A 22 éves modell első magyarként került be a nagy múlttal rendelkező naptárba. A 2010-es Pirelli naptár fotózását Brazíliában tartják, ahol a "vissza a természetbe" felfogás alapján a 11 modell smink, márkás ruhák és ékszerek nélkül állt fényképezőgép és vaku elé. Werkfotók és helyszíni tudósítás az olasz Vanity Fair jóvoltából.

A 38. Pirelli naptárba első alkalommal egy magyar modell, egész pontosan Mihalik Enikő is bekerülhetett. Az idei év legjobb hazai modelljének megválasztott lány a brit Rosie Huntington, Daisy Lowe, Lily Cole, az ausztrál Miranda Kerr, Catherine McNeil, Abbey Lee Kershaw, a brazil Ana Beatriz Barros, Gracie Carvalho, a holland Marloes Horst, és a szerb Georgina Stojiljkovic társaságában pózol. A nagy múltra visszatekintő kiadvány fotózásáról a Vanity Fair magazin olasz kiadványa közölt képeket.

Mihalik egy kedves lány

Az idei fotózás helyszíne a brazil tengerpart, egész pontosan Trancoso városa, és a képeket Terry Richardson készíti. Az olasz Vanity Fair egyik szerencsés munkatársa részt vehetett a munkálatokon, leírása szerint Mihalik Enikő kedves lány, és azt is kiderítette, Miranda Kerr pasiját, Orlando Bloomot nem zavarja a meztelen fotózás. Igaz, ugyanez már nem mondható el a modell nagymamájáról. Rosie Huntington szerint ez a munka teljesen más, mint amilyeneket korábban csinált. „A környezet nyugodt, ki tudjuk fejezni magunkat anélkül, hogy sietnünk kellene. Terry arra kér minket, ne csináljunk semmit, ő csak figyel. Ez nagyon szórakoztató" - mondta Huntington.

Vissza a természetbe

A fotózás idei témája: vissza a természetbe. A modellek nem felépített hátterekkel dolgoznak, nincsenek sminkelve vagy mesterségesen megvilágítva. Richardson csupán a fényképezőjére és a vakura hagyatkozik. A fotózás alapfeltétele volt, hogy elhagyják a márkás ruhákat és ékszereket, a 11 lány egyikén sem végeztek szépészeti beavatkozást. A fotózás 25 helyszínen zajlott, és a több ezer fotó közül 50 fénykép kerül be a Pirelli naptárba, melyet november 19-én mutatnak majd be a nyilvánosságnak.

Békéscsabáról Brazíliába

Mihalik Enikő 14 évesen kezdett modellkedni, megnyerte az Elite Model Look hazai modellfelfedező versenyt. A 22 éves békéscsabai lány, aki jelenleg New Yorkban él, dolgozott az Elie Saab, Max Mara, a Blumarine, a Diane von Fürstenberg és Jill Stuart bemutatóin, és többek közt a Chanel hirdetéseiben szerepelt. A modell néhány snittben látható a Szex és New York című filmben, majd Lily Donaldson mellett többek közt őt kérték fel, hogy szerepeljen a Gucci 2009 őszi/téli reklámfilmjében. Mihalik Enikőről eddig csupán azt lehetett tudni, hogy cipőfetisiszta, de most már az is felkerül a listára, hogy egyetlen magyarként bekerült a Pirelli naptárba. Valószínűleg ezt ő is pályája egy csúcspontjaként éli meg, csakúgy mint Adriana Lima.

Pirelli naptár

Az első naptárt 1964-ben készítették, és a cég Egyesült Királyságban található leányvállalata adta ki. 1975 és 1983 között leállították a fotózásokat az olajválságra hivatkozva. A Pirelli naptár azért számít igazi különlegességnek, mert kereskedelmi fogalomba sosem kerül, a cég csupán kiemelt ügyfeleknek és hírességeknek ad belőle egy-egy példányt. Az elérhetetlensége mellett természetesen az is sokat emelt a kiadvány ázsióján, hogy az egy-egy témát körbejáró – például környezetvédelem – naptárakat a legtöbb esetben félmeztelen nőkkel dobják fel. Többek között olyan hírességek szerepeltek benne, mint Naomi Campbell, Giselle Bündchen, Cindy Crawford, Laetitia Cata, Heidi Klum, Sophia Loren, Hilary Swank vagy éppen Adriana Lima. A naptárban való közreműködés egyébként nem csak a modelleknek, hanem a fotósoknak is óriási megtiszteltetést jelent. (Forrás: Wikipedia)