Újabb bizonyítékok kerültek napvilágra a Rolling Stones 1969-ben elhunyt gitárosa, Brian Jones halálával kapcsolatban. 40 évvel az eset után olyan bizonyítékok kerültek a rendőrség birtokába, ami miatt újravizsgálják az ügyet, amit akkor balesetnek nyilvánítottak.

A sussexi rendőrség újra megvizsgálja a Rolling Stones zenekar egykori alapító tagja és gitárosa, Brian Jones 40 évvel ezelőtt történt halálának ügyét - írja a The Mail on Sunday. Az akkor 27 éves Jonest 1969. július 2-án találták holtan úszómedencéje alján. Bár halálát akkor balesetnek nyilvánították, több olyan elmélet is született, melyek nem értenek egyet a rendőrség megállapításával és gyilkosságnak vélik a zenész halálát. Most ezeket erősítő bizonyítékok kerültek elő.

Scott Jones nyomozóriporter 4 évnyi kutatómunkájának köszönhető az a 600 dokumentum, amelyek állítólag a gyilkosság-emberölés teóriát támasztják alá. Jones halálát akkor balesetnek könyvelték el, okaként a zenész alkoholos és drogos befolyásoltságát megjelölve (Jones szerteágazó hangszeres tehetségéről és komoly droghasználatáról egyszerre volt híres és hírhedt), holott a halottkém jelentése szerint testében nem találtak illegális drogokra utaló nyomokat, mindössze 2 liternyi sörnek megfelelő mennyiségű alkoholt.

Janet Lawson - aki a zenész akkori ápolónője volt, ő fedezte fel a holttestet - egy korábbi vallomásában azonban Frank Thorogoodot, a ház felújításán dolgozó munkást gyanúsította, szavait Albert Evans, a helyszínre elsőként érkező és a következő órákban a tanúk kihallgatását végző rendőr véleménye támasztja alá. Az 1994-ben elhunyt Lawson vallomását múlt novemberben hozták nyilvánosságra, ez alapján - valamint egyéb tanúk vallomásai alapján - Evans arra a következtetésre jutott, hogy Jones egy Thorogooddal folytatott verekedés következményeként halt meg.

A rendőr meggyőződése ellenére Thorogoodot akkor nem tartóztatták le, sőt nem is kérdezték ki a történtekkel kapcsolatban, és erre már nem is kerülhet sor, mivel 1994-ben elhunyt. A sussexi rendőrség szóvivője elmondta a BBC Newsnak, most olyan dokumentumok birtokába jutottak, melyek elegendő okot adnak arra, hogy az ügyet újravizsgálják, de természetesen még nem sejthető, mi lesz a végeredménye az ügy újrafelvételénk: "Ezeket a papírokat meg fogja vizsgálni a sussexi rendőrség, de még túl korai lenne arról beszélnünk, hogy mi lesz a nyomozás eredménye" - nyilatkozta a szóvivő