Borzasztóan kíváncsi volnék a meg nem született dalainkra, de mostantól azok elvetélt gyerekek – mondta Cseh Tamás ravatalánál Bereményi Géza filmrendező, aki élete szerencséjének nevezte, hogy ők ketten találkozhattak. Cseh Tamást családja, barátai és pályatársai mellett több ezer tisztelője kísérte el utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

Eltemették Cseh Tamás énekest, zeneszerzőt csütörtökön Budapesten. Az előadóművész évek óta tartó betegség után, 67 éves korában, augusztus 7-én hunyt el. Az MTI tudósítása szerint családja, barátai és pályatársai mellett több ezer tisztelője kísérte el utolsó útjára a Farkasréti temetőben.

Elvitted magaddal a születendő dalszövegeket

Ravatalánál szerzőtársa és barátja Bereményi Géza dalszöveg, és forgatókönyvíró, filmrendező így búcsúzott a Kossuth-díjas előadóművésztől. "Te elvitted magaddal a születendő dalszövegeket, mert azok tenélküled már sosem fognak előbújni belőlem, azokhoz a te fizikai jelenléted szükséges. Pedig borzasztóan kíváncsi volnék a meg nem született dalainkra, de mostantól azok elvetélt gyerekek: rengetegen vannak, ismeretlenül." Bereményi azt is elmondta, három hete egyfolytában Cseh Tamásra gondol, ez azonban csak az első három napban volt nehéz, mert az énekes "jó nyomot hagyott maga után".

"Én, aki láttam, hány remek ember hal meg hiábavalóan, végre állíthatom valakiről, terólad, Tamás, téged itt szeretnek, és szeretni fognak. Erdélytől Kanadáig és az Egyesült Államokig, ahol csak magyar szórványok élnek, mindenhol boldogan emlegetnek téged. Életem szerencséje volt, hogy találkoztam veled. Nem mondom, hogy Isten veled, mert ahogy ismerlek, a legváratlanabb pillanatokban fogok még veled találkozni" - mondta Bereményi Géza, és kiemelte: családja elmondása alapján Cseh Tamás mosollyal az arcán halt meg.

Tamás, téged itt szeretnek

Az előadóművészt római katolikus gyászszertartás után a családtagokon kívül számos barátja, pályatársa kísérte utolsó útjára. A szertartáson jelent volt Földes László Hobo, Kovács Ákos, Gryllus Dániel, Márta István és Benkő László és Bódy László Cipő zenészek, Scherer Péter, Eperjes Károly, Ujlaki Dénes, Seress Zoltán, Bezerédi Zoltán, Spolarics Andrea, Pelsőczy Réka, Galkó Balázs, Takács Katalin, Hollósi Frigyes, Pálmai Anna, Nemcsák Károly, Mucsi Zoltán, Gáspár Sándor, Kardos Róbert, Papp Zoltán színészek, Török Ferenc és Bérczes László rendezők, Koltai Lajos operatőr, Háy János író, Bölcskei Gusztáv református püspök, Orbán Viktor, Magyar Bálint, Kövér László, Selmeczi Gabriella, Pettkó András, Nagy Gábor Tamás és Molnár Gyula politikusok, és Baky György, Bakonybél polgármestere.

Cseh Tamás 1943-ban született, és a hetvenes években kezdte a pályafutását, állandó alkotótársa Bereményi Géza volt. Első lemeze 1976-ban jelent meg Levél nővéremnek címmel, és az elmúlt évtizedekben összesen 25 albumát adták ki. Több Jancsó Miklós és Tímár Péter filmben is szerepelt, mint például a Kék Duna keringőben vagy a Csinibabában. Színházakban is játszott, a Katona Színház alapító tagja volt, de a Bárka színházban is dolgozott. 2006-ban a Debreceni Csokonai színházhoz szerződött. Munkásságát többek között Liszt Ferenc-díjjal és - Bereményi Gézával közösen - Kossuth-díjjal jutalmazták. Számtalan díja közül a legjobban azonban annak örül, hogy Bakonybél díszpolgára lett, ahol 48 éve indiántábort alapított.