Kiterjedt rendőrségi nyomozás folyik a Koltai Róberttel reklámozott Első Magyar Média Akadémia tevékenysége miatt, mert állítólag csalással invitálta a szülőket egy médiatanfolyam-reklámra. Koltai, az iskola művészeti vezetője elhatárolódott a szándékos csalás vádjától, míg a szülők állítják, becsapták őket. Damu Roland, aki három évvel ezelőtt tanított az akkor még Impro Group Média Akadémia nevet viselt iskolánál, állítja, akkor hagyta ott a tanodát, amikor kiderültek az átverések.

Feldúlt szülők levelei és bejegyzései alapján indult el az Első Magyar Média Akadémia elleni hisztérikus támadási roham, amiért a médiaiskola toborzói állítólag megtévesztették a szülőket. A beszámolók szerint a rendkívül kedves hoszteszek azzal hívtak fel, állítottak meg kisgyerekes szülőket az utcán, hogy van-e kedvük gyerekeiknek részt venni egy szereplőválogatáson. Ha igen, menjenek el az Andrássy úti központba, ahol egy Koltai Róbert által tartott tájékoztató után 3-5 perces felvételt készítenek a gyerekekről. A tájékoztató végén kiderült, ez mégsem olyan hagyományos szereplőválogatás, inkább reklám a tanfolyamnak. Az eredetileg meghirdetett szereplőválogatásokhoz be kell iratkozni az iskolába, amelynek tandíja – a tapasztalatok szerint – régiónként más és más, és legalább harminc ismert színész – köztük Esztergályos Cecília, Gesztesi Károly, Mikó István – tanít ott. A szülőknek nem jött be, hogy az átverték őket és gyermeküket, így volt, aki feljelentést tett. Koltai Róbert azt mondja, semmit sem tudott az állítólag megtévesztéssel végrehajtott tanulóvadászatról.

A szabadiskola nem ingyenes

Míg Tatabányán állítólag 1,4 milliót kértek volna a háromszor 2,5 hónapos kurzusért, addig Budapesten egy 16 hetes tanfolyam 300000 forintba kerül. Koltai Róbert szerint ez nem sok a szabadiskoláért – derült ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményből. „Nálunk egy tanóra ára kb. 6000 Ft, ha ezt beszorozzák 48-cal, megkapják az első négy hónap tandíjának árát. Ha valaki magántanárhoz viszi a gyermekét, vagy bármilyen magánrendelésre, 10.000 Ft alatt nemigen ússza meg, és persze egy rendelés ott sem elég, tehát több órát is be kell fizetnie" – érvel a nyilatkozatban Koltai, aki azt sem felejti el megemlíteni, hogy egy 12 évfolyamos magániskola például több mint egymillió forintba kerül tanévenként.

Két ügyben is nyomoz a rendőrség

A hírek szerint a kihasznált szülők többször elvesztették a hidegvérüket, egy kecskeméti szereplőválogatásnak meghirdetett tanfolyamreklám alkalmával az egyik édesapa nemtetszésének adott hangot, mire a cég biztonsági őrei kivezették a teremből. „Az édesapa ezután látleletet vetetett, majd pár nappal később ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A Kecskeméti Rendőrfőkakapitányság garázdaság és könnyű testi sértés ügyében indított nyomozást" – tudtuk meg Mihályné Bornemissza Eleonórától, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

Nem csak Bács-Kiskun megyében, de Fejér megyében is indítottak eljárást a céggel kapcsolatban. Ott is az egyik szülő akadt ki, de őt nem bántalmazták, szerinte csak átverték.„Június 19-én érkezett egy bejelentés ezzel az Első Magyar Média Akadémiával kapcsolatban, aminek a tartalmát a kollégáim úgy ítélték meg, hogy feltehetően kimeríti a csalás büntető törvénykönvi tényállását, így emiatt nyomozást rendeltek el 23-án, aminek során természetesen a cég hátterét is vizsgáljuk majd. Az ügyben gyanúsított még nincs, jelen állás szerint nem volt tudomásunk róla, hogy bárhol máshol az országban folyna büntetőeljárás a céggel kapcsolatban" – értesültünk R. Szabó Ágnestől, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Damu Roland nem szedte be a pénzt

A hírek szerint az iskola már évek óta létezik, csak a neve változott. A korábban Impro Group Média Akadémia névvel ellátott iskola tanárai között évekkel ezelőtt több sorozatszínész is szerepelt, például Damu Roland a Jóban Rosszban-ból, vagy a Barátok közt Berényi Andrása, R. Kárpáti Péter. „Három évvel ezelőtt tanítottam az iskolában két hónapig, akkor még Impro Group Média Akadémiának hívták. Megkerestek telefonon, hogy lenne-e kedvem ott oktatni, és mivel szimpatikusak voltak a feltételek, személyesen is találkoztunk. Nagyon korrekt volt minden, a kollégáim nagyon jó fejek voltak, így elkezdtünk dolgozni. Egy idő után azonban kiderült, hogy semmi sem igaz abból, amit látunk. Ahogy telt az idő, egyre érdekesebb dolgok történtek: a diákjaimtól megtudtam, 240000+áfa a tandíj három hónapra, és az is kiderült, hogyan szervezték be őket, de egyéb dolgok is voltak" – mondta Damu a Velvetnek.

A Jóban Rosszban színésze a mostanihoz hasonló tapasztalatokról is beszámolt. Emlékezete szerint évekkel ezelőtt egy komoly csapat foglalkozott a fiatalok beszervezésével, akiket az utcán invitáltak meg a szereplőválogatásokra. Sorozatokat és reklámfilmeket emlegettek, hogy felkeltsék az érdeklődést. „Ha volt kedvük, el kellett jönniük egy prezentációra, amit mi, oktatók tartottunk, jelezve, hogy mi leszünk majd az osztályok vezetői. Fura volt, hogy a prezentációt követő szelektálásra már nem mehettem be – mint később kiderült, pontosan azért, mert mindenkit felvettek. Az sem volt szimpatikus, hogy amikor megérdeklődtem, lehetne-e egy vizsgaelőadást csinálni a diákoknak, hogy legyen önbizalmuk, sikerélményük, a vezetőség rábólintott, majd később, amikor már mindent megszerveztem – kamerákat kértem a TV2-től, hangmérnökökkel, vágókkal beszéltem, termet foglaltam –, közölték, hogy ők nem fizetik ki azt a potom összeget. Szedjem be a diákoktól, mire én mondtam, hogy na, azt nem."

A színészek tiszták

Damu Rolandtól – aki két, két és fél hónapot töltött az iskolánál oktatóként – azt is megtudtuk, csapot-papot otthagyott, amikor a visszásságokra fény derült, még a diákjait sem vizsgáztatta le. „Elmondtam a gyerekeknek, hogy átverték őket, otthagytam az utolsó havi fizetésemet, és eljöttem. Beszéltem a szülőkkel, rendeztem egy búcsúbulit a diákjaimnak, ahol elköszöntem tőlük" – emlékezett vissza a Jóban Rosszban színésze. Damu hozzátette, a tanárok nem hibáztathatók, hiszen semmiről sem tudtak.

„Biztos vagyok benne, hogy a színészek közül senki sem tudott erről. Nem véletlen, hogy amikor egy színész megtudta, hogy kihasználták vagy átverték a gyerekeket, felmondott. Jelzem, nem tudom, ez most hogyan működik, hiszen a mostani tanárok közül akkor még senki sem volt ott. Az biztos, hogy a színész csak onnantól hibás, ha azok után is ott marad, hogy kiderültek a gazemberségek" – zárta gondolatait a Jóban Rosszban szereplője, aki jelezte, Koltai Róbert akkoriban még nem dolgozott az iskolánál.

Nem ad se diplomát, se bizonyítványt

A Berényi Andrásként ismert R. Kárpáti Pétert is megkerestük, aki Damuval ellentétben nem tapasztalt ilyen jellegű átveréseket. „Én azért léptem ki az iskolából, mert az életem úgy alakult, hogy máshol kezdtem el tanítani. Két éve fejeztem be ott a tanítást, nem tudom, hogy azóta mivé vált ez az iskola. Akkor is csak a gyerekek oktatásával foglalkoztam" – mondta lapunknak R. Kárpáti, akit legalább elértünk, nem úgy, mint az iskola jelenlegi színészeit.

A Koltai Róbert-féle nyilatkozatból gyakorlatilag semmi sem derül ki azon kívül, hogy a Jászai Mari-díjas színművész az általa szabadiskolaként jellemzett Első Magyar Média Akadémia művészeti igazgatója, amely se diplomát, se bizonyítványt nem ad a diákjainak, de legalább nincs korhatárhoz kötve a jelentkezés. Az iskola részletes bemutatása után azt is megtudjuk, 30 tanár oktat ott, és nem csak színészetet, de sminkelést, vágást és újságírást is lehet tanulni. Persze, ezt csak az első négy hónap elvégzése után, mert az első negyedévben (havi 300 ezer forintért) csak a média alapfogalmaival lehetnek okosabbak a diákok.