A tragikus hirtelenséggel elhunyt énekes egyes források szerint 400 millió dolláros adósságot halmozott fel pazarló életmódjának köszönhetően. A sztár még a Neverland birtokot is eladta, bár a tulajdoni részért kapott 35 millió dollár bizonyára nem tartott volna ki sokáig. Michael Jackson állítólag törleszteni akarta a tartozását, többek között ezért vállalta el a londoni koncertsorozatot, ami némileg lendített volna anyagi helyzetén, hiszen csak a jegyek eladásából befolyt összegből ötvenmillió dollárt kapott volna. Emellett egy múzeumot és kaszinót is szeretett volna nyitni, valamint szívesen kiadott volna egy új lemezt is.

Hétszázötven millió eladott lemez és a hatalmas járulékos bevételek ellenére Michael Jackson a jelentések szerint mintegy 400 millió dolláros (78 milliárd forintos) adósságban úszva hunyt el – írja az MTI. Michael Jackson egyik legjobb üzleti lépése a Beatles két tagja, John Lennon és Paul McCartney dalainak szerzői jogait tulajdonló ATV Music megvásárlása volt 1985-ben 47,5 millió dollárért. A karrierje csúcspontján megszerzett jogok folyamatos biztos bevételt jelentettek és megfelelő forrást pazarló életmódjához.

Milliókkal költött többet a kelleténél

Az igazi gondok 1993-ban kezdődtek, amikor egy 13 éves fiú molesztálásával vádolták meg. Akkori szóvivője, Michael Levine szerint valójában az indította el a lejtőn, nemcsak érzelmileg, lelkileg és jogilag, de anyagilag is. Jacksonnak sikerült ugyan megállapodnia a fiú családjával, de az ügyet több állítólagos pedofil kapcsolatról szóló történet követte. Amikor további anyagi gondok merültek fel, 1995-ben beleegyezett az ATV Music és a Sony saját gyűjteményének egyesítésébe. 2001-ben az ATV Musicból megmaradt saját részét használta biztosítékként egy 200 millió dolláros banki kölcsön felvételéhez.

Ahogy anyagi gondjai tovább fokozódtak, egyre több kölcsönt vett fel. 2005-ös bírósági pere - amelyben egy másik 13 éves fiú molesztálásával vádolták, de végül felmentették - számos anyagi problémát hozott felszínre. Egy vallomásból például az derült ki, hogy évente 20-30 millió dollárral többet költött, mint amennyi bevétele volt. Egyes források szerint halálakor egy olyan Los Angeles-i házban lakott, aminek bérletidíja 100 ezer dollár (20 millió forint) volt havonta, de korábban az is előfordult, hogy több hétig lakott olyan hotelszobákban, amikért egy éjszakára tízezer dollárt is elkértek.

Még Neverlandet is eladta

Rossz anyagi helyzetének esett áldozatul híres birtoka, a Neverland is, amire hitelt vett fel. 2007. október 12-én 23,2 millió dollár hátraléka volt egy illetékes cég adatai szerint, és felmerült annak a lehetősége, hogy elárverezik az ingatlant. Két angol milliárdos, Liam Collins és David Bone 2008. márciusában azt állította, hogy 15 millió fontot adnak Neverlandért, amit az énekes majd bérbe vehet tőlük. Májusban a Colony Capital nevű cég átvállalta a hátralékot, majd Jackson novemberben 35 millió dollárért (kb. 7 milliárd forintért) eladta a tulajdoni részét.

A Colony Capital vezérigazgatója, Tom Barrack a múlt hónapban kifejtette, reméli, hogy a koncerteknek köszönhetően nő majd az ingatlan értéke, és legalább 70-80 millió dollárért meg tudnak szabadulni tőle. Az elmúlt években számos pert is a nyakába akasztottak; tavaly tavasszal egy adóssága miatt majdnem elárverezték Neverlandet, amelyet így is kénytelen volt elhagyni. Legutóbb az AllGood Entertainment perelte be szerződésszegésre, valamint csalásra és szerződések jogtalan ütköztetésére hivatkozva. A cég negyvenmillió dolláros kárpótlásra számított.

Így törlesztett volna

Az elmúlt években sokszor barátai, tisztelői segítették ki, tavaly is végül egy ingatlan-beruházásokkal foglalkozó cég milliárdos vezérigazgatója sietett a segítségére, Jacksonnal közös vállalkozást alapítva. A sajtóhírek szerint anyagi gondjai késztették Michael Jacksont tervezett visszatérésére is. A popsztár, aki 1997 óta nem turnézott, és akinek utoljára 2001-ben jelent meg stúdióalbuma Invincible címmel, 50 koncertből álló londoni sorozatát júliusban kezdte volna. A koncertekre már márciusban mind a 750 ezer jegy elfogyott.

Az értékesítés azonban nem volt mentes a botrányoktól: sok jegy a különféle biztonsági intézkedések ellenére valamiképp üzérek kezére került, és a hivatalosan 50, illetve 75 fontért kínált belépők szinte azonnal megjelentek az eBay internetes adásvételi portálon, esetenként 10 ezer fontos (több mint 3 millió forintos) induló árral. Az 50 fellépésért csak a jegyáraknak köszönhetően ötvenmillió dollár ütötte volna a markát, és ebben az összegben még nincs benne a szerzői jogi, illetve a kereskedelmi bevételből befolyó pénz. A szervezők pedig legalább 300 millió fontos (közel 100 milliárd forintos) bevételre számítottak. Talán a busás bevétel reményében Jackson áprilisban úgy döntött, hogy mégsem árverezteti el a személyes tárgyait, amiket korábban a kalapács alá szánt.

Szerencsejáték és múzeum

Az elhunyt zenész emellett egy Thriller témájú kaszinót akart nyitni, amit jövőre szeretett volna felépíttetni Las Vegasban. Emellett állítólag egy új lemezén is dolgozott, és egy múzeumot is akart nyitni, ahol az életével és a karrierjével ismerkedhettek volna meg a látogatók. Jackson állítólag azért akart ennyi mindent egyszerre csinálni, mert adósságát a tervezett koncertek, és létesítmények bevételeiből szerette volna rendezni.