagyjából húszéves korában felvállalta homoszexualitását, és onnantól kezdve alapvetően melegjogi aktivistaként és íróként tevékenykedik.